Düzce’nin yeni Belediye Başkanı Dr. Faruk Özlü, 31 Mart Yerel Seçimleri’nin ardından ilk canlı yayın programına Öncü TV’de katıldı. Öncü Medya Haber Genel Yayın Yönetmeni Sadullah Ünsal ile Manşet Gazetesi Yazı İşleri Müdürü Canan Üstüner’in sunumuyla ekrana gelen ‘Kitabın Ortasından’ programında Özlü, hem seçim sonuçlarını değerlendirdi hem de belediyeyi yönetirken izleyeceği yolla ilgili bilgiler verdi.

İlk olarak 2014 Yerel Seçimleri’nde yüzde 54 gibi bir oy oranıyla Düzce Belediyesi’ni kazanan AK Parti’nin bu seçimlerdeki oyunun yüzde 47’lere gerilemesini yorumlayan Özlü, şöyle konuştu:

“2014 ile 2019 seçimlerinin dinamikleri farklı”

“Geçen seçimle bu seçimin dinamikleri çok farklı… Bir seçim sonucunu irdelerken sadece yerel sebeplere bakmak doğru değil bir de genel sebepler var. Ülkenin gidişatı, içinde bulunduğu siyasi konjonktür, aradan geçen 5 yıl süresince insanlarda oluşan değişim isteği gibi birçok parametre var. Geçen seçimle bu seçime baktığımızda Türkiye’nin şartları farklı. Bir önceki seçimlerde Ankara-İstanbul gibi iki metropolü bizim partimiz kazanmış, bu seçimde sıkıntı var. Genel yönetime de bakmak gerekir.”

“3 iddialı aday olduğu zaman sonuç farklı 2 iddialı aday olduğu zaman farklı”

2014 Seçimleri’nde Düzce Belediye Başkanlığı koltuğunun iki güçlü rakibi var iken bu seçimlerde 3 iddialı ismin olduğuna işaret eden Belediye Başkanı Özlü, şunları kaydetti:

“Antalya’da meydana gelen sel felaketinden dolayı sebze ve meyve fiyatlarındaki artışın ev hanımlarında özellikle etkisi oldu. 2014 ile 2019’u mukayese ettiğimizde Düzce için seçime giren iki iddialı aday var. 2019’da üç iddialı aday var. Üç iddialı aday olduğu zaman sonuç farklı iki iddialı aday olduğu zaman ortaya çıkan sonuçlar farklı olur.”

“Hiçbiri ülkücü kökenli değil”

Kaybedilen 5 belediyenin 3’ünde eskiden AK Partili olan isimlerin başkanlık koltuğuna oturmaya hak kazandığının hatırlatılması üzerine ise Özlü, şu ifadeleri kullandı:

“Şu anda AK Parti’de olmayan Milliyetçi Hareket Partisi’nde olan arkadaşlarımızın hiçbiri ülkücü kökenli değil, bunların bir kısmı bizim partimizdendir. Bir kısmı Demokratik Sol Parti’dendir. MHP ile seçime giren arkadaşlarımızın ve kazanan arkadaşlarımızın hiçbiri ülkücü kökenden gelmemektedir.”

“Bir başka partiye geçmeleri çok doğru olmaz”

MHP’den seçimi kazanan eski AK Partili Cumayeri Belediye Başkanı Mustafa Koloğlu, Gümüşova Belediye Başkanı Muharrem Tozan ile Kaynaşlı Belediye Başkanı Birol Şahin’in tekrar AK Parti’ye geçip geçmeyeceği konusunda görüşü sorulan Özlü, “Benim bir başka partiye geçmem ne kadar uygunsuz olursa o arkadaşlarımızın da bir başka partiye geçmeleri çok doğru olmaz diye düşünüyorum.” dedi.

“Yerel seçimlerde aday faktörü öndedir”

Genel seçimlerde parti, yerel seçimlerde ise adayın ön planda olduğuna işaret eden Özlü,

“Yerel seçimlerde aday faktörü öndedir. Aday ve partisi beraber değerlendirilse de aday sürükleyicidir. İnsanlar adaya bakarak o partiye o verirler.” diye konuştu.

“Millet İttifakı’na bir başkan kaptırsaydık çok üzülürdüm”

Seçimi kaybeden AK Partili başkanların çok çalışkan olduğunu vurgulayan ancak halka dokunma noktasında eksikleri olabileceğine işaret eden Özlü, şu ifadeleri kullandı:

“Akçakoca, Yığılca, Gümüşova, Cumayeri ve Kaynaşlı belediye başkanlarımız çok çalışkanlar. Hem vekil hem de bakan olduğum dönemlerde sık sık projeleri için benimle irtibata geçtiler. Bir tarafta başkanlık yaptığı ilçede önemli çalışmalar hayata geçirmiş ancak bir tarafta proje yapmaktan halka dokunamamış bir profil örneği ortaya çıkıyor. Ben Millet İttifakı’na bir başkan kaptırsaydık çok üzülürdüm. Cumhur ittifakının Düzce de olmasa bile Cumhur ittifakına mensup bir partinin kazanmış olmasını tercih ederim. CHP ye gitmektense MHP ye gitmesini tercih ederim.”

“Ayrılık-gayrılık olmayacak”

Düzce’de tüm belediyeleri almak için adaylar ve teşkilatlar olarak yoğun bir çalışma yaptıklarını vurgulayan Özlü, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Düzce de ittifak yok. Ben AK Parti’nin kazanmasını bizim kazanmamızı isterdim hepsini 10 belediyeyi isterdim. Bunun için gayret de sarf ettim. Milletimizin takdiri… Merkezi bizim partimize 5 ilçeyi MHP’nin adayına uygun gördü. Burada ortaya çıkan sonuç çerçevesinde önümüzdeki 5 yıl beraber çalışacağız. Ayrılık-gayrılık olmayacak. Düzce için beraber çalışacağız. Ben elimden gelen gayreti, koordinasyonu yapacağım. Resmi seçim sonuçları açıklansın ben hepsini arayıp tebrik edeceğim.”

“Bize destek oldular”

Eski il genel meclis üyeleriyle başkanların bu seçime katkısının ne olduğu sorusuna ise şu yanıtı verdi:

“Sayın Cumhurbaşkanımızın beni görevlendirmesinden sonra ben yaklaşık 120 arkadaşımızı ziyaret ettim. 2011’den beri görev almış arkadaşlarımızı kazanmak isterken son dönemde görev olan arkadaşlarımızı niye dışlayayım öyle şey olur mu? Benim hepsi ile bir diyaloğum var ve hepsi destek olmaya hazır olduklarını söylediler. Hatta birçoğu bizi çağırın esnaf ziyaretine, toplantılara gelelim diye bize destek oldular.”

“Nitelikli bir meclis yaptık, sıkıntımız olmaz”

Düzce Belediyesi’nde A takımı nasıl oluşturacağı konusunda ise isim vermeden Özlü şöyle konuştu:

“Bizim meclise arkadaşlarımızdan her biri başkan yardımcısı olabilecek vasıflara sahipler. 19 arkadaşımızdan her biri başkan yardımcı olabilecek kriterlere sahip. Biz nitelikli bir meclis yaptık bizim orada bir sıkıntımız olmaz.”

“Düzce’deki siyaset yapma kalitesini bir üst seviyeye çıkaracağız.” diyen Özlü, “Düzce’deki siyasetçiler okumuyorlar, rakamlarla konuşmuyorlar, çok detaylı düşünmüyorlar. Polemiklerden projelerimizi konuşamadık, siyaseti bilgi ile belge ile rakam ile vizyon ile yapalım.” dedi.

“Gizli kapaklı, alacakaranlık bir şey olmayacak”

Belediye yönetiminde nasıl bir yol izleyeceğini de anlatan Özlü, şunları kaydetti:

“Siyasal iletişim dili kullanacağız. Şeffaf olacağız, yaptığımız her şeyi açık net paylaşacağız. Gizli kapaklı, alacakaranlık bir şey olmayacak.”

“Bir yanlış, haksızlık varsa incelenecek”

Düzce Belediyesi’nde usulsüz işlere imza atıldığı yönündeki iddiaların ispata dayanması gerektiğine dikkat çeken Özlü, “Bir yanlış, haksızlık varsa incelenecek çünkü biz bunu yapmaz isek kendimizi inkar etmiş oluruz.” şeklinde konuştu.

Türkiye’nin 5 yıllık geleceğine yönelik ise şu yorumlarda bulundu:

“Sayın Cumhurbaşkanımız büyük dönüşüm ve değişimi başlatmış kişidir. Sayın Cumhurbaşkanımız dünyada değişim ve dönüşümü gerçekleştirmek isteyen kişidir. “Dünya 5’ten büyük” derken aslında Birleşmiş Milletler’in bugün hiçbir işe yaramayan ve sadece kuvvetlinin hakkını savunan yapısını değiştirme ve dönüştürme arzusudur. “

“Ben Düzce’de olacağım”

Seyircilerden gelen soruları da yanıtlayan Özlü, birkaç yıl Düzce Belediyesi’nde başkanlık yapıp işleri düzene soktuktan sonra görevi birine bırakıp gideceği şeklindeki algı için şu ifadeleri kullandı:

“Benim birinci vazifem belediye başkanlığı… Ben Düzce’de olacağım Düzce Belediyesi’nde gece geç saatlere kadar çalışacağız. Mali disiplin ve kesintisiz çalışma olacak. Yeni dönem sabah 8’de gel 18:00’de git olmaz.”

“Projelere nisanda başlıyoruz”

“Projeler kitabında yazdığımız her projeye nisan ayında başlayacağız.” diyen Özlü, “Göreve başladığımız ilk günden itibaren projeler kitabında yazdığımız her bir projeyi gerçekleştirmek için gerekli iş ve işlemleri başlatacağız.” dedi.

Düzce’nin bilinen bir şehir kimliğine ihtiyacı olduğunu da vurgulayan Özlü, “Düzce’nin gelecek 30 yılını 50 yılını planlayalım.” diye konuştu.

Söz spora geldiğinde Düzcespor’un gelir kaynaklarını daha sağlam temellere oturtacaklarını kaydeden Özlü, “Büyük kulüplere sporcu vermeye çalışacağız.” diye konuştu.

“Mahallenin sorunlarını mahallede çözeceğiz”

Türkiye’de bir ilk olarak adayken Mahalle Sözleşmeleri yaparak sorunları çözme sözü veren Özlü, yine sıkıntı ve talepleri mahallelere giderek dinleyeceklerini belirterek, “Mahallenin sorunlarını mahallede çözeceğiz.” dedi.

İsim-yorum bölümün kim için ne dedi?

Kitabın Ortasından programının isim-yorum bölümünde ise Öncü Medya Haber Genel Yayın Yönetmeni Sadullah Ünsal’ın yönelttiği isimlere ilişkin şunları söyledi:

Cüneyt Yemenici: Projeleri için çalışan iyi eğitimli bir belediye başkanımız. Ak parti Akçakoca belediye başkanı, projeleri için çalışan didinen bir kardeşimiz.
Cihat İnan: Kendisi toplumda dürüst bilinen bir kardeşimiz. Kendisiyle ilgili en ufak bir leke bir izan hapılamaz.
Fevai Arslan: Bizim partimizin hafızasıdır. Ak partide ki bütün gelişmeleri tek tek sayabilen bir milletvekilidir.
Tuncay Şahin: Ticaret ve sanayi odası başkanımız. Çok dürüst, Düzce’mizi gayet iyi temsil eden bir arkadaşımız.
Muharrem Yılmaz: Çok güzel çalışıyor kendisinden memnunum.
Ömer Küçük: Düzce’de çok bilinen bir isim, Ömer bey kişi olarak iyi bir insan.
Erdoğan Bıyık: Düzce de ticaret ile uğraşan Amatör kulüplere meraklı. Siyasi bir kariyer yapmak isteyen bir kardeşimiz.
Ömer Faruk Türkseven: Çok sempatik tatlı dilli bir insan, başarılı bir iş adamı. Düzce de ticaret ile uğraşan köklü bir aile mensup bir kardeşimiz.
Celal Kasapoğlu: Çok terbiyeli, iyi eğitimli, mesleğinde başarılı pırıl pırıl bir insan.
Mehmet Nazım Pazvant: Akçakoca ticaret odası başkanı.
İmran Aktepe: Bir dost çok iyi bir insan. Samimi bir insan. Kendisine güvenebileceğiniz bir insan.
Sadullah Ünsal: Çok zeki bir insan. Muhakeme yeteneği çok gelişmiş iyi bir gazeteci.

Haber: C. ÜSTÜNER