Geçtiğimiz hafta Düzce’ye gelerek Hasanlar Köyü ve Esençam Köyleri yakınlarındaki Hecinler mevkiinde bulunan Katı Atık Depolama Tesisi sahasını iki milletvekili arkadaşıyla inceleyen CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal, gelişmelerle ilgili son durumu meclis kürsüsünde dile getirince AK Parti Düzce Milletvekili ve aynı zamanda Çevre Komisyonu Üyesi olan Fevai Arslan’la karşı karşıya geldi. Kılıçların çekildiği tartışmada iki isim de birbirine yüklenince ilginç diyaloglar yaşandı.

Tanal’dan Arslan’a: “Halk sizi ilanla arıyor”

Tartışma, CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal’ın meclis toplantısında söz alarak kürsüye gelmesiyle başladı. Düzce’de yaptığı incelemelerden edindiği notları meclis üyeleriyle paylaşan Tanal, sözlerine şöyle başladı: “Hafta içerisinde Düzce’deydim. Düzce Belediyesi ilin çöplerini gayet rahat bir şekilde Hecinler olarak bilinen bir alana boşaltıyor. Hecinler’deki tesisin pis suyu Melen Çayı’na akıyor. Melen Çayı’nın suyu İSKİ vasıtasıyla İstanbul’a içme suyu olarak veriliyor. Melen Çayı’na yalnızca Düzce Belediyesi’nin değil aynı şekilde Kaynaşlı ve Gölyaka Belediyesi’nin de çöp suları karışıyor. Hem Küçük Melen’e hem de Büyük Melen’e akan lağım suları İstanbul’a içme suları olarak gönderiliyor. Daha ötesi var. Düzce’de endüstriyel alanda kullanılan suların artıkları Melen Çayı’na aktarılıyor. Bu pislikle halkın sağlığıyla oynanılıyor. Türk Ceza Kanunu 1. Maddesi uyarınca bu suçtur. Bana yerinizden laf atacağınıza gidin Düzce’deki belediyenizle konuşun. Gidin Kaynaşlı ve Gölyaka belediyelerinizle konuşun. Düzceli halk milletvekilini tanımıyor. ‘Biz 3 tane milletvekili seçtik. Keşke oy vermez olaydık. Bu milletvekillerimiz nerede?’ diyorlar. Halkın tepkisi gazetelere çıkıyor. Halk sizi ilanla arıyor.”

Arslan: “Düzce, milletvekillerini çok iyi tanır”

Tanal’ın açıklamalarının ardından AK Parti Düzce Milletvekili aynı zamanda Çevre Komisyonu üyesi Fevai Arslan, meclis başkanından söz hakkı istedi.  Tanal’ın ‘Düzce’deki halk milletvekillerini tanımıyor.’ eleştirisine kürsüde iki dakika süre alarak yanıtlayan Arslan, “Düzce çok konuşuldu. Düzce’nin çöpü ve milletvekilleri konuşuldu. Düzce’nin milletvekillerini Düzce çok iyi tanır.  4. defa Düzce 3-0 yaptı.” demesiyle birlikte meclis sıralarından alkışlar yükseldi.

Arslan: “Çöp aynı yere depolanmaya devam edecek”

Tanal’ın çöple ilgili sözlerine yanıt vererek konuşmasını sürdüren Arslan, “Çöp, bahsedilen araziye dökülmüyor. Başka bir yere depolanıyor. Bu arazinin resmi prosedürü bittikten sonra da aynı yere düzenli olarak depolanmaya devam edecek. Bunu bilgilerinize sunarız. Sayın Tanal, siz kimden bilgi aldıysanız bir daha kontrol edin.” diyerek çöple ilgili Tanal’ın açıklamalarına yanıt verdi.

Tanal: “Düzceliler benim sayemde milletvekillerini kürsüde görüyorlar”

Bu kez söz sırasının geçtiği CHP Milletvekili Tanal tekrar kürsüye geldi ve yüksek perdeden bir ses tonuyla Arslan’a yüklendi. Tanal şöyle seslendi: “Biz bizzat oraya giderek yerinde tespit yaptık. Düzceliler benim sayemde milletvekillerini kürsüde görüyor. Onun dışında bu arkadaşlarımız bugüne kadar bu kürsüye çıkmamıştı.

Tanal’dan Arslan’a hodri meydan! “Vatandaş 30 gündür orada nöbet tutuyor Benimle oraya gelebilir misin?”

Tanal, Sakarya İdare mahkemesinin verdiği kararı mecliste göstererek açıklamalarını sürdürdü. “O çöplerin atılmış olduğu yeri bilmiş olsaydınız, ÇED Raporu'nun olumsuz raporunu bilirdiniz. Vatandaş 30 gündür orada nöbet tutuyor. Benimle oraya gelebiliyor musun? Gel. Orada halkın arasına çıkabilir misiniz? Boş araziye çukur açmışlar. Membranları havuz diye döşetmişler. Bu alandan gelen sıvıyı da Melen Çayı’na boşaltmışlar.

Tanal: “Vali köpek ölülerini toplattı”

Orada günde 8-9 tane köpek ölüyor. Bizim oraya gideceğimizi duyan Düzce Valisi orada ölen köpekleri toplattı. Oradaki vatandaşlar, biz oraya gittiğimiz köpek ölülerini gösterip ‘Bu köpekler sadece bugün ölenlerdir’ dedi. Orada köylü mağdur vatandaşın sağlığıyla oynanıyor. Vatandaş o suyla arsasını suluyor. Gıda güvenliği kalmıyor. Sayın Arslan, bana kürsüden çatacağınıza ‘Sayın vekil, teşekkür ederim. İstanbul’dan geldin. Bizim sorunlarımızla ilgilendin.’ demenizi beklerdim. Bunun siyasi partisi olmaz ki.”

Haber:Y.SEVER