Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) kürsüsünden Düzce’deki sıkıntı ve ihtiyaçları sık sık dile getirerek çözüm önerileri üzerinde duran MHP Düzce Milletvekili Ümit Yılmaz bir kez daha Düzce’nin sesi oldu.

Şehrin sorunlarını milletvekilleri ve bakanlarla paylaşan Yılmaz, trafikte yaşanan sıkıntılardan, mevsimi yaklaşan fındık ürününe kadar birçok konuda açıklamalarda bulundu.

“Alması gereken payı alamamaktadır”

Düzce’nin sorunları hakkında gündem dışı konuşma yapmak için söz aldığını belirterek konuşmasına başlayan Vekil Yılmaz, memleketinin bütün artı özelliklerine rağmen hak ettiği değeri alamadığını vurguladı. Milletvekili Yılmaz, şunları söyledi:

“Düzce, İstanbul ve Ankara gibi ülkemizin iki ana kentin ortasında 380 bin nüfuslu bir şehirdir. Ancak il oluşundan bugüne kadar geçen 20 yılda bölgesinde bulunan diğer illerle kıyaslandığında maalesef hak ettiği konuma bir türlü gelememiştir. Düzce başta çevre illerde yaşayan vatandaşlarımız olmak üzere herkesin görmesi gereken adeta saklı bir cennettir. Özelliklerine rağmen maalesef yıllardır kötü yönetilen daha doğrusu yönetilemeyen il turizmi, turizm pastasından alması gereken payı alamamaktadır.”

“Sorunlar çözülememektedir”

Tespit ettiği sorunları milletvekilleri ile paylaşan Yılmaz sözlerine şöyle devam etti:

“Düzce'nin sorunu bu kadarla da kalmamakta, bir yıldır sorunları peyderpey dile getirmemize rağmen sorunlar çözülememektedir. Ülkemizde çiftçilerin yaşadığı sıkıntılar Düzce’yi de etkilemekte, bunun yanı sıra çevre yolları tamamlanmayan ilimizin trafik problemleri gün geçtikçe artmaktadır. Yığılca Yolu’nda çalışmalar devam etmesine rağmen hedeflenen yol yapımı ihtiyacı karşılamamaktadır. Gölyaka Bağlantı Gişeleri ve Kaynaşlı Gişeleri açılma aşamasına gelmesi, gecikmeye rağmen sevindiricidir. Düzce Devlet Hastanesi’nde yapılan çalışmalar neticesinde iyileşme olmuşsa da fiziki problemleri ve kadro sıkıntısı devam etmektedir. Akçakoca Devlet Hastanesi ile ilgili hala bir adım atılmamış olup hastanenin durumu içler acısıdır. Akçakoca gibi yazın nüfusu yüz bini aşan bir ilçeye mevcut hastane yakışmamakta personel sıkıntısı bir türlü orada da giderilememektedir.”

“27 bin ailenin fındıktan geçiniyor”

Düzce’de önemli en geçim kaynağının fındık olduğunu belirten Milletvekili Ümit Yılmaz, bu alanda da yaşanan sorunları şöyle açıkladı:

“Düzce 740 bin dönüm tarım alanın 630 bin dönümü fındık arazisidir. 630 bin dönüm fındık arazisinin 500 bin dönümüne zirai destek verilmektedir. Yüzde 6 ve üzeri üçüncü sınıf fındık arazilerine destek verildiğini göz önünde bulundurursak Düzce de tarımın tamamıyla fındığa endeksli olduğunu ve 27 bin ailenin fındıktan geçindiğini görürüz. Karadeniz bölgesinde fındık üreticisinin yaşadığı sıkıntıların tamamı Düzce ekonomisine %60 katkısı olan fındık üreticisini ve dolayısıyla Düzce’yi çok fazla etkilemektedir. Tarımda gerek Düzce’de gerekse Karadeniz’de fındıkçının problemleri büyüktür.“

“Sıkıntıların aynısını çekmekten korkmaktadır”

Tarım Bakanlığı’ndan herhangi bir açıklama yapılmamasının çiftçiler arasında korku yarattığını ifade eden Yılmaz, sözlerine şöyle devam etti:

“Defalarca fındık üreticisinin sorunlarını ve beklentilerini dile getirmemize rağmen Tarım Bakanlığı’ndan konu hakkında bir açıklama yapılmaması fındık üreticisini endişelendirmektedir. Tarım Bakanlığı’nın açıklama yapmadan bir takım dış kaynaklardan yapılan yıllık ürün açıklamaları üreticinin endişelerini arttırmaktadır. Üretici geçen sene yaşadığı sıkıntıların aynısını çekmekten korkmaktadır. Tarım Bakanlığı’ndan bir açıklama yapılmaması Karadeniz’de yaşayan yaşamayan tüm Karadenizlileri sıkıntıya sokmaktadır. Hem fındık üretimini 1 milyon tona çıkartmak istediğini söyleyip hem de fındıkçıyı kendi başına bırakmak ülkemize ve üreticiye sahip çıkmamak, fındık tekeli oluşturmaya çalışan bir şirketten başkasına fayda sağlamayacaktır. Fındık üreticisinin üzerine oynanan oyunlar bununla da kalmamaktadır. Üretici sadece bir ay çalışıp adeta yan gelip yatıyor gibi gösterilerek küçük düşürülmeye ve diğer çiftçilerle arası açılmaya çalışılmaktadır.”

“Fındık bir ay çalışılan bir ürün değildir”

Fındık ürününün zahmetli bir iş olduğuna ve bunun göz ardı edildiğine vurgu yapan MHP Düzce Milletvekili Yılmaz şu söylemlerde bulundu:

“’850 bin ton yıllık ürün var, fındık üreticisi rahat, yeterince çalışmıyor fındıkçı çok para kazanıyor’ gibi söylemlerin tamamı yalandır. Bir fındık üreticisi olarak açık ve net bir şekilde belirtmek isterim ki fındık dikili araziler çok eğimli ve başka bir tarım alternatifi olmayan arazilerdir. Fındık öyle bir ay çalışılan değil senenin en az 7 ay tımarıyla, ilaçlamasıyla, çapasıyla, toplamasıyla, harmanıyla emek harcanması gereken zor bir tarım ürünüdür. Bu eğimde yapılan fındık tarımı çok yüksek maliyetlidir. Son dönemde artan mazot, gübre ve zirai ilaç fiyatları bütün çiftçilerde olduğu gibi fındık üreticisini de zor durumda bırakmıştır. Fındık üreticisi bu senede umduğu fiyatı zamanında bulamazsa tarlaya gidemeyecek tarlasına bakım yapamayacak duruma gelmiştir. Bu durum yıllık ürün bırakın bir milyon tona çıkmasını daha da düşmesine neden olacaktır. Fındık üreticisinin tarım Bakanlığından beklentisi derhal TMO’nun fındık fiyatı 3 doların altına düşünce müdahale alımı yapacağını açıklamasıdır.”

Haber: İ.İ.AYDOĞDU