Hukuk devletinde mahkeme kararlarını halk korumaz

Milliyetçi Hareket Partisi Düzce İl Başkanı Onur Özen, gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Düzce’de siyasi krize neden olan Katı Atık Depolama Tesisi'nin mahkemelik durumunu avukat gözüyle yorumlayan Özen, tesis önünde 1 ayı aşkın süredir devam eden direnişe dikkati çekerek, Sakarya Bölge İdare Mahkemesi’nin yürütmeyi durdurma kararını koruma görevini vatandaşların üstlendiğini savundu. Özen, “Mahkeme tesisin kurulması yönünde verilmiş olan ÇED raporunun verilemeyeceğini belirtti. Mahkeme, ÇED raporundaki bir eksiklikten bahsetmiyor. Mahkeme özetle ‘Bu alan için ÇED raporu veremezsin.’ diyor. Bu kararın doğrultusunda ortaya nasıl bir tablo çıkıyor. Hecinler’de mahkeme kararını koruma görevini üstlenmiş insanlar görüyoruz. Hukuk devletinde mahkeme kararlarını halk korumaz.” dedi.

“Hukuk katliamı yaşanıyor”

Düzce Belediye Başkanı Mehmet Keleş'in problemi halledecekleri yönündeki açıklamasını hatırlatan Özen, Keleş'e şöyle seslendi: “Sayın Keleş, bir hukuk devletindesiniz. Mahkeme bir tesisin kapatılmasına karar verdi. Hukuk dışındaki hangi yöntemle oradaki var olduğunu iddia ettiğiniz problemi çözebileceğinizi iddia ediyorsunuz? Burada hukuk katliamı yaşanıyor. İnsanlarımızın oradaki bekleyişleri boşuna değil. Mahkeme kararını insanlarını bekliyor olması çok acı bir durumdur. Halk perişan oluyor. Oradaki tesisin kapatılması kararı mahkeme tarafından verildi.”

“Vatandaşın heba edilen paralarının peşine düşmesi gerekiyor”

MHP İl Başkanı Onur Özen, Düzce Belediye Başkanı Mehmet Keleş’e çöp konusundaki problemlerin çözülmesi adına tavsiyede de bulundu. Özen, “Sayın Başkan’ın oradaki tesisle ilgili yatırımın yapılmasına karar veren mercilerin sorumluluğuna gitmesi gerekiyor. Vatandaşın heba edilen paralarının peşine düşmesi gerekiyor. Sayın Keleş’in mahkeme kararını tartışıyor olması ya da başka bir çalışma içerisine girmiş olması tesisle ilgili buradaki kararı değiştirmeyecek. Biz bu hassasiyeti bekliyoruz.”

“Ekmek için belediyenin yükümlülükleri var”

Ekonomik şartların ağır olduğunu ifade ederek günlerdir süren ekmeğe zam tartışmalarını da değerlendiren Özen, şöyle konuştu: “Bu konuda belediyeye düşen görevler var. Sayın AK Parti İl Başkanı Hikmet Keskin, Düzce’de sosyal devlet anlayışı olması gerektiğini ifade eden açıklamalarda bulunuyorsa, valilik kanalıyla dağıtılan yardım kömürlerinde olduğu gibi vatandaşın en temel besin ihtiyacını giderecek olan ekmeğin de en ucuz karşılanması yönünde yükümlülükleri var. Başka belediyelerde görüyoruz.

 

“Düzce’deki idarenin hiç umurunda değil”

Ekmek üretim tesisleri var. Vatandaşa ucuz ekmek temin edebilmek için faaliyette bulunuyorlar. Gördüğümüz kadarıyla Düzce’deki idarenin bu durum hiç umurunda değil. Bununla ilgili olumsuz görüşlerini dahi duyabilmiş değiliz. Düzce Belediyesi'nin acilen faaliyette bulunması gerekiyor. Belediye bünyesince karşılayacak şekilde ekmek üretip ekmek fiyatlarının makul seviyelerde tutulmasını sağlamalıdır.”

“Düzce’de çok büyük bir eksiklik var”

Özen, turizme hakettiği noktaya gelmesi hedeflenen Düzce’nin barındırdığı potansiyeli yansıtabilmesi için tanıtımda nasıl bir yol izlenmesi gerektiğine dair parti olarak görüşlerini aktardı. MHP İl Başkanı Onur Özen, “Tanıtımda ilk adım olarak bunu yapacak merciinin kim olduğu belirlenmelidir. Biz Düzce’nin turizm potansiyelinin değerlendirilemediğini sık sık telaffuz ediyorduk. Düzce’de çok büyük bir eksiklik var. Akçakoca, Konuralp gibi değerleri tanıtımda ön plana çıkaramıyorsunuz.

“Hiçbir şey yapılmıyor”

Düzce’nin turizmde gelişmesinde AK Parti siyasileri tarafından Düzce’nin önünün kesildiğinden bahsediliyor. Düzce’nin önünü açacak olanlar üç milletvekili ve belediye başkanıdır. Problemi bertaraf etmesi gereken kişiler belirlidir. Hiçbir şey yapılmıyor. Laf değil icraat üretmelerini bekliyoruz.”

Ekonomik kaygılarla kat kararı gözardı ediliyor

Düzce’deki tartışılan kat artışıyla ilgili sürece ve yapılması gerekenlere değinen Başkan Özen, mevcut kararın korunmasından yana olduklarını söyledi. Özen, şu değerlendirmelerde bulundu: “Düzce depremlerle yaşamayı öğrenmesi gereken bir il. Bu yüzden çocuklarınızın güvende yaşayabileceği bir ortam yaratılması gerekiyor. Denetim mekanizmasının çok iyi olduğu ülkelerde kat konusu tartışılmaz. Ülkemizde bunun ne aşamada değerlendirildiği hepimizin malumu üzere çok da gerçekçi değildir. Bunun en basit örneği binalardaki otopark zorunluluğudur. Otoparksız binalardan alınan otopark bedellerin karşılığında otopark yaptıramayan bir belediye var. Denetimler gerçekçi değil. Belediyenin tavrı güven vermediği için kat izinlerinin yükseltilmemesi gerektiğini düşünüyoruz. Düzce’de kat izni 3 kat iken güvenilir bir yaşam sürdürme ihtimali bulunuyordu. Ekonomik kaygılarla bu karar gözardı ediliyor. Binalarımızın ne kadar güvenli olduğu tartışma götürür.”


Haber:Y.SEVER