Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Dr. Faruk Özlü, gündemdeki önemli gelişmeleri Hakan Çelik’in sunumuyla CNN TÜRK ekranında izleyiciyle bir araya gelen Hafta Sonu programında değerlendirdi.

‘Türkiye yeni endüstri devrimini nasıl yakalayacak? Bilim ve teknoloji üretimini artırmak için hükümetin programında neler var? Sanayide üreticiyi yeni dönemde neler bekliyor?’ gibi soruları yanıtlayan Özlü çarpıcı açıklamalar yaptı.

Yürüyüş erken alınmış bir karar
Özlü, ilk olarak CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun bugün tamamlayacağı Adalet Yürüyüşünü değerlendirdi. CHP İstanbul Milletvekili Enis Berberoğlu'nun tutuklanması üzerine 15 Haziran'da Ankara'dan Adalet Yürüyüşü başlatan Kılıçdaroğlu’nun erken bir karar alarak harekete geçtiğini söyleyen Özlü, hukuki sürecin tamamlanmadığını ifade etti.

İşsizliği eğitim ile çözeceğiz
Üniversite-Sanayi iş birliği üzerinden sanayinin en çok ihtiyaç duyduğu vasıflı eleman ihtiyacına dikkat çeken Özlü, buna yönelik sanayinin ihtiyaç duyduğu alanlarda eğitim programı belirlemek gerektiğini kaydetti. Genç nüfusu fazla olan Türkiye’de gençlere teknik eğitim aldırılmasının önemine değinen Özlü, 300 sanayi bölgesine kurulacak olan teknik kolejin içeriği hakkında bilgiler verdi. Özlü, “5 adedini bul yıl açacağız. İşsizliği eğitim ile çözeceğiz. 4 yıl okuyacak öğrenciler ilk yıl İngilizce eğitimi alacak. Öğrencilerden eğitim için para alınmayacak. Öğrenciler kolej mezunu olacak” dedi.

Türkiye’nin sanayi devrimi için teknoloji üretmekten başka çaresi olmadığını aktaran Özlü, dışarıdan teknoloji alarak yükselme sağlanamayacağının altını çizdi.

Yerli otomobile elektrikli versiyonla başlamayı düşünüyoruz
En çok merak edilen konuların başında gelen yerli otomobille ilgili konuşan Özlü, “hedefimiz 2019’da yollarda olmasıdır. Seri üretimi biraz daha zaman alabilir. Türkiye’nin yerli otomobil üretecek alt yapısı var ama markası yok. Otomobilin yerli olması için Fikri ve sanayi mülkiyeti ve isim hakkının olması yeterli olacak. Otomobil Dünya pazarındaki markalarla rekabet edebilir düzeyde olacak. Otomotiv sanayinin içerisinde bulunduğu dönüşümle rekabet edebilir düzeyde olacağız. Yerli otomobile elektrikli versiyonla başlamayı düşünüyoruz” diye konuştu.

TÜBİTAK’ta şüphelendiklerimizi takip ediyoruz
TÜBİTAK’ın FETÖ soruşturmaları nedeniyle itibarının zedelendiğini dile getiren Özlü, örgüt ile bağı tespit edilenlerin temizlendiğini, şüphe duyulan isimlerin ise takip edildiğini vurguladı.

Bilim üssü 2018’de kurulacak
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının uhdesinde başlayan çalışmalar çerçevesinde Antarktika'da bilim üssünün hayata geçirilmesi için 9 kişilik ekibin çalıştığını paylaşan Özlü, bilim üssünün 2018’de kurulacağını söyledi.

5 bölgede mega endüstri bölgesi kuruyoruz
Türkiye’nin sanayide sıçrama yapmasını istediklerini belirten Özlü, “5 bölgede mega endüstri bölgesi kuruyoruz. Burada yapılacak üretimle 50 milyar dolarlık bir ciro yapılacak” şeklinde konuştu.

Haber:Y.SEVER