Siyasi partilerin referandumla ilgili çalışmaları aralıksız sürerken, seçmenin de merak ettiği oy pusulalarının rengi ve oy kullanma şekline dair konular da yavaş yavaş netleşmeye başladı.

Yüksek Seçim Kurulu (YSK), referandumda "evet" mührü yerine "tercih" mührünün kullanılması kararı aldı.

Yüksek Seçim Kurulu, CHP’nin başvurusu üzerine referandumda kullanılacak mühre ilişkin de bir karar aldı. 

12 Eylül 2010 referandumu öncesi de tartışma konusu olan “Hayır” ın üzerini “Evet” mührü kullanarak işaretlemenin sorun yaratacağı kaygıları yeniden gündeme gelmesi üzerine, CHP’nin temsilcisi Mehmet Hadimi Yakupoğlu’nun başvurusu üzerine konuyu görüşen Yüksek Seçim Kurulu (YSK), genel ve yerel seçimlerde olduğu gibi seçmenin kararını “evet” mührüyle göstermesi yerine “tercih” mührünü kullanmasını kararlaştırdı.

Nisan ayının ilk haftasında sandığa gidilecek
Eğer AYM aksi yönde bir karar vermezse, Türkiye Nisan ayında yeni anayasayı onaylamak için sandık başına gidecek. Referandum tarihi için ise iki tarih ön plana çıkıyor. Bunlar; 2 ve 9 Nisan.
 
Oy pusulaları nasıl olacak?
Kamuoyundaki tartışmalardan birisi de halk oylamasında hangi mührün basılacağı ve pusulanın nasıl olacağıydı. Bu soruda yanıtını buldu. Referandumda üzerinde ‘tercih’ yazan mühürlerin kullanılacağı ve oy pusulasının da beyaz zemin üzerine ‘evet’ ile kahverengi zemin üzerine ‘hayır’ bulunacağı açıklandı.

Chp aym’ye gideceğini açıkladı
CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, Anayasa Değişiklik teklifiyle ilgili Cumhurbaşkanı'nın onayından sonra Anayasa Mahkemesi'ne başvuracaklarını duyurdu. Ağbaba; “Anayasa Mahkemesi'nden umutluyuz. Açık oy kullanıldı. AKP'nin komiserlerinin eşliğinde kullanıldı. Bunların hepsinin kanıtıyla beraber en kısa sürede Anayasa Mahkemesi'ne başvuracağız” dedi. AYM’nin vereceği karar referandum tarihini etkileyebilir.

AYM’nin ne yönde bir karar vereceği tabiiki bilinmiyor. Ancak referandum takvimine ters bir karar çıkması da beklenmiyor.