Her hafta Cuma akşamı saat 20.00’de Öncü TV’de ekranlara gelen ve Öncü Medya Haber Genel Yayın Yönetmeni Sadullah Ünsal’ın hazırlayıp sunduğu “Kitabın Ortasından” programının dün akşamki konuğu, MHP’de başladığı siyaset hayatına, AK Parti’de devam etme kararı alan Celal Kasapoğlu oldu.

Kasaoğlu, MHP’den istifa kararı almasının nedenlerinden,  AK Parti Düzce Belediye Başkan Adayı Faruk Özlü’nün kendisini ekibine davet etme süreci ve sonrasında yaşanan gelişmeleri ilk kez tüm samimiyeti ile Öncü ekranlarında anlattı.

“Parti içinde siyaset yapamayacağım yönünde bir algı oluşunca istifa ettim”
Ünsal’ın 31 Mart yerel seçimleri için MHP’den belediye başkan ada adayı olan ve kamuoyunda karşılığı bulunan bir isim olmasına rağmen neden aday gösterilmediği sorusuna, Genel Merkezin Erdoğan Bıyık’ı aday gösterdiğini söyleyerek başlayan Kasapoğlu, şöyle devam etti:

“Siyaset yapan herkes siyaset yaptığı kurumun içinde bir takım problemler yaşayabilir. Biz de bir takım sorunlar yaşadık öncesi ve sonrasında. Son geldiğimiz noktada 2-3 hafta önce, benim parti içinde siyaset yapamayacağım yönünde bir algı oluşunca istifa etmeyi gereklilik olarak gördüm.”

“Aramızda olumsuzluklar oldu”
“Kimsenin kendisine partiye gelme” demediğini söyleyen Kasapoğlu, “Sayın İlhami Caboğlu’nun verdiği demeçte belediye meclisi üyeliği konusunda bir takım görüşmelerimiz oldu ama onun öncesinde aramızda bir takım olumsuzluklar olduğu için benim de kendimce yaşadığım kararsızlıklar vardı” diye konuştu.

“Aday olsam da olmasam da isteğim çalışmalarımın tatbik edilmesiydi”
Belediye Başkan Adayı gösterilmemesine rağmen, aday tanıtım toplantısında Bıyık’a hazırladığı projelerini vermesi ve sonrasındaki istifa sürecini değerlendiren Kasapoğlu, şunları söyledi:

“Aslında bu benim izlediğim siyaseti izleyen bir durum. Ben aday olsam da olmasam da isteğim, hazırladığımız çalışmalarımızın tatbik edilmesiydi. Bunun hususunda benim amacım bunları faaliyete geçirmekti. Tabi ki bir kişi seçilecek. Seçilecek kişi, partinin kriterleri doğrultusunda yapmış olduğu değerlendirmeler sonucunda seçilecek. Bu noktada benim aday olmadığım için istifa gerçekleşti gibi bir durum söz konusu değil.”

“Ben, adımın önünde unvanım olsun arayışında değilim”
Kamuoyunda, “Belediye Meclis Üyesi gösterilmediği için istifa etti” iddialarına da yanıt veren Kasapoğlu, şöyle konuştu:

Buna sayın il başkanı cevap verdi. Kontenjan üyeliği konusunda bir görüşme gerçekleştirdiğimizi söyledi. Ben, adımın önünde unvanım olsun arayışında değilim. 22.sıra belediye meclis adayı olduğum dönemde, meclise girme ihtimalim olmasa dahi aktif olarak çalışmalarda rol aldım. O koltukta oturup oturmamamın hiçbir önemi yok. 3.sıra milletvekili adayı olduğum dönemde meclise girebilecek bir aday profili çizmeye çalıştım. Yoksa neden 1.sıraya yazılmadığımı sorgular ve tepki gösterirdim. Benim siyasi duruşumda böyle bir talebim olmadı." 

“Aidiyet hissettiğim yerde siyaset yapabileceğim bir alan kalmadı”
Ünsal’ın, “Celal Kasapoğlu neden vazgeçti? Neden istifa etti?” sorusuna Celal Kasapoğlu, şu yanıtı verdi:

“Bu gibi durumlar yaşayan çok siyasetçi var. Bu gibi durumlarda durumu özetleyen söz şu, orada siyaset yapabileceğimiz bir alan kalmadı. Kendimce siyaseti tanımladığım bir video hazırlamıştım. Toplum yararına çalışmak, memleketin potansiyellerini işleyecek faaliyetleri ortaya koyabilmeyi her zaman amaçladım. Aidiyet hissettiğimiz yerde bu idealleri gerçekleştirmek istedim. Ama gerçekleştiremeyeceğim bir noktaya geldiğim için nedeni buna dayanıyor. Bu çok kolay bir karar değil. Kararın getirdiği eleştiriler de olacak. Bir taraftan destek veren insanlar da olacak. İdeallerinizi bir tarafa bırakıp aidiyet hissettiğiniz yerde durmak da doğru değil.”

“Bakan Bey, siyasetin de üstünde faydalı işler istiyordu, davete icabet ettik”
Partisinden istifa ederek, AK Parti Düzce Belediye Başkan Adayı Dr.Faruk Özlü’nün ekibine dahil olma sürecini de anlatan Kasapoğlu, şu ifadelerde bulundu:

“Aslında benim hissettiğim bir ihtiyaç ve arayışla gerçekleşmedi. Bakan bey istifamın ardından benimle iletişime geçti. Bakan Beyle aynı perspektiften bakıyoruz. Sayın Bakan Beyin ortaya koyduğu vizyon şuydu, siyasetin üstünde, gerçekten faydalı işler yapıp, iyi projeler yapıp bunu işletebilecek bir ekip istediği için davetine icabet ettik.”

“Doğru olmadığını düşündüğünüz şeyleri söylemelisiniz zaten”
MHP’de siyaset yaptığı yıllarda AK Parti’yi eleştirirken, şimdi AK Partili bir Belediye Başkan Adayının ekibinde yer almasını değerlendiren Kasapoğlu, şöyle konuştu:

“Baktığınızda iki parti arasında bir ittifak söz konusu. Ülkenin geleceği için bir ortaklık söz konusu. Doğru olmadığını düşündüğünüz şeyleri söylemelisiniz zaten. Bu eleştirileri hiç yapmadık, söylediğimiz önceden yanlıştı, demek zaten yanlış. Geçmişte hatalı bir uygulama varsa bunları dile getirmemiz gerekir. 24 Haziran’da da biz aynı tutumu sergiledik. Belediyenin uygulamaları ile gördüğümüz yanlışları söyledik.”

“Büyük çoğunluk destekledi”
MHP ve AK Parti kanadında istifası nasıl değerlendirildiğine ilişkin konuşan Kasapoğlu, şunları söyledi:

“Sadece MHP çatısında bulunurken beraber siyaset yaptığımız arkadaşlar arasında kalmam gerektiği yönünde duygusal açıdan bir kırgınlık oldu. Bunun haricinde bütün ilişkilerini siyasi görüşe dayanmış olanlardan sert görüş alıyorum. Ama büyük çoğunluk destekledi.”

Kasapoğlu ayrıca, Özlü’nün kendisini ekibine davet etmeden önce, “Belediyeyle ticari ilişkin var mı?” diye sorduğunu da söyledi.

“Sadece ekibinde olmam için teklifte bulundu; aksini aklım vicdanım kabul etmez”
Özlü’nün kendisine “Makam, mevki teklif etti mi?”  sorusuna ise Kasapoğlu, şu yanıtı verdi:

“Sattı demeniz için ortada bir alışverişin olması lazım. Bakan bey sadece Düzce için amaçlarını ve bunları gerçekleştirmek için oluşturacağı ekibinde olmam için teklifte bulundu. Onun haricinde bir teklifte bulunmadı. Zaten bunu benim aklım vicdanım kabul etmez. Yaptığı değerlendirme değişiklikler söz konusu olduğunda mevki alındı gibi oluyor. Fakat bizim değiştirmeye çalıştığımız şey şu, samimiyeti ve dürüstlüğü siyasette hakim kılmak. Ben göreve gelirsem, ortaya koyacağımız yönetim anlayışı ile Düzce siyasetinde samimiyetin, dürüstlüğün, liyakatin ortaya koyulduğu bir siyaseti göstereceğiz."

“Yerel ölçekte kangren haline gelmiş sorunların çözümünde rol oynadı”
Özlü için, “Bakanken ne yaptı başkan olunca ne yapacak” sorusuna yanıt veren Kasapoğlu, şunları söyledi:

“Ben size vatandaş olarak cevap vereyim. Düzce’de çok uzun yıllardır çözüme kavuşmamış projelerimiz vardı. Hastane, terminal, bağlantı yolu, kültür merkezi gibi kemikleşmiş sorunlarımız vardı. Bakan Bey bu sorunların giderilmesi için itici güç oldu. Uluslararası çapta birçok çalışması olmuştur. Ama yerel ölçekte kangren haline gelmiş sorunlarımızın çözümünde rol oynadığını düşünüyorum.”

“Sayın Özlü’nün yaklaşımları siyasetin ötesinde, bir arada çalışırken eleştiri olmayacaktır”
Ünsal’ın, “Siz ne katacaksınız, AK Parti’den gelen bizde adam mı yoktu da Kasapoğlu geldi eleştirileri, sizin desteğiniz ne olacak hizmet yolunda?” konularına da açıklık getiren Kasapoğlu, şöyle konuştu:

Sayın Özlü’nün yaklaşımları siyasetin ötesinde. Hizmet vizyonu ortaya koyduğu için Düzce menfaatlerine bir duruş sergiliyor. Beraber çalıştığımız süre zarfından bu eleştirilerin çok fazla dillendirilmeyeceği kanaatindeyim.”

Haber: Ö.YILMAZ