Kayseri’de 19 yıldır Belediye Başkanlığı yapan Mehmet Özhaseki, AK Parti Düzce İl Teşkilatının düzenlediği Siyaset Akademisinde belediyecilik anlamında bilgi ve birikimlerini paylaştı. Kayseri’de büyükşehir belediyesinin yaptığı çalışmalar ile ilgili açıklamalarını aldığımız Özhaseki, “hizmet vatandaşın hakkıdır” mantığı ile belediyecilik yaptıklarını söyledi.
“Partimiz yeni ama bizim gibi düşünen arkadaşlarımız bir belediyecilik hareketi başlattılar. Eskiden ideolojik belediyecilik yapılırken herkesin kendi siyasi angajmanına uygun şekilde değişik ortamlarda Belediyecilik hizmetinden ziyade başka türlü belediyecilik yapılırken, bizim arkadaşlarımız hizmet vatandaşın hakkıdır dediler. Bu mantık içinde devam edilen Belediyecilikle şehirde ne sorun varsa ondan sorumluymuş gibi hissetmek zorunda kaldılar. Erciyes projesinin doğuş sebebinin altında yatan mantık budur. Kayseri’de Anadolu’nun tam ortasında, ne gibi avantajlarımız olur diye düşündüğümüzde karşımıza Erciyes dağı çıktı. Mastır plan neticesinde Kayseri yavaş yavaş turist almaya başladı, oraya 120 bin Euro para harcadık. Bittiği zaman karşımıza saatte 35 bin kişinin kayak yapabileceği bir alan çıktı. Bu konuda çok emek verdik, geçtiğimiz günlerde yaptığımız açılışlara Başbakanımız da katıldı.”
Anlaşmazlıklar başlar
Düzce’nin küçük şehir olmasının bir avantaj olduğunu söyleyen Özhaseki, büyükşehir olması halinde belediye başkanları arasında anlaşmazlık çıkabileceğini savundu.
“Nüfus belli bir sayıyı aşmışsa tek bir merkezden idare edilmesi zorlaşıyor ama bunu Düzce için söylemek doğru olmaz. Burada 3-4 tane Belediye başkanı olursa anlaşmazlıklar başlar, büyük şehir olduğunuz zaman ilçelerin nüfusu 350-400 bin olacak. Küçük bir şehir olması Düzce için avantaj diye düşünüyorum. İktidarla belediyenin uyumu, çalışması, gayreti çok önemli. Birçok arkadaşım var Düzce’ye yatırım yapan teşvik kanunundan buraya geldiler, üniversitenin açılması bunların hepsi avantajdır Düzce için.”
Ankara’da muhalefet belediyesine izin vermiyorlar
Özhaseki, 19 yıllık belediye Başkanlığının yarısını muhalefet döneminde yarısını iktidar döneminde geçirdiğin söylerken, muhalefet döneminde Ankara’da zorlandığını belirtti.
“ Muhalefet döneminde Ankara’da hiçbir iş için izin vermiyorlardı. Kayseri’de kocaman bir baraj yaptım devletin cebinden bir lira çıkmadı. Temeli atılırken gelip hava atan liderler ruhsatını verirken hepsi kaçtılar. Ama bizim iktidar dönemimizde muhalefetten gelmişse işine takoz koyalım anlayışı hiç olmadı. Kayserinin Talas ilçesi iktidar partisinin olduğu için deprem bölgesine gelen parayı oraya aktarıyorlardı, yaramazlık yapıyorlardı. Bize de izin vermemek adına ellerinden gelen her kötülüğü yapıyorlardı, bizim iktidar dönemimizde olmadı bunlar.” 

Haber: H. İŞCAN