Öncü TV’de perşembe akşamları ekranlara gelen ‘Kripto’ programının bu haftaki konuğu İYİ Parti Düzce Belediye Meclis Üyesi ve Grup Başkanı Ender Çakar oldu. Öncü Medya Haber Genel Yayın Yönetmeni Sadullah Ünsal ile Manşet Gazetesi Yazı İşleri Müdürü Canan Üstüner’in canlı yayında sorularını yanıtlayan Çakar, Düzce Belediyesi’nin hem geçmiş hem de mevcut dönemine ilişkin dikkat çeken açıklamalarda bulundu.




“Dursun Ay’ın eşinin akrabası destek hizmetler müdürü yapılmış”

Düzce Belediyesi Destek Hizmetleri Müdürlüğü’nün 2014-2019 dönemi yıl için kendisine ayrılan bütçeyi 2018 yılında yüzde 98 oranında kullandığına dikkat çeken Çakar, şöyle konuştu:
Öncelikle o dönemde birçok birim müdürlüğünün ihalelerinin hepsi destek hizmetleri müdürlüğünden çıkmış bunun sebebi destek hizmetler müdürü kim? Oradaki şahıs yüzünden buranın bütçesi bu kadar sonuna kadar kullanılmış ve birçok ihale oradan yapılmış. O dönemde ihale şartnamesini hazırlayan bir komisyon var. Belediyelerdeki asıl sorun şu bana göre; belediyede çalışan bürokratlar siyasi iradeye çok fazla itiraz etme şansları yok. O dönemle ilgili biz seçim çalışmalarına başladığımızda belediyeden bize gelen bilgiler tabii bunların hepsi teyide muhtaç şeyler ama o dönemde orada bulunan bir rivayete göre de Dursun Ay beyin eşinin akrabası olan bir arkadaş sanırım orada destek hizmetler müdürlüğü yapmış diye biliyoruz. Adı sanırım Beytullah olabilir şuanda belediyede hangi birimde onu bilmiyorum. Hatta Dursun beyin son döneminde özel bir müdürlük ihlas edilmiş oraya müdür yapmışlar sonra onu. Ama o müdürlük Faruk Bey başkan olduktan sonra iptal edildi.”


“Düzce Belediyesi’nin Dursun Ay döneminde bir belediye başkanı tarafından yönetilmediği ortada”
Sadece 1.5 yıl görev yapan Düzce eski Belediye Başkanı Dursun Ay’ın geçtiğimiz haftalarda katıldığı Kripto programında “Düzce ile ilgili bütün kararları dönemin Bakanı Faruk Özlü, AK Parti Düzce milletvekilleri ve AK Parti İl Başkanı Hikmet Keskin ile beraber alıyorduk” şeklindeki açıklamasının hatırlatılması üzerine Çakar, şu yorumda bulundu:
“O dönemki il başkanı sanırım “Belediye bizim partimizin elinde ise burayı sadece belediye başkanı değil ben de yönetiyor olmalıyım, beraber yönetiyor olmalıyız” gibi bir mantıkla hareket. Aynı şey milletvekilleri için de geçerli aynı şey o dönem bakan olan Faruk Bey için de geçerli. Yani “Ben Türkiye’nin bakanıyım, Düzce benim siyaset yaptığım memleketim dolayısıyla Mehmet Keleş bir belediye başkanı ise ben bakanım ne yapıyorsa bana bilgi vermeli veya ben onun yaptıklarına vakıf olmalıyım, müdahale etme hakkım var bunu kullanmalıyım” gibi bir yaklaşım var ve buradan başlayan bir elektriklenmenin sonucunda Mehmet Bey istifa etti. Sanırım bu yine tahminim o dönem 3 tane aday vardı belediye meclisinden Murat Caymaz, Dursun Ay ve Hasan Küçük bu 3 kişi belediye başkanlığı için meclisin içinden seçilecek kişilerden bu 3 kişi adaydı. Benim tahminim o dönem Dursun bey dönemin milletvekilleri dönemin il başkanı ve o dönem bakan olan Faruk Bey’den belediye başkanı olması için destek isterken Mehmet’te yaşanan sıkıntıları yaşatmayacağını taahhüt etti demek ki. Düzce Belediyesi’nin Dursun Ay döneminde bir belediye başkanı tarafından yönetilmediği ortada. Burayı evet kalabalık bir grup yönetmiş horozu çokmuş sabahı olmamış belediyenin.”




“Mehmet Keleş’in yaptığı her şey somuttur”

“Dursun Ay kendi döneminde tokmağı birkaç arkadaşa vermiş, davula aynı anda 3-4 kişi tokmak vurmuş, notalar karışmış.” diyen İYİ Partili Çakar, sözlerine şöyle devam etti: “Sonuç belediyenin Mehmet döneminden Dursun dönemine geliyoruz bir anda ivmelenerek borçlanan bir belediye olmuş. Mehmet Keleş’in yaptıkları borçlanma ve karşılığında ortaya çıkanlar pahalıdır, lüzumsuzdur tartışması ortaya çıkabilir ama yaptığı her şey somuttur. Yani Roma çeşmesi yapmıştır. Pahalı olabilir, gereksiz olabilir ama bir şey vardır ortada somut olarak.”



“Düzce Belediyesi’nde havuz sistemi uygulanamadı”
“Düzce Belediye Başkanı Faruk Özlü’nün mali disiplin tedbirleri uygulamasını nasıl buluyorsunuz?” sorusuna Çakar, şöyle yanıt verdi:
“Mali disiplin denen şey gerçekten uygulanırsa zararı olmaz elbette faydalı sonuçlar verir sonuçta kıt kaynaklarla Düzce’de hizmet verecek bir idari kadro var ortada. Nerede tasarruf ettik önce ona bakmak lazım Faruk bey dedi ki: “Araçları havuza çekiyoruz, mali disiplin gereği birçok müdürlüğün araçlarını iptal ediyoruz” diye birkaç kez basında beyanatlarını gördüm. Daha sonra biz plan bütçe komisyonunda Düzce Belediyesi’nin kullandığı araçların ihalesiyle ilgili görüşme yaparken 2018 yılında 95 tane olan aracın yeni dönemde 84’e düşürülmesi kararı alınmış. Ben plan bütçe komisyonunda şunu söyledim; bu 11 araç nereden eksiltildi dediler ki bazı birim müdürlerinin araçlarını altından aldık. Belediyede müdürlük yaptığınız zaman maaşınızda bir fark yoktur aynı maaşı alırsınız ikincisi müdürlük yapmaya başladığınız için beraber olduğunuz birkaç arkadaşı yönetmek zorundasınızdır. Üçüncü en büyük sıkıntı müdür olduktan sonra görevden alındığınızda o yönettiğiniz arkadaşların yerine geri dönersiniz. Dolayısıyla bir müdürün memurdan farkı kullandığı makam aracıdır. Faruk bey belediye başkanı olmadan önce günlük kullanacağı yakıt belliydi 20 litre gibi bir yakıt hakları var onun üzerindeki kısımları kendi ceplerinden vermek zorundalar.


“Faruk bey kendi şoförüne bir araba veriyor, habercisine bir araba veriyor”
Birincisi havuz sisteminden bahsediyor Faruk bey Düzce belediyesi havuz sistemine geçse bu araç sayısı 95’ten 50’lere düşmesi lazım demek ki havuz sistemine geçmiyoruz. Sadece 11 tane müdürün altından arabayı alıyoruz. 11 tane birim müdürünün altından arabayı alıyor sonra Faruk bey kendi şoförüne bir araba veriyor, habercisine bir araba veriyor, fotoğrafçısına bir araba veriyor bunu nihayetinde biz yine aynı araçları kullanıyoruz biz havuz sistemine geçmedik.”




“Belediye hizmetlerine yüzde 245’e dayanan zamlar yapıldı”
Meclisten geçen zamla birlikte tam otobüs biletinin 3 lira 75 kuruş olmasına gelen tepkiler için İYİ Parti Düzce Belediye Meclis Üyesi Ender Çakar, şu ifadeleri kullandı:
“Birincisi biz zam yapılmasına karşı çıktık İYİ Parti olarak da ret verdik. Mecliste 4 yıldır zam yapmadıklarını söylediler. Biz de şunu sorduk 4 yılda neden zam yapmadınız? Vatandaştan oy alabilmek için zamları geciktirerek yapmamış gibi yaparak 4. yılında da artık bütün seçimler bitti, 5 sene seçim olmayacak şimdi vur abalıya nasılsa bir daha ki seçime kadar bunlar unutur biz yine milli duygulara hitap eden olaylar silsilesinin içine sokar bunları yine oyla toplatırız diye bekletilmiş zamlar bunlar. Yüzde 245’e dayanan zamlar yapıldı belediye hizmetlerine.






“400 kişiyi işten atarsak maaşları düzenli öderiz deme lüksümüz yok”

Düzce Belediyesi’ndeki ‘şişik kadro’ olarak tabir edilen fazla personel konusunda ise şunları kaydetti:
“Bu belediyede personel fazlası varsa bu personel fazlalığı AK Parti dönemlerinde oluşan bir fazlalıktır. Bizim Düzce’de belediyenin elindeki imkanlar ve bu personel sayısı birbirleriyle uyuşmuyor. Buradan 400 kişiyi işten atarsak maaşları düzenli öderiz deme lüksümüz yok. Ben şimdi orada müdür olsam ve bana deseler ki “Performans değerlendirmesi yap” ben çok çok afaki bir problemi yoksa benimle çalışan arkadaşın bende ruh hastası değilsem, psikopat değilsem, sadist değilsem 30 üzerinden 30 veririm.”



“Belediyede çalışan AK Parti yönetiminden insanların maaşlarını hesaplıyor musunuz?”
Düzce Belediyesi’ndeki toplam çalışan sayısının bin 400 kişi civarında olduğunu anımsayan Çakar, şöyle devam etti: “400 kişi fazla demeyelim. Belediye başkanına tavsiyemiz şudur; belediyenin iş imkanlarını arttır, belediyeyi üreten bir belediye haline getir. Buradan bu personeli çıkartıp belediyenin önüne çiçek ekimini Afganlara yaptırma bu fazla olan arkadaşlarımız yapsın. Belediyenin temizlik işini özel bir firmaya verme bu arkadaşlar yapsın bu işi. Belediye başkanı olduktan sonra AK Parti’nin içinden alıp Belka’da işe başlatıp kültür müdürlüğüne veya başka bir yere görevlendirdiğiniz partinin ama gençlik kollarının ama yönetimdeki kişilerin akrabalarından ama kadın kollarındaki insanların maaşlarını hesaplıyor musun da bana gelip bugün geçmişteki AK Partili belediye başkanlarının işe aldığı insanların belediyeye maliyetini konuşuyorsun. Siz bugün işten adam çıkartmak için belediye başkanı olduğunuz gün buraya işçi almayacaktınız o zaman.





“Mezbahayı zarar ediyor diye özelleştiren belediye kafeteryacılık yapabilir mi?”

Düzce Belediye yönetiminin kararıyla işletmeye verilen mezbahane konusunda da eleştirilerde bulunan Çakar, şunları kaydetti:
“Düzce Belediye Başkan Yardımcısı Cengiz Tuncer, ‘Biz orayı müstecire verdik oksitlenmiş olan yerlere antioksidan sürdük yerleri epoksi kapladı’ dedi. Şimdi koskaca belediye bin 400 çalışanı var, belediye kendi işlettiği mezbahayı oksitlenen yerlere antioksit maddesi süremiyor mu? Bu belediye zemine epoksi kaplayamıyor mu? 14 kişinin çalıştığı mezbahayı dezenfekte edemiyor mu, hijyeni sağlayamıyor mu? Peki 14 kişinin çalıştığı mezbahayı zarar ediyor diye özelleştiren belediye Düzce’de kafeteryacılık, restoran işletmeciliği yapabilir mi?




“Beyaz Masa ile ilgili bir telefon uygulaması hazırlanıyor”

Son olarak vatandaşların çözüm için arayıp çözüm bulamamaktan yakındıkları Beyaz Masa ile ilgili konuşan Çakar, belediyenin yeni bir uygulama hazırlığında olduğunu açıkladı. Çakar,Beyaz Masa ile ilgili bir telefon uygulaması hazırlanıyor. Meclis üyelerinin telefonlarına da yüklenecek ve Beyaz Masa’ya gelen bütün şikayetleri anında biz de göreceğiz. Bu telefon uygulaması sayesinde belki Beyaz Masa iyi sonuç verebilir. Onun için biraz zaman vermek lazım idareye” diye konuştu