1999 depreminin ardından Vali Konağı olarak inşa edilen,  Çevre ve Orman Bakanlığı tarafından kullanım hakkı Düzce Belediyesi’ne devredilen Düzce Kasrı, yıllarca özel bir firma tarafından restoran olarak kullanılmıştı. Düzce Belediye Başkanı Faruk Özlü’nün talimatı ile belediye iştiraki olan BELTUR A.Ş’ye devredilen Düzce Kasrı, Düzce Belediyesi Fen İşleri ekipleri tarafından kullanım ömrünü doldurduğu gerekçesi ile yıkılmıştı.

Düzce Kasrı’nın yıkılmasının ardından, özellikle muhalefet cephesinden belediye yönetimine sert tepkiler geldi.

ÇETİN, BAŞKAN YARDIMCISI KASAPOĞLU’NDAN AÇIKLAMA İSTEDİ

Dün akşam yapılan Düzce Belediyesi Ağustos Ayı Toplantıları birinci oturumunda, MHP Düzce Belediye Meclis Üyesi Hakan Çetin, konuyu meclis gündemine taşıdı. “Celal başkanım buradayken Düzce Kasrı ile ilgili bir açıklama yapabilir mi?” diye soran Çetin’e, Düzce Belediye Başkan Yardımcısı Celal Kasapoğlu, “Gerçekten sağlıklı bir yapı ortaya koyabilir miyiz şeklinde bir durum ortaya çıktıktan sonra yıkım kararı alınmış oldu.” diyerek cevap verdi.

MHP’li Meclis Üyesi Hakan Çetin’in talebiyle Düzce Kasrı binasının yıkılması ile ilgili söz alan Kasapoğlu, şunları kaydetti:

“Sorulanlar çok kapsamlı sorular olduğu için onlara tek tek yanıt veririz diye düşünmüştüm, ama genel olarak şöyle özetleyebilirim. Bu süreç ilk başta evet kamuoyunun bilgilendirildiği gibi tadilat olarak başladı. Mevcut belediyenin kullandığı bir tesis var bunun daha aktif bir hale gelebilmesi için nasıl bir tadilat yapılması gerektiği şeklinde bir düşünce ile yola çıkılmıştı. Bunun üzerine bir proje hazırlandı bu hazırlanan proje yerinde imalata başlandıktan sonra tabii ki binanın içinde de yapılması planlanan birtakım çalışmalar vardı ve bina soyulduktan sonra çeşitli çürümeler oluştuğu görüldü. Bu gözlemden sonra binanın statik projeleri de bir inceleme yapılması gerektiğini düşündük ve Ayhan Şamandar’ı çağırdık ve dedik ki bu binanın statik durumu nedir projeleri nereden ulaşabiliriz bilmemiz gereken herhangi bir detay var mı şeklinde bir görüşme yaptık. Alanda inceleme yaparken bize projelerinin olmadığını söyledi. Biz de o zaman bir proje hazırlayalım ve bu rapor neticesinde eğer şu anda bizim mecbur mevcut deprem yönetmeliğine uygun değilse bizim yaptığımız gözlemler şayet burada çıkan sonuçlara da uygun değilse mimar mühendis arkadaşlarımız bununla ilgili çalışmalarını yapsınlar ve bu şekilde ilerleyelim dedik.”

TADİLAT OLARAK BAŞLADI, SORUNLAR ÇIKINCA YIKILDI

Düzce Belediyesi ile Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından Düzce Kasrı ile ilgili yapılmış bir tespit çalışması olduğunu aktaran Kasapoğlu, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Bu rapor bunun neticesinde alındı. Tabii ki kamuoyunu ilk başta hep tadilat olarak yansıdı. Çıkış amacı da bu şekildeydi. Bu konuda haklısınız. Gerçekten sağlıklı bir yapı ortaya koyabilir miyiz şeklinde bir durum ortaya çıktıktan sonra yıkım kararı alınmış oldu. Ormandan gerekli izinler de alındı. Bu tadilat sürecinde o şekilde süreç ilerledi. Tabii orada daha farklı sorunlar da var, onları daha sonraki mecliste çıkartıp elimizdeki raporlar neyse getireceğiz.” dedi.

ÖZYİĞİT: YIKIM İŞLEMİ 7 GÜN İÇİNDE Mİ ÇIKTI?

Kasapoğlu’nun konuşmasının ardından söz alan İYİ Partili Oğuz Özytiğit ise, “Yıkımdan bir hafta önce Hasan Günden kişisel sayfasında AK Parti Grubu ile birlikte Kasrı ziyaret ettiği ile ilgili bir paylaşım yapıyor ve orada tadilat işlemleri devam ediyor yazıyor. Bu yıkım işlemi 7 gün içinde mi çıktı? Nasıl onaylandı? 1 hafta önce müjde ve Düzce’ye çok güzel bir tesis kazandırılacak denmiş. Bir sabah kalktık Kasır yok öyle bir sıkıntı var.” diye konuştu.

KASAPOĞLU: BİNA YIKILMADAN ÖNCE GEREKLİ TEKNİK RAPORLARI HAZIRLADIK

Özyiğit’in sorusu üzerine yeniden söz alan Kasapoğlu, “Son ana kadar zaten tadilat üzerinden proje ilerliyordu. Bu yapılan tespitler neticesinde “Biz ne yapsak da burayı mevcut yönetmeliğe uygun hale getiremeyiz” dendikten sonra yıkım kararı alındı. Eğer çeşitli güçlendirmeler bu bina ayakta kalabilir ya da zarar verir boyutta değil gibi bir sonuç çıkmış olsaydı, yine aynı şekilde yapılan ziyarette tadilat olarak mı anlatıldı. Yine aynı şey ama sonuçlar çıkmadı. Yıkım kararı alınmış oldu. Burada inceleme yapılmasının gerekliliğini ortaya çıkardığı birincisi statik projelerini nasıl inceleyebiliriz. Kendinden Düzce Kasrı ile alakalı bildiğimiz ve binanın geçmişini hakim teknik detaylarına hakim kişiyi çağırdığımızda tatmin edici cevaplar alamadığım için bir kere gündeme gelmişti. İkincisi bizim binada başlayan çürümeler ile ilgili aklınızda soru işaretleri oluşmaya başlayınca, evet bir projeye ulaşamıyoruz. Evet tabii ki gözlemsel. Evet çatısında çeşitli deformasyonlar çökmeler meydana gelmiş ama bunlar yeterli mi bir binayı yıkmaya karar vermek için. Tabii ki değil elimizde bizim teknik birtakım raporlar olması lazım yoksa gözlemci olarak gördüğümüz şey çok hoşunuza gitmeyebilir çok sağlıklı gelmeyebilir raporlarla desteklenmiş olması gerekiyor. Bir sonraki mecliste bununla ilgili detaylı şimdiye kadar nasıl çalışmalar yaptık, süreç nasıl ilerledi hangi hafta yıkma karar verildi bunlarla ilgili daha detaylı bilgilendirme yapacağız.” şeklinde konuştu.

AYDIN’IN SÖZLERİ SALONDA TANSİYONU YÜKSELTTİ

MHP’li ve İyi Partili meclis üyelerinin Düzce Kasrı’nın yıkılması ile ilgili sorularına devam etmesi Düzce Belediye Meclis salonunda tansiyonu yükseltti. Konu ile ilgili söz alan AK Partili Meclis Üyesi Murat Aydın’ın “Geldiğimiz gibi bir anda yıkmaya karar verdik onu. Seçimi kazandık ya o ara hemen karar verdik biz yıkalım dedik. Yazı tura attık tura geldi, gittik yıktık. Bu mu yani? Bunu mu söylemeye çalışıyorsunuz?” sözleri AK Partili ve MHP’li meclis üyelerinin tepkisine neden oldu

ÇETİN: ZATEN DÜZCE BELEDİYESİ HER YERİ YIKIYOR

AK Partili Murat Aydın’a cevap veren MHPli Hakan Çetin, “Murat Bey'in böyle konuşmasını kınıyorum. Bu konuda teknik elemanların yönlendirmesi gerekiyor. Düzce Kasrı mevzusunda biz belediye meclis üyelerinin rahatsız olmasının en büyük nedeni, aylarca tadilattan, bir anda yıkım ile karşılaştık. Tadilat ve yıkım arasında dağlar kadar fark var. Zaten Düzce Belediyesi'nde toplumsal olarak baktığımızda, psikolojik olarak Düzce Belediyesi her yeri yıkıyor. Buradaki herkesi bir aile olarak düşünelim. Bunun cevabını da verirken zorlanıyoruz ve vatandaşa açıklamak zorundayız.  Tabii ki burada Celal Bey vermeyecek, cevabını verecek Sayın Belediye Başkanımız Faruk Özlü’dür.  Çünkü bir kurumun en tepesindeki insandır. İkinci cevabı ise BELTUR’un başında kim varsa yönetici, o verecek.  Ama bugüne kadar ne Sayın Belediye Başkanı açıkladı, ne de bir yönetim kurulu başkanı açıkladı.” ifadelerini kullandı.

AYDIN: DÜZCE KASRI MUHALEFETİ KASTI

Ardından söz alan Aydın, Belediye Başkanı Faruk Özlü’nün kendisine “Bakan” şeklinde hitap edilmesini istediği yönündeki iddialara atıfta bulunarak, “Bakanım hiçbir zaman bana ‘Bakan deyin’ demedi. Bakan bey, her zaman mütevazi bir şekilde ve hepiniz burada onun odasına girdiğinizde ne kadar mütevazi olduğunu görüyorsunuz.  Lise için katkılarını biliyorsunuz. Türkiye'de kaç tane Bakam Belediye Başkanlığı yapıyor. O makama sürgün falan gelmedi. Düzce'ye destek için geldi. Yeşil Düzce’yi daha çok yeşillendirmek için geldi. Bütün imkânlarımızı ve çabalarımızı veriyorsunuz. Bir şeyler yapmaya çalışıyoruz, ama burada hep köstek olunuyor.  Siyaset böyle mi yapılır? Siz bu Kasrı’nın neden yıkıldığının sebebini biliyorsun. Hatta bu Cuma dedim ki; Düzce Kasrı muhalefeti kastı.” dedi.

Zaman zaman tansiyonun yükseldiği toplantı, diğer gündem maddelerinin görüşülmesi ile sona erdi.

HABER: SAVAŞ ARI