Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, polise geniş yetkiler tanıyan İç Güvenlik Yasası'nı onayladı. Onaylanan 6638 Sayılı İç Güvenlik Yasası’na muhalefet Meclis'te yoğun tepki göstermişti. Paketin maddeleri tartışılırken Meclis'te AK Parti vekilleri ile muhalefet vekilleri arasında sık sık kavga çıkmıştı. Çıkan tüm tartışmalara rağmen yasa yayımlanmak üzere Başbakanlığa gönderildi.

VALİYE ‘OLAĞANÜSTÜ’ YETKİSİ
Yasaya göre illerde görev yapan Valilere olağanüstü yetkisi verildi. Vali, gerekli hallerde kolluk amir ve memurlarına suç faillerinin bulunması için gereken emirleri verebilecek. Vali, askeri kuruluşlar dışında, mahalli idareler dahil bütün kamu kurum ve kuruluşlarının itfaiye, ambulans, çekici, iş makinesi ve tedbirlerin zorunlu kıldığı diğer araç ve gereçlerinden yararlanabilecek, personeline görev verebilecek. Vali gerekirse, emir ve talimatlarını kolluk aracılığıyla uygulayacak. Valinin aldığı kararlara aykırı davrananlar, 3 aydan 1 yıla kadar hapis cezasına çarptırılacak.

POLİSE 48 SAATE KADAR GÖZALTI YETKİSİ
Pakete göre, "toplumsal olaylar sırasında ve toplu olarak işlenen suçlarda 48 saate kadar gözaltına alma kararı" verilebilecek. Polis, Molotof, patlayıcı, yanıcı, yakıcı, boğucu, yaralayıcı ve benzeri silahlarla saldırı gerçekleştiren veya saldırıya teşebbüs edenlere karşı silah kullanabilecek. Toplantı ve gösteri yürüyüşlerine katılanların kimliklerini gizlemek için yüzlerini tamamen veya kısmen kapaması suç kapsamına alınıyor. Bunu yapanlara 3 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası uygulanacak. Ayrıca valilerin, "lüzumu halinde, kolluk amir ve memurlarına suç faillerinin bulunması için gereken emirleri verebilecek". Paketle birlikte polis alımındaki üst yaş sınırı 28'den 30'a çıkarıldı.

Haber:Y.SEVER