CHP İl Başkanı Zekeriya Tozan yazılı basın açıklaması yaparak, TMO’nun fındık satış kararı üzerinden iktidara yüklendi. Tozan, yerli ve milli söylemlerle siyaset ürettiğini savunduğu AK Parti iktidarını fındık konusunda Fransız kalmakla suçladı.

“Tekel firmanın ekmeğine yağ sürecek”
TMO’nun deposundaki 138 bin ton fındığı talep olduğunu açıklayarak satışa çıkardığını belirten Tozan, açıklamasını şöyle sürdürdü:

“TMO’nun alım amacı arz fazlası fındığı almak, rekabet ortamını oluşturmak ve fiyatların üretici lehine yükselmesini sağlamak değil midir? Tekel olarak bilinen firmanın depoları şuanda boşalmış ve fındık fiyatlarının yükselişe geçeceği esnada TMO’nun fındık satışı yapması fiyatların yükselmesine engel olacaktır ve üreticilerimiz mağdur olacaktır. Bu durum ise tekel firmanın ekmeğine yağ sürecektir. TMO üreticinin ardında durmalı ve milli ürün için milli bir duruş sergilemelidir.” 
                      
“TMO fındığı 3 ay bekletsin fiyat 15 TL olur”
TMO’nun deposunda bulunan fındığı 3 ay bekletmesi halinde fiyatların 15 TL’yi görebileceği tahminini paylaşan İl Başkanı Zekeriya Tozan, “Çünkü talep ortamı oluşmuştur. Fındık bir hammaddedir ve üretici olarak tekel bir ülke konumundayız. Biz fındığın yüzde 70’ini üretiyorsak fiyatları da belirleyici olmamız gerekir. Tekel firma yıllık 200 milyon dolar sermaye ile 20 milyar dolar ciro yapabilmektedir. AK Parti iktidarı ise bu durumu tüm uyarılarımıza rağmen ısrarla görmemektedir.” ifadelerini kullandı.

“Satış kararı durdurulmazsa AK Parti, fındık konusuna Fransız kalmış olacaktır”
AK Parti iktidarının yerli ve milli bir söylem üzerinden siyaset ürettiğini savunan Tozan, açıklamasını şu ifadelerle noktaladı: “İşte yerli ve milli olan bir konu önümüzde durmakta ve milyonlarca üreticinin emeği bir tekel firma tarafından adeta sömürülmektedir. Yerlilik ve millilik; inanç, azim, kararlılık, duruş ve tavır ister. Lâf ile olmaz. AK Parti iktidarı TMO’nun fındık satış kararını acilen durdurmalıdır. Durdurursa milli ürüne ve çiftçisine sahip çıkmış olur ve ülkemizin milyonlarca dolar kazanmasına sebep olabilir. Bunu sağlaması için TMO’nun fındığı 3 ay bekletmesi yeterli olacaktır ve çözümü bu kadar basittir. Aksi durumda AK Parti iktidarı milli ürüne sahip çıkmamış ve fındık konusuna Fransız kalmış olacaktır.”

Haber: C. ÜSTÜNER