DOSYA GÜNDEMDEN DÜŞMÜYOR

AK Parti İl Başkanı Metin Kaşıkoğlu'nun 2009 yılında Eski Belediye Başkanı Mehmet Keleş'in tekrar aday gösterilmemesi için Başbakan'a sunduğu dosyaya ilişkin yaptığı açıklama gündemden düşmüyor. Muhtarlarla biraraya geldiği toplantıda ilk kez “33 dosya” konusunda basına demeç veren Kaşıkoğlu, o dönem Düzce Belediyesi Denetim Komisyonu'nun hazırladığı rapor doğrultusunda Keleş hakkında iddialarda bulunduğu açıklamıştı. Kaşıkoğlu, “Belediyelerin denetim komisyon raporunun ne olduğunu bilmeyenler kişiler orada yolsuzluk hakkında şunu demiş bunu demiş… Külliyen yalan… Evet bir takım iddialar bize ulaştırılmış. O iddialar o gün takip edilmesi gerekli görülmüş ve başbakana arz edilmiş. Sonrasında seçilen belediye başkanı Sayıştay, mülki müfettişlerini çağırmış. 7 belediye meclis üyesinin söylediği iddiaların hiçbirinin gerçekle ilgili olmadığı o belgeyi düzenleyenlerin gerçeği ifade etmeği ortaya çıkmış. Hala mı öyle yapmalıydık. O içine düştükleri durumun devamını mı sağlasaydık.” demişti.

RAPORDAKİ EVRAKLARIN TAMAMI BELEDİYE KURUMLARINDAN ALINDI

İşte bu açıklamaya o dönem denetim komisyonunun başkanlığını yapan ve hala Düzce Belediyesi Meclis Üyesi olan İrfan Dursun'dan yanıt geldi. Dursun, 2006 yılında hazırlanan komisyon raporunda yer alan tüm görüşlerin belediye müdürlükleri ve bağlı kurumlardan alınan bilgiler çerçevesinde hazırlandığını vurguladı. Yazılı bir basın açıklamasıyla konuya açıklık getirmek isteyen Dursun, “İfade ettiği 7 meclis üyesinden (ki aslında denetim komisyonu 5 üyeden oluşmaktaydı) biri de bendim ve ayrıca komisyonun başkanlığını yürüttüm. 5393 sayılı Belediye Kanununun 25. Maddesi, Denetim Komisyonunun kuruluş , çalışma ve esaslarını düzenlemektedir. Mevcut yasaya uygun şekilde denetim komisyonu Belediye Meclisi tarafından seçilmiş ve 15 Mart 2006 tarihinde çalışmasını tamamlayarak bir rapor halinde meclis başkanlığına sunulmuştur. Söz konusu rapordaki evrakların tamamı belediye müdürlükleri ve bağlı kurumlarından alınmıştır. Yani denetim komisyonunun, herhangi resmi belgeye dayanmayan bir görüş ifade etmesi söz konusu değildir.” ifadelerine yer verdi.

DENETİM KOMİSYONUNUN AMACI İDAREYİ UYARMAK

Denetim komisyonunun amacının belediyede düzensiz olan durumları tespit etmek ve bu konuda idareyi uyarmak olduğunun altını çizen Dursun, yolsuzluk ya da usulsüzlük durumlarında yargıya başvurması gereken makamın raporun sunulduğu Meclis Başkanlığı olduğunu kaydetti.

GİZLİ BİR RAPOR DEĞİL, BELEDİYE ARŞİVLERİNDE

Dursun, “Komisyonun görevi raporu Meclis Başkanlığına sunduğunda tamamlanmaktadır. Meclis de “kabul” ya da “red” konusunda herhangi bir oylamaya tabi değildir. Esasen denetim komisyonunun amacı, belediye ve bağlı kurumlarında aksayıcı ya da düzensiz olan durumları tespit etmek ve bu konuda idareyi uyarmaktır. Komisyon da çalışmalarını bu doğrultuda yapmıştır. Bu tespitlerin içerisinde yolsuzluk ya da usulsüzlük olup olmadığı ayrı bir hukuk konusudur ve mahkemelerce karar verilmesi gerekir. Ayrıca eğer gerekirse mevzubahis rapor halen belediye arşivlerinde bulunmaktadır. Yani gizli, saklı bir rapor değildir.” 



Haber: C. ÜSTÜNER