Bu aralar meclisteki ceylan derisi koltuklara oturmak için aday adayları kıyasıya mücadele veriyor. Meclise giden yol zahmetli olsa da seçildikten sonra sağlanan ayrıcalıklar, gösterilen bütün çabaları unutturacak gibi. Şimdi bunlara yenilerin eklenecek çalışmalar da gündemde….
TBMM’nin kapanmasına kısa süre kala, milletvekillerine kıyak ayrıcalıklar tanıyan yasa teklifi, Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu’ndan 1 saatte geçirildi. Tasarıyla vekil eş çocuklarına diplomatik pasaport, kamu imkanlarından VIP yararlanma, vefat eden vekilin ailesine yaklaşık 90 bin TL tutarında 12 maaş yardımı gibi ayrıcalıklar tanındı.
Vekiller, 2011’de de en az 2 yıl vekillik yapanlara ömür boyu emekli maaşı alabilme imkanı getirmiş, emekli maaşları 7 bin 750 liraya yükseltilmişti. Vekile yıpranma hakkı da kanuna eklenmişti. Yasa teklifiyle, vekiller ve dışarıdan atanan bakanlar ile eş ve ergin olmayan çocuklarına diplomatik pasaport verilecek. Silah bulundurma ve taşıma ruhsatlarında vekiller için süre kaydı aranmayacak. Ayrıca ruhsatlarla ilgili harç da alınmayacak. Vekillere verilen kimlik belgeleri, resmi kimlik yerine geçebilecek. Kamu kurum tesislerinden en üst düzeyde yararlanacak milletvekilleri sadece TSK ve MİT tesislerinden faydalanamayacak. Düzenlemeyle, vekiller yardımcı personel de çalıştırabilecek ve protokolde kuvvet komutanlarından sonra gelecek.
Daha öncede milletvekillerine trafik, sosyal tesislerde de ayrıcalıklar getirilmişti. 

Haber:S.KAŞKIR