TBMM'de yemin merasiminin ardından kulislerde hep yeni koalisyon formülleri üzerinde durulurken, ana mahalefet partisi CHP'de de koalisyon maddeleir netleşmeye başladı. CHP Düzce İl  Başkanı Müjgan Çakman, üyke için ne gerekiyorsa yapılacağını dile getirerek :" Ülkeyi düze çıkaracak her türlü fedakarlığa hazırız" dedi.

İl Başkanı Çakman, koalisyon için 14 maddeyi de sıralayarak ilk şartın "Hukukun üstünlüğü: Can ve mal güvenliğimizin garanti altına alınması, yargının tarafsızlığının ve bağımsızlığının sağlanması" olduğunu söyledi.

"12 Eylül darbe hukukunun tarihe gömülmesi. Yüzde 10'luk seçim barajı, ve YÖK'ün kaldırılması, Siyasi Partiler Yasası'nın değişmesi"nin de bu müddeler içinde yer aldığını dile getiren Başkan Çakman diğer maddeleri de şu şekilde sıraladı:

"Siyasette ahlakın egemen olması, refahın tabana yayılması,  Cumhurbaşkanı'nın anayasal sınırlara çekilmesi, örtülü ödeneğin sadece Başbakan tarafından kullanılması, barışçı ve rasyonel bir bir dış politika izlenmesi, gençleri potansiyel suçlu gören anlayışa son verilmesi, özgürlüklerin alanının genişletilmesi" olarak sıralayan İl Başkanı Çakman,14 madde içinde yer alan diğer şartları da şu şekilde sıraladı:

"Medya üzerindeki baskılara son verilmeli. Medya tam özgür olmadan demokrasi işlemez. TRT iktidar borazanı olmaktan çıkarılmalı,TRT ve RTÜK iktidarın siyasi aracı olmaktan kurtarılmalı.

Vergi denetimi siyasi amaç olmaktan  çıkarılmalı.

TBMM'de Kesin Hesap Komisyonu kurulmalı. Vatandaştan toplanan vergilerin hesabı kuruşuna kadar verilmeli.

Özgürlükçü ve demokratik bir anayasa değişikliğine gidilmeli.Yargının tarafsızlığı ve bağımsızlığını sağlayacak şekilde ele alınmalı.

Yolsuzlukla üzerine mutlaka ve sonuna kadar gidilmeli." dedi.

CHP İl Başkanı Çakman,  hükümetin oluşturulması sürecinde kişileri, partileri ve günlük siyasi hesaplar üzerinde durulmayacağını  hatırlatarak :"Bizler CHP olarak şahsi ve siyasi çıkarları değil, ülkenin ve bütün yurttaşların geleceğini belirleyecek ilkeleri tartışmakta kararlıyız" dedi.

Haber;E.TAYHAN