Cumhurbaşkanı ve Genel Başkan Recep Tayyip Erdoğan’ın “metal yorgunluğuna” işaret etttiği AK Parti teşkilatlarındaki yenilenme 19 Ağustos-12 Kasım arasında ilçe kongreleri, 18 Kasım-25 Şubat arasında ise il kongreleri ile tamamlanacak.

Düzce'de 9 Eylül’de Kaynaşlı ve Yığılca’da başlayacak ilçe kongreleri 24 Eylül’de merkez ilçe kongresi ile tamamlanacak. İlçe kongreleri öncesinde Gümüşova ve Gölyaka'da dışındaki başkanlarla "Yola devam" kararı alındığının açıklanması akıllara AK Parti’nin il ve ilçe başkanları ile teşkilat yönetim kurulu üyeleri belirlenirken uyulacak kriterleri getirdi. Milliyet'te geçtiğimiz günlerde yayınlanan kriterlere göre adaylarda aranan bazı şartlar şöyle:

AKRABALIK KRİTERİ

Partili milletvekilinin, belediye başkanının, il ve ilçe belde başkanlarının eşi ile ikinci dereceye kadar sıhrî veya kan hısımlığı olanlar ve eşleri, ilgili milletvekilinin seçim çevresindeki teşkilat kademelerinde eş zamanlı olarak kademe başkanı olamayacak. İkinci dereceye kadar kan veya sıhrî hısımlığı bulunan üyeler ve eşleri, aynı anda aynı yönetim kurullarında görev alamayacak.

KAMU İLE İŞİ OLANLAR

Siyasi partilere üye olmasında yasal sakınca olmayan kişilerden, kamu kurum ve kuruluşlarında veya bunlara bağlı şirket, teşebbüs, teşekkül ve iştiraklerde çalışanlar, bu görev ve hizmetlerinden ayrılmadıkça teşkilat kademe başkanı olamayacak.

İHALE KRİTERİ

Özel veya tüzel kişilikler aracılığıyla; kamu ile iş, ihale, taşeron ilişkisinde bulunanlar da görev alamayacak.

Açıklanan bu kriterler, Düzce'de Gölyaka ve Gümüşova'nın dışında bazı ilçelerde değişim olacağı söylemlerini gündeme taşırken, isimleri sık dillendirilen Akçakoca, Yığılca ve Merkez İlçe başkanları başta olmak üzere diğer başkanların koltuğunu koruyacak olması AK Parti'nin kriterlerine uyduklarını göstermiş oldu.

Haber: C. ÜSTÜNER