Kongre sürecine giren CHP’nin Düzce’deki ilk ilçe kongresi Çilimli’de gerçekleştirildi. İlçe merkezindeki bir salonda yapılan CHP Çilimli İlçe Başkanlığı Olağan Kongresi’nde mevcut Başkan Cemil Tınaz, tek aday olarak seçime girdi.

Divan heyetinin oluşturulması sonrasında kongre, saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunması ile devam etti. Faaliyet raporunun üyelerle paylaşılmasının ardından mevcut başkan ve tek aday Cemil Tınaz kongre ve yeni döneme dair bir konuşma yaptı.

“Bu işin son noktası”
Ardından sözü alan CHP Düzce İl Başkanı Zekeriya Tozan’ın gündeminde 2019 seçimleri vardı. Tozan şöyle konuştu:
“Bu seçilecek olan ilçeler, yeni yönetimler çok ama çok önemli. Önümüzde 2019 seçimleri var. Önce yerel seçimler ardından genel seçimler. 2019’daki seçimler artık nasıl bir yönetim olacağına dair bu işin son noktası diyebilirim. Ya Atatürk’ün bize emanet ettiği laik, demokratik, sosyal, hukuk devleti ve parlamenter sistem hukukun üstünlüğü ile ilgili bu yönetim şeklinden vazgeçip yeni bir yönetim şekline gireceğiz. Ya bu seçimi alıp tekrar parlamenter sisteme döneceğiz ve aynı yönetim anlayışını devam ettireceğiz.”  

“Başkanlık Sistemi bizim için sakıncalı”
Başkanlık Sistemi’nin sakıncalı olduğunu savunan Tozan, gerekçelerini anlattı. Tozan, “Referandum süresince dilimizin döndüğünce anlatmaya çalıştık. Demokrasilerin temek ilkesi güçler ayrılığıdır. Yasama, yürütme ve yargılamanın birbirinden bağımsız olmasıdır. Ama bugün bu sisteme baktığımızda; 15 Temmuz Darbe Girişimi sonrasında ve referandum sonucu yönetim anlayışına baktığımızda maalesef mevcut iktidarın yargı üzerindeki baskısını hissetmeyen hiçbir kesim kalmadı. Hatta yargı mensupları bile bu konuda mustarip. Bir hukuk devletinde yargı bağımsızlığı yoksa orada bir hukuk devletinden söz edemeyiz. Biz referandumla ilgili çalışmalarımızda dedik ki “Bu sistem Türkiye Cumhuriyeti için çok tehlikeli, bu sistem Türkiye Cumhuriyeti’nin parçalanmasına sebep olabilecek bir sistem.” dedik. Anayasa mahkemesi meclisi denetler, yapılan yanlışlara dur der, en son noktadır. Ama OHAL’de kanun hükmündeki kararnameleri tartışmam diyen bir anayasa mahkemesidir. Şimdi bu kadar zor bir dönemden geçerken 2019 seçimlerinde eğer iktidar partisi iktidara gelirse bu anlattığımız sakatlıklarla beraber, eksikliklerle beraber, hukuktan uzaklaşan bir yönetim anlayışıyla yeni bir sistemle karşı karşıya kalacağız.” şeklinde konuştu.

“Türkiye’nin yüzde 54’ü maalesef ülkeyi Ortadoğulu görüyor”
 “Biz CHP olarak diyoruz ki; 2019 seçimlerini alırsak bu sistem iptal olacak.” diyen Tozan, şunları kaydetti: “Parlamenter sisteme geri döneceğiz. Hukukun üstünlüğünü, özgürlükle, demokrasiyi esas alacağız. Bu anlamada artık milletvekili seçilmesinin de bir önemi yok. 50+1’in hedeflendiği bu yeni sistemde 1 oyun çok önemi var. O bir oy Türkiye’yi bir hukuk devleti olarak, hukuk düzeninde ileri demokrasiyle yönetilen ülkelerin liginde yönünü Avrupa’ya çevirmiş bir devlet bırakabilir veya bugün geçenlerde yapılan kamuyu araştırmasında gördüğümüz gibi, Türkiye’nin yüzde 54’ü maalesef ülkeyi Ortadoğulu görüyor. Ya da bu sistem geçerse Ortadoğu’nun bir parçası, hukukun hiçe sayıldığı, hanedanlık şeklinde yönetilen, yargının iktidara başka muhalefete başka çalıştığı bir sisteme gideceğiz. Bunun altını çizmek istiyorum. Bu çok önemli.”

“Her taraf sorun”
İktidarın dış politikasını da eleştiren CHP Düzce İl Başkanı Zekeriya Tozan, “Bu ülkenin elle tutulur bir dış politikası yok. Sıfır sorun diye iktidara geldiler, bugün elimizde sıfır komşu var. Her taraf sorun. Eğitim; eğitimi yaz boz tahtasına çevirdi.” dedi.  
Son olarak kongreye gelenlere teşekkür ederek Tozan, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve milletvekillerinden gelen tebrik mesajlarını okudu.

Yönetim listesi
Konuşmaların ardından seçim işlemine geçildi. Mevcut Başkan Cemil Tınaz’ın güven tazelediği seçim sonucunda yönetim şu isimlerden oluştu: “CHP Çilimli İlçe Başkanı Cemil Tınaz  
Üyeler: Murat Acar, Emre Can, Bahri Çengel, Ayhan Karagöz, Yılmaz Kurt, Cengiz Parlak ve Bekir Yüksel”

HAber: H. GÜRSOY