TBMM Milli Savunma Komisyonu Başkanı ve AK Parti Düzce Milletvekili Faruk Özlü, ‘Manşet’ programında dış politika ve Suriyeli mülteciler konusundaki son durumu değerlendirdi. Özlü, Hollanda’nın Lahey şehrinde düzenlenen “Göçün dış politikaya yansıması” ile “Avrupa silah ihracatı” konularının tartışıldığı ortak güvenlik ve savunma politikası konferansındaki görüşlerin içeriğine değindi.

“İnsanların ölümü onları pek ilgilendirmiyor”

Özlü, konferansta Avrupa Birliği’nin ‘savaş ya da göç olmasın’ düşüncesi yerine ‘terör ve göç bize gelmesin’ düşüncesiyle hareket ettiği kanaatini ifade ederek “İnsanların ölümü onları pek ilgilendirmiyor. Bu işin çözümü, Avrupa Birliği ve ABD’nin ağırlığını koyarak Suriye’deki siyasi krizi çözmesiyle olur. Türkiye’nin tezi kabul edilmelidir. Esad’ın gitmesi ve halkın tasvip ettiği bir yönetim gelmelidir. Ne kadar Suriyeli göçmen varsa vatanlarına dönmesi çözümdür. Gittiğimiz toplantıda bu hiç konuşulmadı. Türkiye ile AB arasındaki anlaşmanın detaylarının nasıl olması gerektiği değerlendirildi.” İfadelerini kullandı.

“O dönem Yavuz Sultan Selim ile Şah İsmail varken bugünde Ruhani ve Erdoğan var”

Suriye krizinin bu denli uzun sürmesinde İran’ın politikasının da etkisine vurgu yapan Özlü, konuyla ilgili ilginç bir benzetmede bulundu. “İran Türkiye için takip ettiği siyaset açısından eskiden beri çok güvenilir bir ülke konumunda olmadı. ABD ve Batıyla İran’ın nükleer görüşmelerinde arabuluculuk yaptık. Birleşmiş Milletlerde İran’ı desteklemek adına lehine oy kullandık. Suriye krizinde ise İran asla Türkiye’nin tezlerine yaklaşan bir politika yerine aksi yönde hareket etti. Suriye krizinin bu kadar sürmesinin sebebi İran’ın bölgedeki hakimiyet politikasıdır. İran sinsice davranıyor. İran’ın arka plandaki siyasi emellerini bırakacağı kanaatinde değilim. Türkiye İran arasında savaş söz konusu olmaz. Osmanlı ile İran arasında aynı rekabet var. O dönem Yavuz Sultan Selim ile Şah İsmail varken bugünde Ruhani ve Erdoğan var. Değişen çok fazla bir şey yok. İki ülke arasındaki hakimiyet mücadelesi devam ediyor.”

Haber:Y.SEVER