Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın dün açıkladığı ve Düzce'de hayal kırıklığı ile sonuçlanan teşvik sistemi konusunda siyasilerden ilk tepki Cumhuriyet Halk Partisi'nden geldi. CHP İl Başkanı Zekeriya Tozan düzenlediği basın toplantısında, Düzce'nin teşvikte birinci bölgede gösterilmesinin, 29 Mart yerel seçimlerinde AK Parti'nin Düzce'de aldığı kötü sonuçlara bağladığını açıkladı.

“Teşvik Düzce'yi ekonomik kriz gibi teğet geçti.”

Tozan, bu olayın hesabını Milletvekillerinin vermesi gerektiğini söyleyerek. “Teşvik Düzce'yi ekonomik kriz gibi teğet geçti. Biliyorsunuz teşvik kapsamında Düzce birinci bölgeye alındı. Yani ekonomik durumu en yüksek illerin arasında yer aldık. Neden Düzce'nin birinci bölgeye alındığını, ben Düzceli Milletvekillerimize sormak istiyorum. Bir zamanlar da, eğitim de Düzce'yi birinci bölgeye almışlardı, biz hala eğitimde onun sıkıntısını çekiyoruz. Acaba bir rakamının cazibesine mi kapıldılar?. Bunu Milletvekilleri lütfen Düzce kamuoyuna açıklasınlar. Bunun hesabını Düzce halkına versinler” dedi.

“Yığılca'ya neden özel teşvik verilmedi?”

Ülke genelinde 900'e yakın ilçe olduğunu ve Düzce'nin diğer ilçelerinin ilk 400 içinde yeraldığını ama Yığılca ilçesi'nin Türkiye genelindeki ekonomik durumu kötü olan İlçelerin başında geldiğini ifade eden Tozan, “Düzce'nin özel bir durumu var. Türkiye'de yaklaşık 900 civarında İlçe var. Gelişmişlik bakımından Düzce'nin Yığılca hariç diğer İlçeleri 200 ve 400 arasındayken, Yığılca 750'inci sıralardadır. Madem ki, sektörel ve bölgesel anlamda teşvik verilecekti, Yığılca İlçesi ile ilgili neden bir özel bir teşvik verilmedi.? Burada çok ciddi bir işsizlik var, ekonomik problemler var, orada arazi verimli değil, fındık arazileri yeterli değil. Orada artık ormandan gelir elde edilemiyor, turizm yok. Bu konuda neden Yığılca ile ilgili özel bir teşvik verilmedi. Acaba Yığılca'nın Cumhuriyet Halk Partili bir belediye olmasında da bir etkisi var mıdır? Bunu da Milletvekillerine sormak istiyorum” şeklinde konuştu.

“Düzce yönetilemiyor.”

Yaptıkları araştırma sonucunda AK Parti Düzce Milletvekilleri'nin meclis kürsüsünden Düzce'nin sorunları ile ilgili hiçbir konuşma yapmadıkları da öğrendiklerini belirten Tozan, “Benim için en ilginç olanı, Cumhuriyet Halk Partili Milletvekilleri ile uzunca bir süre neticesinde 2002 yılından beri Meclis Kürsüsünde Düzce'nin sorunlarını anlatan Düzceli vekile, Milletvekili arkadaşımız rastlamamış. Yani Düzce Milletvekilleri meclis kürsüsüne çıkıp ta, Düzce'nin herhangi bir sorununu aktarma gayesinde bulunmamışlar. Düzce'nin sorunlarını konuştuklarını mecliste gören ve duyan olmamış. Ben hep şunu söyledim. Düzce yönetilemiyor. Ben bunu hala iddia ediyorum. Düzce'nin mevcut siyasi kadroları, Düzce'yi yönetmek için elverişli değildir.”diye konuştu.

“Düzce'yi teşvikle cezalandırıyorlar.”

Diğer illerle Düzce'yi de kıyaslayan Tozan, “Burada Milletvekilleri'nin derdinin anlatamadığı gerçeği var. Yani Düzce'nin gerçeğini Başbakan'a anlatamadıkları ortaya çıkıyor. Demekki, Trabzon iyi çalışmış, buradan gerekli payını almış. Buradan biz; biliyorsunuz AK Parti 29 Mart yerel seçimlerinde Düzce'de yüksek oranda oy kaybetti. Bu oy kayıpları nedeniyle Düzce'yi teşvikle cezalandırdıklarını anlıyoruz. Zaten İSKİ sorunu nedeniyle Düzce'ye bundan sonra fazla bir yatırım yaptırılamayacak.” ifadelerine yer verdi.