Türkiye'nin günlerdir beklediği AK Parti Genel Başkanı Başbakan Ahmet Davutoğlu ve CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu arasındaki son koalisyon görüşmesi Ankara Palas'ta gerçekleşti. Ancak 1,5 saat süren görüşmeden olumlu sonuç çıkmadı. Davutoğlu, görüşme sonrası detayları açıkladı.
"KOALİSYON HÜKÜMETİ ZEMİNİ YOK"
Başbakan Davutoğlu, “CHP'ye süreli reform hükümeti önerdik. Ülkemizi en azından seçime kadar hükümetsiz bırakmamak adına ortaya koyduk. Bunları ben de Kılıçdaroğlu da MYK'sında sundu. Bugün bir araya gedik. Ancak sayın Kılıçdaroğlu da MYK'da yaptığı istişarelerde uzun dönemli koalisyon görüşmelerinde olumlu, kısa süreli koalisyon için de kaygılarını dile getirdiler. Sonucunda geldiğimiz nokta diyalogların sürmesi gerektiği ancak koalisyon hükümeti kurulması konusunda ortaklık zemini olmadığı kanaati oluştu. Şuan da hükümet ortaklığı gerçekleştirecek zeminin olmadığı görüldü. CHP ile koalisyon kurulamadığı için yüksek ihtimal güçlü ihtimal yeniden milli iradeye başvurmak tek ihtimal olarak kaldı. Erken seçim artık güçlü bir seçenektir.” dedi.
ERKEN SEÇİM GÜÇLÜ BİR İHTİMALDİR
AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Davutoğlu, " Ayrıca buradan çıkan bir sonuç eğer hükümet çalışmalarının sürmesiyse, ikinci bir sonuç da görünen o ki bütün bu değerlendirmeler ve Sayın Bahçeli'nin erken seçim yönündeki genel açıklamaları gözönüne alındığında, ülkemizin kalıcı bir istikrar ve bütün bu yollar ve yöntemler denendikten sonra tekrar milli iradeye başvurma zarureti ihtimal olarak çok yükselmiştir, hatta tek ihtimal haline gelmiştir diyebiliriz. Son bir ay içinde yürüttüğümüz temaslarda CHP ile oluşturamadığımız hükümet ortaklığı çerçevesi de göz önüne alındığında erken seçim önümüzde görünen bir ihtimaldir, güçlü bir ihtimaldir" açıklamasında bulundu.
"CHP'YE REFORM HÜKÜMETİNİ TEKLİF ETTİK ANCAK..."
CHP’ye reform hükümeti teklif ettiklerini söyleyen Davutoğlu, “CHP'ye, özellikle üzerinde mutabık kaldığımız zeminde, başka seçenekleri de değerlendirmek üzere, süreli bir reform hükümeti kurularak seçimleri de göz önünde bulundurarak, ülkeyi seçim öncesinde hükümetsiz bırakmamak adına teklifte bulunduk. Ancak sayın Kılıçdaroğlu, reform hükümeti hakkında kaygılarını iletti.” Şeklinde konuştu.
"DERİN GÖRÜŞ AYRILIKLARI OLDU, KOALİSYON YOK"
Başta dış politika ve eğitim olmak üzere bazı alanlarda da çok derin görüş ayrılıkları olduğu, reform, restorasyon ve onarım hükümetleri kavramları arasındaki farktan da kaynaklanan, bir yeni ortaklık kurmak bakımından bazı temel anlayış farklılıklarının olduğu ve bunun da doğal olduğu aşikar. Dürüstçe bir istişarede bulunduk, sonucunda geldiğimiz husus şudur; bu diyalogların karşılıklı anlayış içinde sürdürülmesi, ancak şu anda bir hükümet ortaklığı gerçekleştirecek zeminin olmadığı yönünde bir kanaat hasıl olmuştur. Şu aşamada bir koalisyon ortaklığı, bir hükümet ortaklığı yapmanın zemininin oluşmadığı kanaatine vardık.
 
 
"ÇABALARIMIZ SÜRECEK"
Halkımız evet tek parti kurma çoğunluğunu bize vermedi ama, ülkeyi yönetme sorumluluğunu vermiştir. Bu yüzden çabalarımız devam edecek. Ülkemizin hükümetsiz kalmaması için çabalarımızı sürdüreceğiz.
"OLUMSUZ BİR GELİŞME OLARAK DÜŞÜNMEYİN"
Milletimizin, siyasi iç ve dış çevrelerin bunu olumsuz bir gelişme olarak telakki etmemesini istiyorum. Neden? Çünkü her şey meşruiyet çizgisi içinde ve halkın önünde cereyan etmiştir. İki parti, iki genel başkan olarak karşılıklı anlayış içinde yeni bir siyasi kültür örneği sergileyecek bir tutum ortaya koyduk. Anlaşmak ve anlaşmamak yürütülen müzakerelerde doğal iki sonuçtur. Anlaşmak ne kadar doğalsa anlaşmamak da doğaldır. Önemli olan hangi sonuca ulaştığınız kadar bu sonuca ulaşırken sergilediğiniz tavırdır. Son bir ay içinde yürüttüğümüz temaslarda CHP ile oluşturamadığımız hükümet ortaklığı çerçevesi de göz önüne alındığında erken seçim önümüzde görünen bir ihtimaldir, güçlü bir ihtimaldir."