CHP İl Başkanı Basri Karslıoğlu ve HAS Parti İl Başkanı Halil Aydın zorunlu eğitimin kesintili olarak 12 yıla çıkarılmasını öngören ve 4+4+4 olarak adlandırılan kanun teklifi ile ilgili görüşlerini aktardı. Sorunun imam hatip liselerinden kaynaklandığını ifade eden Karslıoğlu, imam hatip liseleri dışındaki okullarda zorunlu eğitimin devam etmesi gerektiğini belirtti.

“12 yıl zorunlu eğitim olsun”

CHP İl Başkanı Basri Karslıoğlu, “Parçalı mı olur bütün mü olur bilemiyorum ama bir defa herkesin lise mezunu olması gerekiyor. Diyarbakır’da yapmış olduğumuz bir araştırmayı örnek vermek istiyorum. Orada 13 yaşına geldiğinde kızların erkeklerle bir arada kalması mümkün değil. Türkiye’de bütün sıkıntı imam hatip liselerinden kaynaklandı. İmam hatipler meslek okulu değil. İmam hatipleri ayırarak diğer okullarda 8 yıl zorunlu olsun. Hatta 12 yıl zorunlu eğitim olsun. 4 yıldan sonra açık öğretim çok saçma. Bundan dolayı çok insan cahil kalır.” dedi.

“Fırsat eşitliği sağlanmalı”

HAS Parti İl Başkanı Halil Aydın ise önemli olan eğitimin kalitesinin düzeltilmesi ve fırsat eşitliği sağlanması olduğunu ifade etti.

Aydın, “Burada asıl olan eğitimin kalitesidir. 8 yıl eğitimin uygulandığı döneme de bakarsak zor okuyup yazan öğrencilerle karşılaşıyoruz. Bu çok üzüntü verici. Toplumdaki inanç ve düşüncelere saygı duyan ve dikkate alan bir eğitim olmalı. Bunun süresi elbette yeterli seviyeye çıkarılacak düzeyde zorunlu tutulabilir. 12 yıl olmalı ve fırsat eşitliği sağlanmalı. Asıl olan eğitimin kalitesidir ve eğitim koşulları düzeltilmelidir.”dedi.