Saadet Partisi Aylık İl Divan Toplantısı, Saadet Partisi Düzce İl Başkanı Birkan Mertol başkanlığında teşkilat mensuplarının katılımıyla gerçekleşti. İl binasında gerçekleşen toplantıda kürsüden hem partililere hem de Düzceliler’e seslenen Mertol, parti olarak başkanlık sistemine ‘hayır’ diyeceklerini söyledi.

“Adil, bağımsız bir yargı!”
Konuşmasına Parti Lideri Temel Karamollaoğlu’nun geçtiğimiz günlerde genel merkezde düzenlediği ve parti olarak hayır oyu kullanacaklarını açıkladığı basın toplantısını hatırlatarak başlayan İl Başkanı Mertol, birkaç ana madde ile referandumda neden evet diyemeyeceklerini açıkladı. Mertol, “İlk olarak en önemlisi ülkenin yasama, yürütme, yargı olarak 3 tane erk vardır. Kuvvetler ayrılığı olarak tabir edilen bu üç ana başlık ülke yönetimi olarak çok önemlidir. Diyoruz ki adil, bağımsız bir yargı! Diğeri, özgür bir meclis istiyoruz. Güçlü bir yürütme mevcut başkanlık sistemiyle tabir edilen bu süreçte gördüğümüz kadarıyla adil ve bağımsız bir yargının olamayacağını görüyoruz. Akabinde diyoruz ki biz cumhurbaşkanının partili bir cumhurbaşkanı olmasını istemiyoruz. Cumhurbaşkanı, herkesin cumhurbaşkanı olsun sadece bir partinin cumhurbaşkanı olmasın. Cumhurbaşkanının meclisi feshetme yetkisi meclisin özgür irade ile çalışmasına imkan vermez.” dedi.

“Bakın! Oylarınızı ona göre kullanın!”
Mertol şöyle devam etti: “Birkaç gün evvel 1. tur oylama devam ederken hemen şöyle bir görüş ortaya atıldı; “Yarın referandum halk tarafından geçer oyu alamazsa hemen erken seçime gideriz.” Bu ne demek hemen meclisteki milletvekillerine bir gözdağı vermek demektir. Bakın oylarınızı ona göre kullanın yoksa hemen erken seçime gideriz. Daha referandum oylaması yapılmadan Saadet Partisi’nin görüşü kabul görmüş oldu. Çünkü cumhurbaşkanının meclisi feshetmeye yetkisi olmasın yarın aynı şartlarda cumhurbaşkanı meclise ters düştüğünde hemen ben yarın seçime gidiyorum diyerek milletvekillerini bir vesayet altına almaması için.” diye
konuştu.

“Mecliste her partiden en az biri olsun”
Mertol son olarak ise, “Bu memlekette hala yüzde 10 seçim barajı var. Biz diyoruz ki tüm siyasi partiler gücü oranında temsil edilmeli. Meclis kürsüsünden bir tane milletvekili bile olsa partisinin görüşlerini fikirlerini çıkıp Türk milleti ile paylaşabilmeli onun için bu meselede bizim için önemli.” dedi.