Zaman'ın yaptığı habere göre, İktidar partisinin yolsuzluk ve rüşvet operasyonları, ses kayıtları ve Suriye ile savaş ihtimaline karşın mahalli seçimde yüzde 44 civarında oy alması, erken seçim tartışmalarını da birlikteliğinde getirdi. Başkent Ankara kulislerinde dile getirilen senaryolara göre Haziran 2015’te yapılması lazım gelen genel seçimler, ağustos ayındaki cumhurbaşkanlığı seçimiyle beraber yapılabilir.


Milletvekili seçimlerinin 10 ay erkene alınması sebebiyle ‘erken seçim’ manasına gelen bu durumun birkaç açıdan AK Parti’nin işine yarayacağı söyleniyor. Bu senaryolara göre dört ay akabinde Ağustos ayında yapılacak olan olası bir erken seçime AK Parti, 30 Mart mahalli seçimlerinde gösterdiği başarının rüzgârıyla girecek. ‘En az yüzde 44 oy’ manasına gelen bu rüzgâr, genel seçimde AK Parti’nin oylarını daha da artıracak. Halen seçim atmosferi ve zafer sevinci içindeki AK Parti seçmeni, psikolojik üstünlükle yeni bir seçime daha basit motive olacak.

Baskın bir erken seçim, merkez sağda az da olsa oy alabilecek yeni bir partinin ortaya çıkmasına imkân vermeyecek. Alternatif bulamayan, CHP ve MHP’ye de kayması zor olan seçmen mecburen tekrar AK Parti’yi tercih edecek. Bu durumda AK Parti'nin oyları azalmayacak. Bu senaryoya göre oylarını koruyacak AK Parti, yanlız başına 4 yıllığına yeni bir hükümet daha kurmuş olacak. Genel seçimlerin olağan süreyi olan Haziran 2015’te yapılması halinde bu zaman içinde yeni bir parti kurulabileceği ya da 10 ay içinde iktidarın biraz daha yıpranabileceği kaydediliyor. Erken seçim, bunun yanı sıra olası bir ekonomik kriz ya da halkın cebine yansıyacak ekonomik problemler öncesinde seçimi atlatmak manasına da gelecek.

Başkent Ankara kulislerine göre cumhurbaşkanlığı ve genel seçimlerin beraber yapılması halinde Erdoğan, halktan hem cumhurbaşkanlığı hem de partisi için oy isteyecek. Erdoğan’sız bir seçimde oylarının çok fazla düşeceğini bilen AK Parti teşkilatı da cumhurbaşkanlığı ile genel seçimlerin beraber yapılmasını isteyecek. AK Parti genel merkezini tekrardan şekillendirip bütün milletvekili adaylarını da kendisi belirleyecek olan Erdoğan’ın Köşk’ten partiyi ve Meclis’i yönlendirmesi basit olacak. Başbakanı da belirleyecek olan Erdoğan, Köşk’te fiilen yarı başkanlık sistemine geçmiş olacak.


ÇİFTE SEÇİM OLABİLİR SİNYALİ

 


Ağustos ayında beklenen seçim ile ilgili 14 Mart tarihinde Yakın Plan programına konuk olan AK Parti Düzce Milletvekili Osman Çakır yaptığı açıklamasında bunun sinyalini vermişti.Ağustos ayında yapılacak olan Cumhurbaşkanlığı seçimi ile milletvekilliği seçiminin birleşebileceğinin sinyallerini veren Çakır Cumhurbaşkanlığı ve Başbakanlık koltuklarında da bir değiş tokuş olabilir ifadelerine yer vermişti.

 

 

Haber;S.Kaşkır