CHP Bolu Milletvekili Tanju Özcan, Gazeteci Erol Tayhan’ın hazırlayıp sunduğu Günlük programında referandumu masaya yatırdı. AK Parti’nin mecliste kabul edilerek 16 Nisanda halka sorulacak olan 18 maddelik anayasa değişikliği teklifini mevcut sistemle kıyaslayarak detaylı olarak açıklayan Özcan çarpıcı sözler sarf etti.

Seçilme yaşının 18’e düşürülmesi şeker maddedir
Anayasa teklifinde milletvekili seçilme yaşının 18’e düşürülmesi ve seçilecek milletvekilinin askerlikte muaf tutulabileceği düşüncesini değerlendiren Özcan, “3-5 hatırı sayılrı ailenin çocuğunu askerlikten kurtarmak için bir düzenleme olarak görüyorum. Miletvekilliği seçilme yaşının 18’e düşürülmesiyle bir dönem milletvekilliği yapan bir kişi E sınıfı ehliyet almaya, iki dönem milletvekilliği yapan ise belediye meclis üyesi seçilme yaşına anca kavuşabilecek. Bu madde gençlerin oyunu almaya yönelik ‘şeker madde’dir. Yapılan  bir kamuoyu araştırması ise bunun pratikte böyle olmayacağını gösteriyor. Genç yaştaki seçmenin hayır oyunun ağır bastığı belirlendi.” Dedi.

Milli iradein temsili yüzde 94’ten yüzde 51’e düşer
Değişiklikle bütçe ve yasama yetkisinin meclisten alınarak milletvekillerinin etkisizleştirildiğini ifade eden Özcan, toplumun yüzde 94 oyunu alarak oluşturulmuş meclisin milli iradeyi temsil ettiğini dile getirerek, değişiklikle milli iradenin yüzde 51’le seçilen partili cumhurbaşkanına verileceğini söyledi.

İstediğini istediği göreve getirebilir
Anayasa değişikliğini mevcut sistemle karşılaştırarak anlatan Özcan, partili cumhurbaşkanının istediği kişileri yardımcısı, bakan, milletvekili seçebileceğini kaydederek Azerbaycan Cumhurbaşkanlığını babasından alan Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in eşi Mihriban Aliyeva’yı yardımcısı olarak göreve getirmesi üzerinden örneklendirdi.

Bu Dangalak evet derse hayır mı diyecekler
Toplumda Cumhurbaşkanı Erdoğan yeni anayasaya evet dediği için evet diyenler olduğuna dikkat çeken Özcan, FETÖ Terör Örgütü Lideri Fetullah Gülen’i kast ederek “Bu Dangalak yarın Amerika’da bir gazeteye çıkıp anayasa değişikliğine evet dese Erdoğan evet dediği için evet diyenler o zaman hayır mı diyecek?” diye konuştu.

Evet dersem şerefsizim
Sistemin birçok yönüyle açığının bulunduğunu belirten Özcan, bu kadar geniş yetkilere karşılık “Babam hakkını helal etmeyeceğini söylese evet dersem şerefsizim” şeklinde konuştu.
 
Rahat evet çıkar diyordum ama…
Referandum çalışmaları kapsamında sonuca dair sahadaki gözlemlerine değinen Özcan itirafta bulunarak “Bundan iki ay önce ‘rahat evet çıkar’ diyordum. Şimdi kimle görüşsem muhtemelen hayır çıkacağını söylüyorlar. Hayır çıkma olasılığı yükseliyor. Oy oranları birbirine yakın görünüyor.” İfadelerini kullandı.

Yok mu Düzce'de delikanlı AK Partili?
Son olarak neden hayır denmesini bir cümlede özetleyen Özcan, denetimsiz çok yetkinini yoldan çıkaraabileceğini Türkiye’yi iyi bir yere götürmeyeceğini kaydetti.
Düzceli siyasilere meydan okuyan Özcan, “Yok mu Düzce’de delikanlı bir AK Partili? Hanginiz çıkacaksa gelin halkımız hakem olsun millete gidelim. Teklifi görüşelim, tartışalım” diye ifade etti.