Partililer kongrenin yapılacağı Büyük Anadolu Otel önünde toplanmaya başladı.Salonda tüm hazırlıklar tamamlandı. Bin 500 kişi kapasiteli salonda Atatürk, Alparslan Türkeş ve Devlet Bahçeli'nin dev posterleri asıldı. Salona gelen ilk genel başkan adayı Ümit Özdağ oldu. MHP'de genel başkan adayı olan Sinan Oğan, Meral Akşener, Koray Aydın, Ümit Özdağ ve Sait Gönen protokol sırasında yan yana oturdu. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli kurultayı genel merkezden takip etti.  Kurultayda imza bilmecesi yaşandı. Muhalifler, kurultayda noter huzurunda 752 imza toplandıklarını savunurken, MHP Genel Merkezi'nden yapılan açıklamada, 495 noter tasdikli imza bulunduğu öne sürüldü. Yaşanan tüm bu gelişmelerin ardından bu kez de Ankara 13. Noterliği duyuruda bulunarak son rakamı verdi.

Kurultay'ın başlamasıyla birlikte Divan Kurulu seçimine geçildi. Divan başkanlığı için iki ayrı aday ve liste bulunuyordu. Adaylardan birini Meral Akşener, diğerini de Sinan Oğan destekliyordu. İki genel başkan adayı bir süre görüştükten sonra uzlaştılar ve Meral Akşener'in desteklediği Musavat Dervişoğlu tek aday olarak girdiği divan başkanlığı seçimini kazandı.

Muhaliflerin kurultayında, tüm önergeler oy birliği ile kabul edildi. Kurultayda tüzükte 13 madde değişti. Olağanüstü kurultayda genel başkan seçiminin önü açıldı. Olağanüstü Büyük Kongrenin 10 Temmuz 2016 tarihinde Arena Spor Salonu'nda yapılması oy birliğiyle kabul edildi.

haber;S.KAŞKIR