MALUMUN İLANIMI?

Yerel seçimler öncesi siyasi arenada söylemler sertleşirken, parti içlerinde aday adaylık konularında da hızlı bir çekişme ve rekabet yaşanıyor. Siyasi çekişmenin en öne çıktığı AK Parti'de İl Başkanı Metin Kaşıkoğlu yaptığı açıklamalar ile partide ki taşları yerinden oynattı. Bayramlaşma töreninde yaptığı konuşmada “Bizim senle işimiz yok kardeşim” söylemini hangi aday aday için söylediği merak konusu oldu.

AK Parti'de adı Belediye başkan aday adayları arasında da geçen Metin Kaşıkoğlu daha önce katıldığı bir TV programında “ teşkilat gösterirse aday olurum” şeklinde konuşarak aday olabileceği sinyallerini verdi. Şu ana kadar aday adaylığı konusunda ki haberler ile ilgili olarak kesin bir yalanlama da bulunmayan Kaşıkoğlu, bayramlaşma töreninde yaptığı seçim konuşması için ise “Seçim Manifestosu” şeklinde yorumlandı. Eski Milletvekili Celal Erbay ise Metin Kaşıkoğlu'nun konuşması için “ malumun ilanımı başka bir şey mi söylemek istedi bilmiyorum, belediye başkanlığını istemek herkesin arzusu” şeklinde konuşması da kafalarda soru işareti bıraktı.

YENİLGİNİN SEBEBİ İÇİMİZDEKİ MUHALEFET

Metin Kaşıkoğlu 11 belediyenin tamamını almayı hedeflediklerini söylerken 2004 yılında on belediyeyi ve 25 meclis üyesini kazandıklarını hatırlattı. 2009 yılında ki başarısızlık için ise tek bir neden olduğunu söyledi.

Kaşıkoğlu “ Hedef olarak 11 belediyeyi almayı hedef olarak belirledik. 25 meclis üyesini de kazanacağız. Buna inanıyoruz çünkü geçmişte başardık bunu. 2004 yerel seçimlerinde 25 meclis üyesinin tamamı AK Partili idi. Yüzde altmış üç oy ile de Türkiye birincisi aldık. 11 belediyenin 10'nuda aldık 2004 yerel seçimlerinde. Ama 2009' geldiğimizde ne oldu, 6 tane belediye kaybettik. Şımarıklık mı dersiniz, teşkilat dağınıklığımı dersiniz, pervasızlık mı dersiniz, yanlış aday tespitimi dersiniz ne derseniz deyin. O sonuç ile karşı karşıya kalmamızın bir tek nedeni var. Dün kaybettiren bugünse kazandıracak olan tek bir şey var. AK Parti, Ak Parti'ye muhalefet olmasaydı biz hiç bir yerde seçim kaybetmezdik. Bu kadar net Allah'ı şahit tutarak bunu söyleyebilirim. İşte buradan yola çıkarak eğer bugün AK Parti, AK Parti'ye muhalefet etmesin, ben olmazsam AK Parti olmaz demeyelim, aday adaylarımız ben aday gösterilirsem AK Partiliyim, aday gösterilmezsem ben başka yerden gider seçilirim ondan sonra AK Parti'ye tekrar gelirim demesin şuraya not düşün, uğraşın başka şekilde yeminle söylüyorum hiç bir yerde belediye seçimlerini isteseniz de kaybedemezsiniz. Çünkü millet Tayyip Erdoğan'ı seviyor, inanıyor.” ifadelerini kullandı.

Aday adaylığı konusunda başvuruların devam ettiğini ifade eden Kaşıkoğlu, aday adayı olan herkesi tebrik ettiğini ve iktidar partisinde bir yere aday olmanın medeni cesaret gerektirdiğini söyledi. Aday adayları için Benlik duygusunun ön plana çıkmasının yanlış olacağını ifade eden Kaşıkoğlu, AK Parti olmazsa da adayım diyenler için ağır ifadeler kullandı.

Kaşıkoğlu “ Aday adayları çıkıyor çok güzel. Özellikle bu söylediklerim belediye başkan adaylıkları ile ilgili. Duyuyoruz, ben aday olamadığım takdirde de partimin emrindeyim, diğer aday adayları ile kol kola girerim ve sonuna kadar bu parti için terimi akıtırım. Bu davranış alkışlanmayı hak ediyor. Birde şöyle bir zihniyet var, tehlikesi bu zaten, ben her partide aday adayı olurum, benden daha iyisi yok, ben varsam bu beldede AK Parti var ve benle ancak bu seçim alınır, ben olmadığım takdirde seçim alınmaz. Dolayısı ile AK Parti beni aday gösterse de göstermese de adayım. Lütfen AK Parti'den aday adayı olma böyle söyleyen kardeş. Bizimde senle işimiz yok. Bu tür arkadaşları aramızda görmek istemiyoruz. Varsa istemiyoruz. Teşkilat olarak hiç bir suretle arkasında değiliz, hiç bir şekilde yanında değiliz. Böyle söyleyen bir adayın belediye başkanı olmaması noktasında sonuna kadarda tam bir teşkilat disiplini içinde konuyu alır başbakanın önüne koyarız. Çok açık ve net. Geçmişte yaşandığı için söylüyorum. O nedenle bu işte ben yok, bakın biz teşkilat temayülü yapacağız. Bu işi de ben belirleyeceğim ne milletvekilleri, il yönetimim ne de teşkilatın diğer unsurları belirleyecek. Biz teşkilat olarak 7 unsurdan sadece birinde oy kullanacağız. Kasım'dan sonra yapacağız. Oylar illerde açıklanmayacak, il başkanının gözetiminde genel merkezde açıklanacak. Onun için kalkıp da ben yoksam AK Parti olmaz lafı çok doğru değil” şeklinde konuştu.

Teşkilat olarak bütün aday adaylarına eşit mesafede olduğunu belirten Kaşıkoğlu'nun son çıkışı kafaları karıştırdı. “ bizim senle işimiz yok kardeşim” şeklinde konuşarak kime mesaj gönderdiği ise bilinmiyor.

“İGM'Yİ BİZ BELİRLEYECEĞİZ”

Belediye meclis üyelikleri ve il genel meclis üyeliklerinde ana belirleyici unsurun il yürütme kurulları olarak belirlendiğini ifade eden Kaşıkoğlu, süreç içinde ilçe teşkilatları ile istişare içinde sürecin yürütüleceğini söyledi.

İl genel meclisi üyeliklerinde ise daha önce ilçelerin belirlediği adayları il yürütmesinin belirleyeceğini söyleyen Kaşıkoğlu, trilyonluk işleri yöneten kişilerin daha iyi seçilmesinin gerektiğini söyledi.

Kaşıkoğlu “ Biliyorsunuz il genel meclisinde ilçelerimiz kendileri belirliyordu. Ama burada ilin il genel meclisi belirlendiği göz ardından tutulduğu zaman sıkıntılı sonuçlar ile karşılaşabiliyoruz. Koskoca ili yönetecek 25 kişilik bir kadro biraz daha üst şekilde belirlenmesinde açık. Trilyonluk bütçelere yol veren önemli yatırımları yönlendiren bir kurumunda üyelerini ince eleyip sık dokumalıyız. O benim arkadaşım, bu kuruluştan beri var bunların hepsi ayrı bir değerdir ama o makamı liyakat noktasında doldurmuyorsa bunlar önemsizdir” ifadelerini kullandı.

 

Haber; M.YILMAZ