Düzce Üniversitesi yönetiminin FETÖ/PDY terör örgütü tarafından ele geçirilmeye çalışıldığına dair hazırlanan 150 sayfalık iddianame 2. Ağır Ceza Mahkemesince kabul edildi. Hazırlanan iddianamede 21’i tutuklu 77 şüpheli hakkında suçlama bulunuyor.

Kanalımızı ziyaret eden CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal’ın gündeminde de iddianame vardı. “FETÖ yapılanmasıyla ilgili üniversite, esnaf, iş dünyasındaki ve farklı alanlardaki ayağı bulundu. Siyasi ayağı bulunmadı” diyen Tanal, söz konusu iddianame ile FETÖ’nün Düzce Üniversitesindeki siyasi, sivil toplum kuruluşları ve basın ayağının ortaya çıktığını iddia etti.

Tanal, iddianamede bir eski milletvekili, bir eski sendikacı, bir yerel gazetenin iki çalışanının isimlerinin geçtiğini öne sürdü.
Tanal, “İddianameye baktığımız zaman 9 numaralı sanığın ifadesine göre, üniversitede bu yapılanmanın ayaklarından birinin eski AK Parti Düzce Milletvekilinin adı geçiyor. Bu işin, siyasi ayağıdır. Aynı şekilde bir eski bir sendikacının adı geçiyor. Bu ise sivil toplum kuruluşu ayağıdır. Aynı şekilde Düzce’de bir yerel basın kuruluşunda çalışanların ve çalışmış olanların isimleri geçiyor.” dedi.

Anılan iddianamede ismi geçen söz konusu kişiler hakkında hiçbir adli süreç işletilmediğini belirten Mahmut Tanal, bu durumu sorguladı.
Tanal, “Bu kişilerin iddianamede isimlerinin geçmesi Cumhuriyet Savcısının bu kişiler hakkında re ’sen ayrı bir iddianame düzenlemesi gerekir. Tüm bunlar olurken siyasi ayağının olmadığı söyleniyor. Peki AK Partili eski milletvekili bu işin neresinde? Siz kalkıp devlet tarafından sendikaya üye olanlara, devlet tarafından açılan bankaya para yatıranlara ‘terörist’ diyeceksiniz, yargılayacaksınız. Adı iddianamede sanık ve tanık beyanlarıyla geçenlere bir işlem yapmayacaksınız. Bu bir kayırmacılıktır.” şeklinde konuştu.

Mahmut Tanal, iddialarının dozunu yükselterek iddianameyi hazırlayan savcının bu konunun üstüne gitmesinden dolayı görev yerinin değiştirildiğini söyledi.
Tanal, “Burada ilginç nokta bu iddianameyi düzenleyen savcı görevden alınıp Düzce’den Kayseri’ye tayin ediliyor. İşin enteresan yönü burasıdır. 2.Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edilen iddianamenin duruşma tarihi 14 Eylül 2017 tarihi olarak belirleniyor.” İfadelerini kullandı.

Düzce Cumhuriyet Başsavcılığının hazırladığı iddianamede, “Silahlı terör örgütüne üye olma” ve “terör örgütüne finansman sağlama” suçlarından yargılanacak olan 21’i tutuklu 77 şüpheli için 5 yıldan onar yıla kadar hapis cezası isteniyor.