AK Parti'de beklenen açıklama resmen yapıldı. Halkın oyları ile seçilen ilk Cumhurbaşkanı olan Recep Tayyip Erdoğan tarafından AK Parti Genel Başkanı ve Başkanlık görevini yürütecek isim olarak Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu kamuoyuna duyuruldu. Erdoğan, 12. Cumhurbaşkanı seçilmesinin ardından, yerine liderlik koltuğa oturacak isim için yoğun bir çalışma yürüttü. Parti içinde istişarelerde MKYK, milletvekilleri, il başkanları, kadın ve gençlik kolları gibi örgütünün temsilcilerine, “Kimi genel başkan görmek istersiniz?” diye soruldu. Ön plana çıkan isim ise kamuoyuna da yansıyan Davutoğlu oldu.


Öne çıkan her isim bizim için değerli


3 saat süren MYK’nın ardından partililerin ve basının karşısına geçen Erdoğan, “Adayımızın belirlenmesinde büyük zaman harcadık. Her arkadaşımız süreci şeffaf şekilde izlemiş, içinde olmuştur. AK Parti büyük bir aile. Bu büyük ve örgütlü teşkilat, sadece bir kişinin seçilmesi gereken bu anda sağlıklı bir şekilde o kişiyi belirlemiştir. Şunun altını çiziyorum, bütün istişare kurullarında öne çıkan isimlerin her biri bizim için değerli isimlerdir.” dedi.


Davutoğlu kardeşim


Erdoğan, 27 Ağustos’ta yapılacak AK Parti’nin ilk olağanüstü genel kurulunda aday olacak ismi ise şöyle duyurdu: “Genel başkan adayı olarak girecek arkadaşımız, Dışişleri Bakanımız, Konya Milletvekilimiz Ahmet Davutoğlu kardeşimdir. Türkiye Cumhuriyeti’nin 62. hükümetinin başbakan adayı da belki biraz acele ediyorum ama aynı şekilde Davutoğlu’dur. Hayırlı olmasını rabbimden niyaz ediyorum. Yolu, yolumuz açık olsun diyor inşallah ülkemize hayırlı hizmetler yapması için rabbime dua ediyorum.”


Paralel yapıyla mücadele kararlılığı önemli bir etken oldu


Erdoğan ayrıca paralel yapı vurgusu da yaptı. Erdoğan “Davutoğlu’nun aday olmasında paralel yapıyla mücadele kararlılığı da önemli bir etken olmuştur. İnanıyorum ki bu mücadeleyi beraber yürüteceğiz. Çok açık net söyledim. Yani cumhurbaşkanı olmak paralel yapıyla mücadelemi asla aksatmayacaktır.” dedi.
Erdoğan'ın ardından kürsüye çıkan Genel Başkan Adayı Ahmet Davutoğlu da birlik ve beraberlik mesajı vererek başladığı konuşmasında "İster paralel devlet adı altında ister başka isim altında bu kutlu yürüyüşü durdurmak isterse AK Parti kaya gibi karşısında duracaktır." diye konuştu.

Keleş'ten tebrik mesajı


Öte yandan Düzce'de AK Parti cephesinden ilk tebrik mesajını yayımlayan Düzce Belediye Başkanı Mehmet Keleş, Cumhurbaşkanı Erdoğan gibi Ahmet Davutoğlu Türkiye Cumhuriyeti’nin 26. Başbakanı olarak kutladı.
Başkan Keleş, Davutoğlu’nu tebrik mesajında şu ifadelere yer verdi: “Kıymetli Düzceli hemşehrilerim, Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin 12. Cumhurbaşkanının yüce milletimizin oylarıyla Sayın Recep Tayyip Erdoğan olarak seçilmesinin ardından yeni Başbakanımız da belirlendi. Yapılan istişareler ve temayüller sonucunda Türkiye Cumhuriyetinin 26. Başbakanı Dışişleri Bakanımız Sayın Prof. Dr. Ahmet Davutoğlu olarak açıklandı. Yüce milletimize kutlu olsun. Çankaya’ya Cumhurbaşkanlığı forsunu sonuna kadar hak eden bir ismin, Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın seçilmesinin ardından Başbakanlık görevine de o makamı en iyi biçimde temsil edecek olan bir isim, Prof. Dr. Ahmet Davutoğlu geldi. Yeni Başbakanımızı tecrübeleri ve Türkiye’ye kazandırdığı vizyonu doğrultusunda hak ettiği başbakanlık makamından ötürü tebrik ediyor, bir belediye başkanı olarak kendisiyle çalışacak olmanın mutluluğu içerisinde Düzceli hemşerilerimiz adına muhabbet ve hürmetlerimizi arz ediyorum.”

 

 

 

Haber: C. Üstüner