AK Parti Düzce Milletvekili Ayşe Keşir, TBMM Genel Kurulu'nda CHP Grup önerisi aleyhine AK Parti Grubu adına söz aldı. 

Yaşlı sorunlarının ve üretilmesi gereken politikaları tek başına ele almanın sığ bir bakış açısı olduğunu ve samimi olmadığını belirten Keşir:  “Yaşlılara ait politikaları nüfus projeksiyonlarından, kadın, engelli, çocuk ve aile politikalarından bağımsız düşünemeyiz. Nüfusumuz hızla yaşlanmaktadır. 2013 yılında nüfusumuzun yüzde 7,7'si yaşlıyken, bugün bu oran, 2016'da 8,3'tür, muhtemel projeksiyonlar da 2023 yılı için bu rakamın 10,2 olacağını ifade etmektedir. Bununla birlikte, ortalama yaşam ömrü, 2014, 2016 verilerine göre de 78 olmuştur. Tabii, ortalama yaşam ömrünün artmasında, kalkınmadaki, refahtaki artış, sağlık teknolojileri ve sağlık hizmetlerine erişimdeki kolaylık gibi pek çok nedeni de burada sayabiliriz ama şunu ifade etmem lazım yaşlı sorunlarını ve politikalarını diğer sosyal politikalardan ve sosyal sorunlardan ayrı düşünemeyiz, nüfus projeksiyonlarından ayrı bir yaşlı sorunu tanımı yapamayız.” dedi.

“Cumhurbaşkanımızın 3 çocuk önerisini anlamak istemeyenlerin, yaşlı politikalarıyla ilgili söylediklerini çok samimi bulmuyorum”

CHP’nin önergesini eleştiren Keşir:  “Ülke nüfusu hızla yaşlanmakta, yaşlı nüfusumuz artmakla birlikte doğurganlık oranımız hızla düşmektedir. 2003 yılında kritik eşik olan 2,1 doğurganlık oranının ne yazık ki altına düştük, 2,08'e kadar düştük. Cumhurbaşkanımızın 3 çocuk önerisini anlamayanlar, anlamak istemeyenler, nüfus projeksiyonlarını görmeyenlerin yaşlı politikalarıyla ilgili söylediklerini çok samimi bulmadığımı ifade etmek istiyorum.” diye konuştu.

“Yaşlılarımızın Sadece 7,7'si huzurevinde olmak istiyor”
CHP grubu adına konuşan CHP İstanbul Milletvekili Gamze Akkuş İlgezdi’nin kullandığı  verilerin eksik olduğunu belirten Keşir, “Elimizde 2016 yılı Aile Yapısı Araştırması var. Bu araştırmada, yaşlılarımıza nasıl bir bakım istedikleri soruluyor; yaşlılarımızın yüzde 40'ı çocuklarının yanında olmak, yüzde 38'i kendi evlerinde hizmet almak ve sadece yüzde 7,7'si huzurevinde olmak istiyor.” diye konuştu.

“Yaşlı politikası demek sadece bakım hizmeti demek değildir”
Yaşlı politikasının sadece bakım hizmeti demek olmadığını vurgulayan Keşir, “Artık dünya aktif yaşlanmayı konuşuyor. Biz sadece bakım hizmetlerini konuşursak sığ, geri kalmış ve çağ dışı bir politikayı konuşmuş oluruz. Bugün gündüzlü bakım modelleri ve evde bakım hizmetleri vasıtası ile 160 bin yaşlımız evde bakım hizmetinden faydalanmaktadır.” şeklinde konuştu.

“Önerge bütüncül olmamakla birlikte, çözümden çok uzaktır”
Huzurevlerimizde hali hazırda 640 boş kapasite olduğunu söyleyen Keşir, konuşmasını şöyle tamamladı: “Huzurevlerindeki bekleme sıraları ağırlıklı olarak, bulunduğu şehirden başka şehre gitmek istenilen ya da tek kişilik odalarda kalmak istenilen durumlardan kaynaklanmaktadır. 2018 yılı planlamasıyla da bu kapasite tamamlanacağı için böyle bir sorunumuz olmayacaktır.  Bu önergenin bütüncül olmadığını, çözümden çok uzak olduğunu ifade ederek yüce heyetinizi saygıyla selamlıyorum.

Haber: C.ÜSTÜNER