CHP Genel Merkezi tarafından Düzce’de görevlendirilen ve iki gün boyunca il genelinde saha çalışması yapan Cumhuriyet Halk Partisi’nin (CHP) Anayasa Uzlaşma Komisyonu’nda görevlendirilen Komisyon Üyesi CHP Muğla Milletvekili Ömer Süha Aldan, Öncü Ana Haber’e konuk oldu. Aldan, başkanlık sistemi ve şehit ve gazi yakınları ile ilgili hazırladıkları yasa teklifini anlattı. Başkanlık Sistemi’ne ilişkin komisyon çalışmalarının üçüncü toplantı sonunda masaların devrilmesi sonucu sonlandığını belirten Aldan, masanın devrilmesini şahsı adına istemediğini ifade ederek, başkanlık sisteminin ne olup olmadığını paylaşabilecekleri en önemli platformun komisyon olduğunun altını çizdi.

Erdoğan’ın bir hatası herkesi mahveder
Dünyada 98 ülkenin başkanlıkla yönetildiğini söyleyen Aldan, CHP’nin başkanlığı neden istemediğini dile getirdi: “Türkiye başkanlığı kabul ederse demokrasiden tamamen uzaklaşır. Türkiye’de başkanlığın gelmesiyle sorunların çözüleceği söyleniyor. Bende böyle söyleyenlere ‘Recep Tayyip Erdoğan, bakanlar kurulunu tespit ediyor. İstediği kararı alıyor. İstediği bürokratı atıyor. İstediği yasayı çıkarıyor. Oda başkanlarını belirliyor. Erdoğan istediği her şeyi yapıyor.” diyorum. Şuanda Türkiye’de her şey düzgün mü? Her şey daha kötüye gidiyor. Bir kişinin başarısı memleketin başarısıdır. Bir kişinin başarısızlığı memleketin başarısızlığı olur. O bir kişinin başarısızlığının cefasını memleket çeker. Başkanlık Türkiye’ye uygun sistem değildir. Bu şartlarla gelecek başkanlıkta Erdoğan’ın bir hatası herkesi mahveder. O yüzden istemiyoruz.”

2019’da Cumhurbaşkanı ya da devlet başkanı CHP’li olursa…
Aldan, “2019’da Cumhurbaşkanı ya da başkanlık seçimini adı her neyse, oldu ki bir CHP’li kazandı. Neden olmasın? 2019’da Cumhurbaşkanı ya da devlet başkanı olduğunda bu kadar yetkiye sahip olmasını bir AK Partili, bir MHP’li ister mi?” diye sorarak AK Parti ile MHP arasındaki görüşmelerin onlar adına olumlu sonuçlanacağı kanaatinde olmadıklarını kaydetti.

Halisdemir ve Safitürk’n çocuklarına o hakkı tanımadılar
CHP’nin 15 Temmuz şehitleri ve diğer şehitlerle ilgili hazırladığı bir yasa teklifi üzerinde yaptığı çalışmalara değinen Aldan, CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu’na sunduğu teklifi ilk kez ÖNCÜ ANA HABER’de açıkladı. Aldan, “Normalde terörle mücadele sırasında şehit olan yedek subay, er ya da erbaşların çocukları ya da kardeşlerin tamamı istedikleri halde askerlikten muaf oluyorlar. 678 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile hükümet bu hakkı 15 Temmuz’da şehit olan sivillere de tanıdı. Aynı hakkı darbe gecesinin kahramanı olan Şehit Ömer Halisdemir’in çocuğuna tanımadı. Ya da geçtiğimiz günlerde görevi başında şehit edilen Muhammed Fatih Safitürk kardeşimizin kardeşlerine ve çocuğuna tanımadı. Bu bir haksızlık. Darbecilerle o gece mücadele eden sivile bu hak tanınıyor. Bir polisin, askerin çocuğuna bu hak tanınmıyor. Onlara da ‘o hakkı tanıyalım’ diye düşündük.” şeklinde konuştu.

Büyük haksızlık olduğunu söylüyoruz
Başka bir Kanun Hükmünde Kararname ile 15 Temmuz’da yaralanma oranına bakılmaksızın yaralanan herkese gazilik unvanı verildiğini aktaran Aldan,“Tanka doğru koşarken düşen vatandaş ayağını çizmiş. Gazilik unvanı aldı. Maaş bağlandı. Her türlü olanaktan yararlanıyor ama Güneydoğu’da PKK’nın 10 tane kurşununu yemiş, çürük raporu almamış bir gazimize bu haklar tanınmıyor. Bunun da büyük haksızlık olduğunu söylüyoruz. 15 Temmuz’da hayatını ortaya koyan o insanlara gazilik unvanı verilmesini elbette olumlu buluyoruz. Ama haksızlık da yapmamak gerekiyor.” şeklinde konuştu.