Refarandum çalışmaları kapsamında Düzce ziyaretlerini sıklaştıran CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal, Sosyal Güvenlik Kanunları’na göre emekli aylığı bağlanan kişilerden sağlıkta alınan katkı paylarının kaldırılmasının önemli bir zorunluluk olduğunu belirtti.

“Bir milletin emeklisi devletin aynadaki görüntüsüdür”
Tanal, “Ülkesi için yıllarca çalışmış, emek vermiş emeklilerimizin yoksulluk hatta açlık sınırının altında aldığı maaşı ile güç bela geçiniyor olması Anayasamızın 2. Maddesi ile açıkça hüküm altına alınmış sosyal devlet ilkesine aykırıdır. Bir milletin emeklisi devletin aynadaki görüntüsüdür. Gençliğinde çalışıp, vergi verip, emekliliği için prim veren ve bunun karşılığında emekli olduğunda insan onuruna yakışır bir hayat sağlanması gereken emeklilerimizin karşılaştığı zorlukları ortadan kaldırmak başta sosyal devlet ilkesini benimsemiş olan devletimizin ve hepimizin asli görevlerindendir.” açıklamalarında bulundu.

“Emeklilerimiz borçlu duruma düşmektedir”
Tanal sözlerine “Sağlık harcamaları gibi bir emekli için en önemli gider kalemini oluşturan bir alanda, katılım payı adı altında emekli veya bakmakla yükümlü olduğu kişilerden, hastanede her bir birime gittiğinde ayrı ayrı 6 ila 15 TL gibi fahiş paralar alınması en başta, Anayasanın 2.maddesinde düzenlenen sosyal devlet ilkesine aykırı olduğu gibi Anayasanın 61. maddesi 3. Fıkrasında yer alan “Yaşlılar, Devletçe korunur” hükmüne de aykırıdır. Emeklilerimizin kıt kanaat geçinmesine yeten maaşlarından bu kadar yüklü kesinti yapılması sağlık hizmetlerine erişim hakkını da engellemektedir. Emeklilerimiz maaşlarından yapılan söz konusu kesintiler nedeniyle her geçen gün daha zor durumda kalmakta ve borçlu duruma düşmektedir. Bu nedenlerle, Sosyal Güvenlik Kanunlarına göre emekli aylığı bağlanan kişilerden sağlıkta alınan katkı paylarının kaldırılması önemli bir zorunluluk olmuştur. Konuya ilişkin kanun teklifimizi verdik.” açıklamalarında bulundu.