Saadet Partisi İl Başkanı Birkan Mertol ve parti yönetim kurulu üyeleri, parti il binasında haftalık değerlendirme toplantısını yaptı.

“Umarım uyum yasaları KHK ile çıkarılmaz”
16 Nisan Referandumu’nda değişen Anayasa maddeleri ile ilgili çıkarılacak uyum yasaları en geç 6 içerisinde çıkarılması gerektiğini ancak henüz meclise sunulmadığını kaydeden Mertol, iktidarı anayasaya saygı göstermemekle suçlayarak şunları kaydetti:

“Saadet Partisi olarak 'uyum yasaları' üzerinde hassasiyetle durmaktayız. Bu yasalar yapılırken kendi bekamızı değil, Türkiye'nin bekasını gözetmeliyiz. Siyasi hesap yaparak değil, milletin talep ve beklentileri dikkate alınarak bu yasalar çıkarılmalıdır. Hukuk devletinde keyfilik olmaz. OHAL ile bütün yasal kurumların etkisiz hale getirildiği hiçbir denetimin kalmadığı bir dönemde bu çok ama çok önem arz eder. İktidar her şeyi KHK ile halletmeye çalışıyor. Bu yaklaşım bizi ciddi anlamda endişelendiriyor. Umarız iktidar uyum yasalarını da KHK ile çıkarmaz. Bu kendi kendine yaptığı en büyük kötülük olur. Böyle bir durumun söz konusu edilmesi demokrasiye en büyük darbe olur. Bu arkadaşlar milli şefliği eleştirirken öbür taraftan kendileri milli şefliğe soyunuyorlar.”

“Endişemiz noter parası değil, demokrasiye engel çıkarılması”
Mecliste milletvekili olmayan partilerin, noter tasdikli 100 bin imza ile 2019 genel seçimlerinde cumhurbaşkanı adayı çıkarabilmelerine ilişkin, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu arasında yaşanan atışmayı değerlendiren Mertol şöyle konuştu:

“Anlaşılan teklifimiz Cumhurbaşkanı tarafından yanlış anlaşılmış. Bu yüzden olsa gerek ki '100 bin imza bulamayacağını düşünenler, noter parasından çekinenler bu işe hiç girişmesinler' gibi bir cümle kullandı. Bizim 100 bin imza toplamak gibi ne bir tereddüdümüz ne de endişemiz kesinlikle yok. Değil 100 bin, inşallah biz 300 bin imza ile bu teklifi seçim kurullarına sunacağız. Bizim endişemiz noter parası değil, demokrasiye engel çıkarılmasıdır. Seçme ve seçilme demokratik bir haktır. Devlet bütün düzenlemeleri bu hakkın önüne bir engel getirilmeden kullanılması için düzenlemeler yapar"

“Biz size hakkımızı helal etmeyiz”
Yayımlanan Kanun Hükmünde Kararnameler ile ByLock mağdurlarının görevine iade edilmesine ilişkin de konuşan Mertol şu ifadelerde bulundu:

“Son dönemlerde yaşanan bazı gelişmeler bizleri endişelendirecektir. Bylock'tan dolayı 10 binlerce insan hapse atıldı. Ciddi bir teknik çalışmanın neticesinde aslında bu Bylock'u icat edenlerin bilahare kendilerini korumak için yeni programlar geliştirdikleri anlaşıldı. Bunun farkına varıldığı için bizim İstanbul İl Yönetim Kurulu üyesi Avukat Mustafa Yaman serbest bırakıldı. Ama 175 gün hapiste yattıktan sonra dün de beraat etti. Böylece bu mesele açıklığa kavuşmuş oldu. Ama onun 175 gün hapiste yatmasının karşılığını kim ödeyecek? Biz inanmış insanlarız sadece diyebileceğimiz 'Biz size hakkımızı helal etmeyiz. Bu dünyada olmazsa öbür dünyada mutlaka hakkımı alırım’, mağdurların başka diyecek bir şeyleri yok.”

Haber: Ö. YILMAZ