AK Parti İl Başkanı Metin Kaşıkoğlu, çözüm sürecinden akil insanlara, Kurtulmuş'un Düzce ziyareti sırasında yaşananlardan teşviğe kadar gündemde öne çıkan konulara ilişkin özel açıklamalarda bulundu. Kaşıkoğlu'nun ilk değerlendirmesi Akil İnsanlar hakkında oldu.
Devlet rahat ortamı sağlayacak
15 Nisan'da toplantılarına ilk olarak Düzce'den başlayacak olan Akil İnsanlar Karadeniz Komisyonu'nun nasıl bir çalışma yürüteceği konusunda açıklamalarda bulunan Kaşıkoğlu,
"Biz bu olayı barış değil çözüm süreci olarak değerlendiriyoruz. Çünkü arada barışı gerektirecek bir savaş durumu yok. Bir takım sorunlarımız var ve bu sorunların çözüm süreci olarak bu sürecin yürütülmesi gerektiğini düşünüyoruz. Bu süreçte en son adımı da bizim inancımızdan gelen bir cemaat oluşumu vardır. Hani araya aracılar girer, toplumu hazırlar. Çözüm için akil adamlar devreye girip bir takım çabalar gösterir. Bu anlamda akil adamlar olarak değerlendirilen 63 kişilik bir heyet göreve başladı. Bunlardan bir kısmı da Karadeniz ekibi olarak görev yapacak. Bizim ilimizde de ayın 15'inde çalışmalara başlayacaklar. Akil adamlarla ilgil çalışmalarda insiyatif tamamen 7'şer kişilik komisyonda olacak. Yol haritasını onlar çizecek. Nasıl çalışacaklarını, neler yapacaklarını kimlerle görüşeceklerini hangi adımları atacakları tamamen komisyonların kendisine bırakıldı. Kendi aldıkları kararlar çerçevesinde hareket edecekler. Devlet de her türlü lojistik desteği kendilerine sağlayacak. Rahat bir çalışmalar ortamı sağlayacaklar. Koordinasyon anlamında istedikleri tüm ilişkileri kurmak noktasında, valilik, belediye ve özel idareler ile temas halinde olacaklar" dedi.
Takdir komsiyona ait
Akil insanların Düzce'de kimlerle görüşeceği hakkında ise Kaşıkoğlu, "Bu AK Parti adına çalışan bir heyet değil, bu Türkiye Cumhuriyeti Devleti'ne çözüm sürecinde katkı sağlamak üzere oluşan br insiyatif. Dolayısıyla bu arkadaşlarımız 7'şer gruplar halinde yapacakları ziyarette Düzce'de STK'larla, devlet yetkilileri ile görüşürler. Hangi sivil toplum örgütleri ile görüşecekleri konusundaki tüm takdir komsiyona ait. Bu günden şunlar görüecekler, bunla görüşecekler gibi bir şey söz konusu değil. Henüz bu konuda bize gelen bir bilgi yok" şeklinde konuştu.

Psikolojik anlamda hazırlanması
Akil insanların görevinin de açılımını yapan Kaşıkoğlu, "Bir çözüm süreci var. Bu çözüm sürecinde de terörist grupların silahlarını bırakarak ülkeyi terk etmeleri gerekiyor. Şimdi buna ilişkin bu sürecin sağlıklı işlemesi için toplumun psikolojik anlamda hazırlanması adına önemli bir çalışma yürütecekler" diye konuştu.

PKK terör örgütüne diz çöktürüldü
Kaşıkoğlu, Muhalefetin kanadının sık sık gündeme getirdiği "Neyin karşılığında teröristle el sıkışılıyor?" sorusuna da yanıt verdi.
"O zaman birilerinin bu vaad edilenleri şeyleri çıkıp açıklaması gerekir. Ben bu zamana kadar bunu çıkıp açıklayanı görmedim. Şunu kabullenemiyorlar. AK Parti hükümeti ve Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin teröriste diz çöktürebileceğini kabul edemiyorlar. Mademki şöyle bir öngörünüz var, "Türkiye Cumhuriyeti Devleti teröre ve teröriste diz çöktüremeyez", o zaman siz nasıl oluyor da bir gün terörü bitirmekten bahsedebiliyorsunuz biz de o zaman bunu soruyoruz. Türkiye Cumhuriyeti Devleti şuanda PKK terör örgütüne diz çöktürmüştür. Türkiye'nin içinde elde ettiği birlik ve beraberlik ve istikrar ortamı ve ciddi kararlı duruş şuan PKK terör örgütün bu anlaşmaya uymasının tek nedenidir. Artı düne kadar terörizmle mücadele noktasında çok kötü adımlar atılırken 14-15 tane şehidimizin verildiği noktada bir tane teröristin canını yitirmediği ortamda bugün tam tersine yaşanan gelişmeler hep birlikte takip ediyoruz. Bizim ne vaad ettiğimize değil ne söylediğimize bakmak gerekir. Ne söylüyoruz, tek bayrak diyoruz, tek vatan, tek millet diyoruz. Asla bölünmeyiz, İstiklal Marşı tek marşımızdır, Türkçe'de resmi dil olarak tek dilimizdir" dedi.
Bize TSO'dan talep geldi
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Numan Kurtulmuş'un Düzce ziyareti sırasında TSO tarafından gerçekleştirilen konferansa katılımın az olmasını eleştiren Kaşıkoğlu,bu durumun üzüntü kaynağı olduğunu belirtti.
"Bizim en büyük üzüntümüz gerçekten konusuna hakim ve bu alanda en etkin isimlerden biri olan AK Parti Ekonomi İşlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcımız Prof. Dr. Numan Kurtulmuş'un konferansa katılması için bize TSO'dan talep geldi. Ancak programa programı organize eden TSO'ndan son derece az ve yetersiz bir katılım olması neticesinde Sayın Genel Başka Yardımcımızın böyle bir konuma düşmüş olması bizim asıl üzüntü kaynağımız. Organizasyon tamamen TSO yetkililerine aitti. Davetiyeler onlar tarafından basıldı. Onların bizden talebi bizi dizi program için ilimize gelen Sayın Numan Kurtulmuş ile sanayici ve işverenleri biraraya getirmekti. Bu fikre de birlikte varmıştık. Buna ev sahipliği yapabileceklerini, bütün organizasyonu üstlenebileceklerini söylediler. Bize ait bir program olsun, siyasi bir boyutu olmasın dendi. Biz de hay hay dedik ve Sayın Numan Kurtulmuş'a ilettik. O da seve seve kabul etti. Asıl sitem ettiğim bu organizasyonu yapan kurumun 3 meclis üyesinin dışında hiçbir meclis üyesinin katılmamış olmasıdır" diye konuştu.
Siyasi değil acemilik!
"Siyasi olarak değerlendirildiği için mi katılım az oldu?" sorusuna ise Kaşıkoğlu şöyle cevap verdi:
"Siyasi olarak değerlendirdiklerini zannetmiyorum. Bence orada bir acemilik söz konusu. Bir gayri ciddilik söz konusu ve Düzce'de temsil ettiklerini ifade ettikleri iş dünyasına karşı büyük bir ayıp söz konusu. Bakın şuan TSO'ya seçilebilmek için çok hummalı bir çalışma yürütenler var. Meclise girebilmek için harıl harıl çalışanlar böylesine önemli bir kuruma seçilebilmek için bu kadar gayret edip de sonrasında Düzce'ye bu kadar önemli bir ekonomik şahsiyetin geldiğinde tam sorunların iletileceği bir platformda temsilcisi oldukların grupların sorunlarını dile getirme sorumluluğunu üzerlerinde taşıyarak orada olmaları gerekiyordu. O zaman bize "Numan Kurtulmuş'u bizimle buluşturun" demeyeceklerdi. Biz buna saygı duyarız. Düzce TSO yetkilileri desin ki bize "Biz Numan Beyle biraraya gelmek istemiyoruz" Buna saygı duyarım. Ama böyle denmiyor. Bu kurumun temsilcileri meclis üyeleridir. 2 tanesi ayrıca benim yönetim kurulu üyem olan 3 meclis üyesinin dışında katılan olmadı. Meclis başkanvekili yok. Peki organize sanayi yönetim kurulu başkanları nerede? "Biz siyasi olarak tepki koyduk da gelmedik" diyorlarsa onların bileceği iştir. Ancak bulundukları konum bunu söylemeyi mümkün kılan bir konum değildir"

Teşvik neden beklemede?

Şubat ayında Başbakan tarafından 4 yıl süreyle daha uzatılacağı açıklanan 5084 sayılı teşvik yasasının hala uygulamada olması konusunda gelen eleştirileri de yanıtlayan AK Parti İl Başkanı Metin Kaşıkoğlu, Teşviğin uzatılma kararının hayat bulacağından şüphesi olmadığını söyledi.

"Konuyla ilgili yaptığımız açıklamalar doğru. İl başkanları toplantımızda sayın genel başkanımız paylaştığı için biz de sıcağı sıcağına o gün henüz daha ete kemiğe bürünmemiş, müjdeli bu haberi kamuoyuyla paylaştık. Amacımız o dönemde gündeme gelen işçi çıkarımı ve küçük işletmelerin kapanması gibi olumsuzlukların daha fazla yaşanmamasıydı. İşverenin de hazırlıklarını buna göre yapmasıydı. Sonuç itibariyle Türkiye Cumhuriyeti Başbakanının bize açıkladığı uzatma kararı daha sonra ulusal basına da yansıdı. Ama henüz bir kararname ya da kanun haline gelip hayata geçmediği için sanırım insanlarımız tedirgin oluyor. Teşviğin uzatılma kararının hayat bulacağından şüphem yok. O zaman da şu gün olur denmediği için hepimiz bu sürecin en kısa zamanda sonuçlanmasını umut etmekten başka yapabileceğimiz bir durum yok" diye konuştu.

Haber: C. ÜSTÜNER