Adalet ve Kalkınma Partisi'nde kongre süreci giderek hareket kazanırken, adaylar da kulis faaliyetlerini bırakarak delegelere yönelmeye başladı. Daha önce ilçelerden başlayan kongre heyecanı, bu kez merkez ilçeden başlıyor.

24 Ağustos Pazar başlayacak olan Merkez İlçe kongresinde il genelindeki toplam 600 delegenin yaklaşık yarısı Merkez İlçe Başkanı'nı seçmek için oy kullanacak. Bu açıdan bakıldığında Merkez ilçe Başkanlığı seçiminin İl Başkanlığı seçiminin bir provası olduğu değerlendirmeleri yapılıyor.

Kulisler, parti teşkilatlarının değişmesi olasılığının, önümüzdeki mart ayında yapılacak olan yerel seçimlerde gösterilecek adaylar üzerinde etkili olmasının beklendiğini de dile getiriyor. Kulislerin adayların belirlenmesine yönelik yerel örgütlerin etkisi ile ilgili değerlendirmeleri, Belediye Başkanı Mehmet Keleş'in kongre sürecinde kendisinin adaylığını etkilemeye çalışan kişilerin olduğuna ilişkin açıklamaları ile paralellik taşıyor.

Merkez ilçe başkanlığı için adayların bazıları delegeler nezdinde arazi çalışmalarına da başlarken, görevdeki başkan Mustafa Keskin'in göreve geldiği dönemdeki delege yapısında değişiklikler yapıldığı, bu değişiklikten hoşnut olmayan bazı eski parti yöneticilerinin destekleyeceği adaylar konusunda kararsızlığa düştüğü de dile getiriliyor. Bu durum Ak Parti'nin Düzce Merkez İlçe Başkanının belirlenme sürecinde partinin içinde alışılmadık bir çekişmeye sahne olacağı yorumlarına neden oluyor.

Adalet ve Kalkınma Partisi'nde kongre sürecinin merkez ilçeden başlayarak ilçelerde devam etmesi beklenirken, il başkanlığı seçiminin ekim ayına kadar sarkabileceği tahminleri yapılıyor.