Düzce’nin CHPli gölge vekili İhsan Özkes, ziyaret için geldiği Çilimli’de hala tamamlanamayan yol ve kavşak çalışmasını eleştirdi.
Köy Kavşağı Bile Böyle Olmaz
Özkes, “Çilimli’ye mayıs ayında geldiğimde yine kavşak sorunu vardı. Değil ilçe, köy kavşağı bile böyle olmaz. Çilimli’ye dikkat ederek gelmeniz gerekiyor yoksa fark etmeden geçersiniz. Bir tabela var o bile tam gözükmüyor. Konuyla alakalı bir soru önergesi verdim. 7 ay sonra baktım yine yapılmamış.”ifadeleri kullandı.
Israrcı Olamıyorlar, Çekiniyorlar
“ İstemeden vermek Allah’a mahsus.” Diyen Özkes Düzce’li vekilerin pasif olduğunu söylerken, biraz daha gayret göstermeleri gerektiğini belirti.
 Özkes, “ Yüzde 70 oranında oy alıyor, 3 milletvekili var üçü de AKP. Burada çok güçlüler. Kavşağı yapsalar da yapmasalar da hizmet getirseler getirmeseler de halk 3 dönemdir AKP’ye oy veriyor. “Nasıl olsa oy veriyorlar” diye düşünüyorlar. Israrcı olamıyorlar, çekiniyorlar. Üstlerinin çizilmesinden korkuyorlar. Kendi akışı için de Düzce’ye ne hizmet gelirse onu bekliyorlar. Biraz uğraşıp, gayret etmeleri lazım. Düzce’de 99 depreminden bu yana hasarlı okullarda okuyan öğrencilerimiz var, hasarlı camilerimiz var. Bunlar kabul edilmez.”dedi.
İnsanlar Ürettiğinin Karşılığını Alamıyor
Düzce’deki eksiklikleri sıralayan Özkes, şöyle konuştu:
“Fabrikalar yok. 81 vilayetin 81’ne üniversite kuruldu ama barınacakları yurtlar yok. İşsizlik oranı çok. Çilimli, Gölyaka, Cumayeri ilçelerinin arıtma tesisleri tamamlanmamış ama Melen Suyu İstanbul’a veriliyor. Bununla ilgili birkaç bakanlığa ve başbakana soru önergesi verdim. Gelen cevaplar dolambaçlı. Proje yapılıyorsa arıtılarak İstanbul halkına gitmeli. Düzce’nin suyu gidiyor ama bundan halkın ekonomik olarak yararlanmadığı ortada. Fındık sorunu var. Fiskobirliklerin kaldırılmış olması, çok ciddi sorunlar getirdi. İnsanlar ürettiğinin karşılığını alamıyor. Hayvancılık, çiftçilik, esnaflık ölmüş. Samanı satın alan ülke durumuna düşmüşüz.”
Gençliğin Umudu Yok
 Düzce’de en önemli sorunun işsizlik olduğunu söyleyen Özkes, halkın umutsuz olduğunu savundu.
Özkes, “Düzce’nin işsizlik sorunundan kendi payını alıyor. Gençlerimizin çalışabileceği iş imkânları yok. İstihdam sorunu var. Gençler işe giremedikleri için evlenemiyorlar. Başbakan 3-4 çocuk istiyor ama önce onların evlenme imkânlarına kavuşması lazım.   Gençliğin umudu yok. En tehlikeli olayda budur. Siz halka umut veremiyorsanız, tehlike çanları çalıyor demektir. Biz sosyal demokrat bir parti olduğumuz için işçiye, emeğe çok önem veriyoruz. Ürettiğinizin karşılığını almazsanız, hayat bir yerde durur. Her şey dışarıdan gelerek nereye kadar olur.”diye konuştu.
 Gelir dağılımında müthiş bir adaletsiz olduğunu söyleyen Özkes, “ iktidarla münasebeti olan, devlet ihalelerini alan insanlar yüzde 15’i oluyor. Onlar gelirin büyük çoğunluğunu alıyorlar. ”dedi.
Din Üzerinden Siyaset Yapmıyoruz
Cumhuriyet Halk Partisi olarak dinin istismar edilmemesi konusunda azami özen gösterdiklerini söylerken, bazı partilerin aynı özeni göstermediklerini belirtti.
Özkes, “Cumhuriyet Halk Parti’sinin kuruluşunda din adamlarının yeri çok büyük. Daha sonraki dönemlerde de 1924 yılında diyanet işleri başkanlığını kuruyor. Cumhuriyet Halk Parti’si ve Atatürk Dine ve diyanete çok hizmetler yapıyor. Çok partili dönem geçildiğinde dini istismar edilmemesi konusunda azami özen gösteriliyor. Dine saygısından dolayı cami, din, imam konularında siyasi telaffuzdan kaçınıyor. Diğer partiler bunu yapmıyor. Buda sanki dinle arasından mesafe varmış gibi algı oluşturuyor.  Parti olarak din ve dinle ilgili hiçbir konuda sorunumuz yok. Din üzerinden siyaset yapmıyoruz. Siyasetin olması gereken de bu. Amacı din imam değil. Hepimiz Müslümanız. Yüzde 99.9 oranında Müslüman olan bir ülkede din üzerinden siyaset yaptığınızda bu maalesef etkili oluyor. Ama halka bir faydası olmuyor.”dedi.
Seçimi Neden Bekliyorsunuz? Şimdi Yapsanıza
Düzce’de acil çözülmesi gereken sorunlar nedir? sorusuna Özkes, “Çilimli’de olduğumuza göre bu ilçenin yolu ve kavşağının acil olarak çözülmesi gerek.”dedi.
Özkes, “ İlçeye gelirken sıkıntılı bir şekilde geliyorsunuz. Bir de bunu her gün yaşayan Çilimli halkı var. Allah aşkını seçimi neden bekliyorsunuz? Şimdi yapsanıza. Bunun derhal yapılması lazım.Öğrenci yurtları fabrikalar yapılmalı. 99 depreminden kalan camiler, okullar derhal onarılması lazım. Her şeyden önemlisi Türkiye’de olduğu gibi Düzce’deki emeklilerin de maaşlarının artması lazım. “ifadelerini kullandı.
 “AKP ben din-iman üzerinden siyaset yaparım, oyları kaparım” anlayışında olduğunu belirten Özkes,ülkenin tek partili döneme doğru gittiğini öne sürdü.

Özkes, “ İnsanların seçimde tercih etme nedenleri muhafazakar olmaları . Muhafazakarlıkta yarış yanlış bir yöntemdir. Asıl mesele günlük yaşayışlarını daha kolay kılabilmektir. 10 yılda gelirim kazancım nedir diye bakmalıdır. Halk pek mutlu değil. Halkın bu umutsuzluğunu umuda çevirmek istiyoruz. Türkiye tek parti dönemine gidiyor. Bunlar çok partililikten tek partililiğe dönüştürme çabası. Gerek içerde gerek dışarıda itibarlı ve huzurlu yaşayan toplumu oluşturmalıyız.”şeklinde konuştu.

Haber; S. KAŞKIR