Her ayın ilk pazartesi ve perşembe akşamı yapılan Düzce Belediye Meclisi’nde dün akşam ilginç olaylar yaşandı. MHP’li Belediye Meclis Üyeleri toplantı salonunu terk etti. Yaşanan bu olayların gerekçesini ise, bugün yaptıkları basın toplantısında kamuoyu ile paylaştı.

“AK Parti meclis üyeleri kendilerini tekzip edecek şekilde faaliyetlerde bulunuyor”
Basın toplantısının açılış konuşmasını yapan MHP Düzce Merkez İlçe Başkanı Ömer Albayrak, Düzce Belediye Meclisi’nde geçmişten bugüne birçok sıkıntının yaşandığını belirterek şöyle konuştu:

“Bunu defalarca sizin aracılığınızla halkımıza duyurmaya çalıştık. Bu eleştirilerimize rağmen Düzce eski Belediye Başkanının istifası ile sonuçlanan bir süreç de yaşanmıştır. Dursun Ay Bey’in belediye başkanı olmasına rağmen halen Düzce Belediyesi ‘Haham Saltanatına’ devam etmektedir. Bunların birçok örnekleri vardır. Tespit edebildiğimiz kısımları vardır. Belediye meclis üyelerimiz Düzce’nin sorunlarının çözülmesi için belediye meclisinde mücadele etmektedirler. Yalnız AK Parti tarafından yönetilen Düzce Belediyesi ve Meclis Üyeleri kendilerini tekzip edecek şekilde faaliyetlerde bulunmaktadırlar.”

“Su faturaları ile ilgili dilekçe verdik ama harekete geçen olmadı; başkanı göreve davet ediyoruz”
Meclis’te yaşanan bir takım olumsuzlukların olduğuna dikkati çeken Düzce Belediyesi MHP’li Meclis Üyesi Taner Çakır, su faturalarına yansıtılan bedellere ilişkin yaptığı açıklamasında şunları kaydetti:

“Düzce Belediyesi’nin su parası tahsilatında problem var. Bu problemi Belediye Meclis üyelerimizden Ayhan Cicu tespit etti. Bu konuda da Düzce Belediye Başkanlığı’na su paralarında yanlışlık yapıldığı ve belediye meclisi tarafında kabul edilen tahsilatlar yönünde bir uyarı içeren, belediye başkanı ve yönetimi harekete geçirecek dilekçeyle müracaat etti. Ancak buna ilişkin işlemler halen yapılmış değil. Bu ciddi anlamda vatandaşın mağduriyetine neden oluyor. Rakamları konuşurken 30 kuruş gibi küçük konuşulsa da Düzce merkezde 125 bin insan yaşıyor. Binlerce hanenin faturaları değişmektedir. Bunlara ilişkin belediyeden bunda kimin sorumlu olduğu, sorumlu olanların hatalı işlemse bile kimin ne kadar mağdur olduğu, ne kadar haksız kazanç elde edildiği, bunların nasıl iade edileceği, bunun sorumlularının nasıl cezalandırılacağı şeklinde bir açıklama yapılmadı. Bu durum bizce hataya dayalı bir işlem değildir. Bizce ciddi bir ihmali veya kastı barındırıyor. Bu hususta belediye başkanını derhal göreve davet ediyoruz.”

“İhale aynı gün açılıyor; tek firma çağrılıyor; parasının başka amaçla kullanıldığı açıklanıyor”
Bir diğer hususun 10 Mayıs 2018 tarihinde yapılan bir ihale olduğunu kaydeden Çakır konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Bir diğer konuda 10 Mayıs 2018 tarihli bir ihale. Bu ihaleye ilişkin notlarda yaptığımız incelemede bu tarihli ihalede Düzce Belediyesi geçtiğimiz aylarda Ramazan Ayı ile ilgili olarak ihale yapmak istiyor. Bu ihale de Ramazan eğlencesi adı altında açılan bir ihale. Yalnız bu ihalede şöyle bir sıkıntı var. Bu ihale aynı gün açılıyor ve bitiriliyor ve tek bir firma davetli. Birden fazla firma çağrılıp rekabet ortamı sağlanmıyor. Ramazan ayı eğlencelerinde yapılacak olan harcamalar için çok garip bir gerekçe oluşturulmuş. Bu ihalenin yapılma gerekçesinde mücbir sebepler olduğu belirtiliyor. Mücbir sebep, bir doğal afetin olmasıdır. Bu ihalenin bedeli de 3 milyon TL civarında. Yani 2 milyon 550 TL artı KDV şeklindedir. Belediye Başkanı bu konuda geçtiğimiz günlerde bir özel kanalda açıklama yaptı. Bizce açıklaması rahatsızlığı daha da artırıcı. Özetle, biz bu şekilde mağdur olanlara yardım dağıttık diyor. Kamu hizmetinde para neye tahsislenirse o amaçla kullanılabilir. Başka şekilde harcama yapamaz. Böyle yaparsanız bunun hem hukuki hem de adli yaptırımları olur.”

“Düzce kamuoyunun bilgilendirilmesi gerekiyor”
Bu hafta, MHP’li Belediye Meclis üyelerini rahatsız eden bir konu yaşadıklarını belirten Özkan Çakar ise şöyle konuştu:

“Bu hafta bizi imar komisyonunda rahatsız eden bir konu yaşadık. Komisyonda bazı konuların değerlendirilmesi ile ilgili zaman isteme durumu olabiliyor. Gerekli koşullar sağlandıysa AK Parti’li komisyon üyesi arkadaşlar tarafından bizler de bilgilendiriliyoruz. Şu koşullar oluşturulduğu için şu konuyu gündeme alıyoruz şeklinde. Bu ayki imar komisyonu toplantısında da benzeri iki olay yaşadık.  Bunlardan bir tanesi ertelenmiş idi. Sonrasında gerekli koşullar sağlandığı için bunu bugün oylayacağız denildi. Bunu oyladık ama bir konudan bizi haberdar etmeden komisyonda vermiş oldukları kararın tam aksi istikametinde bir karar vererek bizleri ve Düzce kamuoyunun bilgilendirilmesi adına kafamızda belli şüpheler oluştu.

“Müteahhit ev satmış, zora düşüyormuş”

Konu şu, bir yapı adasından geçen yolun kaldırılmasıyla ilgili komisyona vatandaş başvuruyor ve yolun yapı adasını bölen yolun konulmasına itiraz dilekçesini imar komisyonunda oyluyoruz ve oy birliği ile reddedip, yol kaldırılsın diyor vatandaş, biz de uygun değildir diyoruz. Sonra meclise geliyor görüyoruz ki, komisyonda ret veren arkadaşlar kabul doğrultusunda oy kullanıyorlar. Sorgulandığında da, söylememiz burada uygun değil deniyor. Biraz daha zorlandığında müteahhit buradan ev satmış, zora düşüyor, gibi detaylar çıkınca. Biz konunun yeniden görüşülmesini talep edip itiraz ettiğimiz halde gördük ki kifayetsiz kalıyor. Toplantıyı terk etmek zorunda kaldık.”

“Söz isteyeceğimizi ilettiğimde, size söz vermeyeceğim, dedi”
Murat Özsoy ise, hazırladıkları önergeye ilişkin şunları kaydetti:

“Meclisi dün akşam Salih Keskinli idare edecekti. Meclis oturumu açılmadan önce kendisine bu konuyla ilgili bir cevabın hazır olup olmadığını, önergemize bir cevap hazırlayıp hazırlamadıklarını sorduğumda konuyu önümüzdeki hafta mecliste Dursun Ay’ın kendisinin olacağını ve o zaman cevap verileceğini söyledi. Biz de Dursun Başkan’ın bu parayı kullandığını ve başka yerlere gittiğini söylemesinden yola çıkarak en azından bu konuyla ilgili söz isteyeceğimizi ilettiğimde, size söz vermeyeceğim, ifadesini kullandı. Biraz daha ısrar ettiğimizde Dursun Başkan’ın idare ettiği bir mecliste cevaplanacağını söyledi ve bize söz hakkı vermedi. Biz de konuyu tekrar soramadık. Bizi dün akşam üzdüler.

“Binin üzerinde yardım çeki AK Parti’ye gitti”

Dursun Başkan bu ramazan yardımlarının bizimle birlikte yapıldığını söyledi. Evet konunun özü şudur, 8 bin adet 100’er liralık yardım çekleri bastırdı belediye. Bizlere de her dönemde belli sayıda verilir. Ben bu kez kendilerinden malum Cumhur İttifakı oluşturduk, bu çeklerden bu kadar az vermeniz doğru değil, 50’şer tane verin diye rica ettik. Kendileri de lütfetti 25’er tane yardım çeki verdi. Yani 250 adet verdi bize. Biz binin üzerinde çekin AK Parti Teşkilatına verildiğini güvenilir bir kaynaktan duyduk.”

Son olarak Taner Çakır, gerekli adli ve idari işlemin başlatılacağını söyledi.