15 Temmuz Darbe Girişimi'nin ardından devletin üst düzey isimleri, katıldıkları programlarda o gece yaşadıklarını anlatmaya devam ediyor. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü de gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulunduğu TGRTHaber kanalında kalkışmayı nasıl öğrendiğini ve sonrasında yaşadıklarını anlattı. 

“Ben inanmamıştım çünkü...”
Darbe girişimi sırasında nerede olduğu yönündeki soruya “Bakanlıktaydım” diyerek yanıt veren Bakan Özlü, şöyle konuştu: “Akşam çalışmamız vardı. Bakan yardımcılarımız, müsteşarlarımız toplantı halindeydik. Toplantı sürerken haberler geliyordu. Bir takım oluşumlar, girişimler var diye... Fakat ben inanmamıştım çünkü bu devirde, 21. yüzyılda Türkiye'nin geldiği bu noktada darbe yapmayı düşünmek bile abest ve saçmadır. Akıllara ziyan bir şey olduğunu düşüyordum.” 

“Demokrasimiz bir teste tabi tutuldu ve başarıyla geçti”

Saat 20:30 sularında koruma görevlisinin geldiğini belirten Özlü, “'Başbakanlıktan aradılar. 'Bakanımızı emniyetli bir yere götürün' diyorlar.” diyene kadar ben pek inanmamıştım. Maalesef gerçek olduğunu gördük. Aslında bu girişim, hem demokrasimize bir suikast hem de demokrasimizin bir testi anlamı taşıyor. Yani demokrasimiz bir teste tabi tutuldu ve başarıyla geçti.” dedi.

“Darbeciler bizi arıyor, topluyor olmasın?”

Darbe girişimini öğrendikten sonra neler yaptığını ise şöyle anlattı: “Amerika'da bir toplantı olacaktı. İnovasyon zirvesiydi. Ona katılacaktık. Bu toplantıda ne konuşacağımızı çalışıyorduk. Türkiye'nin niçin yatırım yapılması gereken bir ülke olduğu ile ilgili çalışıyorduk. Bu esnada olaylar gelişince bakanlığın karşısında bir kamu kurumunun tesisleri var, önce oraya gittik. Orada televizyon açıp haberlere baktık sonra telefon geldi. Başbakanlıktan dediler ki “Başbakanlıkta toplantı yapılacak. Bakanlar kurulu orada toplanacak. Siz de başbakanlığa gelin.” Çankaya Köşkü'ne hareket ettik. Köşke yaklaşırken arabamızı değiştirdik. Güvenlik görevlisi arkadaşıma “Beni aradılar fakat bir kandırmaca olmasın. Darbeciler bizi arıyor, topluyor olmasın?” dedim koruma görevlisi arkadaşım da polislerle konuştuğunu, tanıdığı arkadaşları olduğunu ve güvende olduğumuzu söyledi. Çankaya Köşkü'ne girdik. Bakanlarımızın yarısı oradaydı. Yaklaşık 2 saat Çankaya Köşkü'nde kaldık. Sonra saat 23:30-00:00 gibi korumalar geldi ve dediler ki “İki helikopter geldi. Muhafız alayına girdi. Bunlar darbeciler. Bir çatışma olmasın, buradan çıkalım.” Konuştuk ve “Meclise gidelim” dedik. Çıkarken çelik yelek giydik. Korumalarımız silahlandı. Arabaya bindik. Çıkarken ana kapıyı iki zırhlı araç kapatmış. Çıkış sıkıntısı var. Oradan döndük arka kapıdan çıktık. Tam çıkarken ışıklar karartıldı. Biz köşkten çıktık ve meclise gittik. Fakat mecliste girişte sıkıntı var. Girenler girmiş fakat biz giremedik. Akabinde bir başka eve gittik ve oradan gelişmeleri takip ettik.”

Emir beklendiğini öğrenince Savunma Bakanı'nı aradı

Daha önce Savunma Sanayi Müsteşar Yardımcılığı görevinde bulunması nedeniyle bazı komutanları tandığını ve onlarla irtibata geçmeye çalıştığını belirten Bakan Özlü, şunları kaydetti: “Aradığım komutanların bir kısmına ulaşamadım. Kurmay başkanına ulaşamadım. Daha sonra bir tüm generalimize ulaştım. Dedim ki “Ankara'da uçaklar uçuyor haberiniz var herhalde? Bunları durdurun. Uçak kaldırın. Bir şeyler yapın!” ve komutanımız dedi ki “Biz Dalaman veya Eskişehir'den uçak kaldırabiliriz. Diğer taraflardan uçak kaldırma gücümüz yok. “Peki oradan kaldırın” dedim. Cevabı “Fakat uçaklarımız Ankara'ya geldikden sonra Ankara semalarında darbecilerin uçakları ile karşı karşıya geldiğinde bir emir almamız gerekir” oldu ve ben de onun üzerine Savunma Bakanımız Fikri Beyi aradım. Durumu anlattım. Bir emir beklendiğini söyledim. Fikri bey “Ben Başbakanımız ve Cumhurbaşkanımızla konuşur talimat verdiririm” diye söyledi.” 

Haber; C.ÜSTÜNER