Ak Parti Düzce İl Başkanı Mustafa Keskin, yeni yerinde yenilenen yüzüyle izleyenlerine ulaşan Öncü TV’de Sadullah Ünsal’ın hazırlayıp sunduğu Kitabın Ortasından programının konuğu oldu. Programda ‘Düzce’nin Siyaseti’ konuşuldu. 31 Mart Yerel Seçimlerinin ardından yeni dönemde AK Parti’nin belediyecilik anlayışı, kaybedilen belediyeler, parti içi krizler, Düzce gündeminden öne çıkan konular olmak üzere Keskin bir çok ana başlıkta merak edilenlere açıklık getirdi.
İlk olarak partisinin 5 belediyeyi kaybettiği 31 Mart Yerel Seçimleri’ne ilişkin konuşan Keskin, şu ifadeleri kullandı:
“Saygıdeğer Düzceliler’in AK Partimize, belediye başkanımıza, il genel meclisimize verdikleri desteklerden sonra Düzce halkımıza minnettar olduğumuzu bilmelerini isteriz. Sandıktan çıkan sonuçların vatana millete hayırlı olmasını diliyoruz. Herkesi tebrik ediyorum inşallah hayırlı olur. Bütün seçim sonuçlarında kendini gözden geçiren en profesyonelce işleri yürüten ve düşünen parti AK Parti’dir.”
“Bütün seçimler kazanmak için girilir”
Bu yerel seçimlerde sizin etkiniz neydi sorusuna ise Keskin şu yanıtı verdi:
 “Bunun sorumluluğu bana ait. Biz elimizden geleni yaptık. Sorumluluk bizde değil de başkasında gibi bir düşüncem hiç olmadı. Hem şahsen hem ekibimle seçimlerde en üst seviyede çalıştık. Bütün seçimler kazanmak için girilir.”
Geçtiğimiz günlerde Ankara Kızılcahamam’da gerçekleşen istişare kampını da değerlendirmesi istenen Keskin, önemli bir açıklamada bulundu.
Keskin, “81 ilin başkanları davet edildi. Kadın ve gençlik kolları başkanları da davet edildi. Bu süreçte büyük şehirler ele alındı. Bayramdan sonra iller teker teker görüşmelere alınacak. Biz raporumuzu hazırladık.” dedi.
“Ben maka, mevki peşinde olan biri değilim”
Öncü Medya Haber Genel Yayın Yönetmeni Sadullah Ünsal’ın “İl başkanları değişecek diye haberler var. Sizin durumunuz nedir? Devam mı?” sorusuna Keskin şu cevabı verdi:
“Siyasette her şey olur. Görev değişikliği de olur. Ben makam, mevki peşinde olan biri değilim. Önemli olan ak partidir. Biz geleli 100 gün oldu. Ve bu manda bir seçim vardı. Güçlü bir teşkilat güçlü bir belediye başkanı olacağını anlatmıştım. İşte o zaman bu zaman. Bu ekip 2023 hedeflerine gidecek.”
AK Parti’nin Düzce’de düşen oy oranı konusunda ise şöyle konuştu:
“Seçimler sadece adaylarla, teşkilatlarla sınırlı değil. Ülkenin genel ekonomisi içinden geçtiği durum bir çok etken var. Yüzde 47.1’le biz 3 adaylı bir seçime girdik. Tabii ki oylar bölündü.”
“Temiz bir sayfa açtık Düzce’de”
24 saat içerisinde kaçak yapıların hepsi yıkılan Avni Akyol ve İnönü parkları konusunda ise Keskin net konuştu:
“Bu konuyu istişare ettik. Biz bir karar aldık özellikle burada halkın bu parklardan daha çok yararlanması önemli. İnsanların tepkileriyle karşılaşıyorduk zaten. Metruk binaların yıkım konusu vardı. Bunları ele aldık 1 ay bile olmadan çalışmalara başladık. Bizim için önemli olan Düzce’de yaşayan insanların mutluluğudur. Belediyemizin oralarda projeleri vardır. Sayın Dr. Faruk Özlü belediyenin çalışma perspektifini değiştirdi. Temiz bir sayfa açtık Düzce’de. Aynı şekilde İGM’de de büyük bir değişimin yaşanacağını önümüzdeki günlerde de göreceksiniz. Düzce Belediyesi’nde bir tasarruf dönemi. Bir bakan farkını yaşıyoruz ve daha da fazla yaşayacağız.”
“Orası komple bir değişikliğe uğrayacak”
Avni Akyol Parkı’ndaki bazı yapıların neden yıkılmadığı ile ilgili de şunları kaydetti:
“Onların sözleşmeleri daha farklıydı. Orası komple bir değişikliğe uğrayacak. Biz buralarda gezdiğimiz zaman halkın bu parklarda evinden bir şey getirip yiyemediğini gördük. Fiyat farklarını gördük. Halkın alım gücünün azaldığı bu dönemlerde bu şekilde yüksek ücret alındığını gördük. Biz halkın oralarda çok daha rahat ve çok daha ucuz bir şekilde faydalanmasını sağlayacağız. Bizim hedefimiz bu halkın olması gereken gibi hizmet almasıdır. Bizim kimseye kin veya nefretimiz yoktur.”
“Bir insanın ekmeğiyle oynanmasını kim yaparsa yapsın doğru görmüyoruz”
“Yığılca ve Cumayeri’nde ciddi işten çıkarmalar var. AK Parti döneminde alınan işçiler işten çıkarılıyor. Performans düşüklüğü neden gösterilerek. Bu nasıl bir ittifak, nasıl değerlendiriyorsunuz?” sorusunu ise AK Parti Düzce İl Başkanı Keskin, şöyle yorumladı:
“Bir insanın ekmeğiyle oynanmasını kim yaparsa yapsın doğru görmüyoruz. Belediyede çalışıyorsanız kim tarafından girmiş olursanız olun siz orada aldığınız paranın hakkını vermek zorundasınız. Yoksa ben burada oturduğum yerden para kazanacağım yok. Bir ekmekle oynanıyorsa biz bunu zaten ittifak anlayışımızla il başkanıyla görüşürüz. Kılıçdaroğlu diyor mesela maaşlar şu kadar olacak kimse işten çıkarılmayacak ama tam tersi oluyor. Bunlar hoş şeyler değil.”
“Benim muhatabım MHP İl Başkanıdır”
Cumayeri’nin bu kez MHP’den girdiği seçimi kazanan Belediye Başkanı Mustafa Koloğlu’nun AK Partili olan ve aday adaylığı başvurusu da bulunan kadın bir personeli belediyenin garajına adeta sürer gibi görevlendirmesinin hatırlatılması üzerine  Keskin, şunları kaydetti:
“Olaylara bakarken temel felsefe adaletsizlik ve bir kul hakkına giriliyor mu, girilmiyor mu? Terazinin iki kefesini de iyi değerlendirmek lazım. Ayrıntıları tam bilmiyorum araştırıyorum zaten. Koloğlu ile görüştüm. Onun haberi olmadan Facebook’tan yapılan canlı yayınlar olmuş. Benim muhatabım MHP İl Başkanıdır. Bunları değerlendirip bir hata varsa düzeltiriz.”
“Eğer belediye başkanı  veya il başkanı kendi nefsine yenilip de kendi ittifakına zarar veriyorsa bunu ayıklamak lazım”
Ünsal’ın Cumayeri Belediyesi’ndeki görevi değiştirilen personeli kast ederek “FETÖ saldırısına karşı duran insanların bu şekilde değerlendirilmesi size ne ifade ediyor?” diye sorması üzerine Keskin, şu ifadeleri kullandı:
“Ben bunu her yerde söylerim. 15 Temmuz gibi bir hain darbe girişiminde sonra bir cumhur ittifakında birleştiler. Bu gerçekten tarihte görmediğimiz bir şeydir. Bu halk tarafından da takdirle karşılandı. İnsanlar bunu görünce daha da güçlendik diye bir güven geldi. 15 Temmuz bu hainliğin tepe noktasıydı. Eğer belediye başkanı  veya il başkanı kendi nefsine yenilip de kendi ittifakına zarar veriyorsa bunu ayıklamak lazım. Bu ittifak heba edilemez. Bu hanımefendi haklarını hukuk çerçevesinde arayabilir.”
 
“Benim Allah’tan başka kimseden korkum yok”
FETÖ mücadelesinin yanında duranlarla durmayanlar arasındaki tablonun hem yerelde hem de genelde seçim sonuçları ile gözler önüne serildiğine dikkat çeken Ünsal, “ Gerçekten bu mücadeleye ara mı verildi?” diye sordu.
İl Başkanı Keskin’in yanıtı şöyle oldu: “FETÖ mücadele  devam ediyor. Özellikle Sayın Cumhurbaşkanımızın öncülüğünde halkımızla beraber devam ediyor. O kadar karmaşık bir yapı ki. Bunu çözebilmek zaman alıyor. Haklıyla haksızı adaletli bir şekilde ayırmak çok zor oluyor. Mesele sadece FETÖ de değil. Bu yapılar yarın başka bir isim veya cemaatle karşımıza çıkabilir. Biz bu yolda ölürüz. Bu en önemli vazifemizdir. Bizi yöneteceklerini zannederler Türk milletinin ferasetiyle karşılaşıyorlar. Bizim dik duruşumuz son yıllarda Türkiye’nin en dik duruşudur. Ben bunlarla ilgili mücadelemi bundan 25 sene öncede yapıyordum hala da devam ediyorum. Benim Allah’tan başka kimseden korkum yok. “
“Başka bir partiyi tercih ediyorlarsa onların da bir bildiği vardır”
AK Parti Akçakoca İlçe Başkanı Dergah Akça ve yönetiminin istifasını değerlendiren Keskin, şunları söyledi:
“Bizler AK Parti olarak seçim sonuçlarını değerlendiriyoruz. Bunu yaparken de en kolay nedir teşkilatı görevden alalım. Ben buna karşıyım. Hiçbir ilçeden istifa edin diye bir talebimiz olmamıştır. Dergah bey istifa edeceğini kendi dile getirince istifasını onayladık. Hizmetlerinden dolayı teşekkür ediyoruz. Bundan sonra Akçakoca’da yeni bir dönem başlayacak. Bunları biz değerlendiriyoruz. Daha önceden istifa falan istemedik onlar kendi arasında istifa kararı vermiş. Başka bir partiyi tercih ediyorlarsa onların da bir bildiği vardır. Bizim belediyelerimiz çalıştı hizmetlerini yaptı. Hem eğitim hem sanayi alanında Akçakoca’yı gayet ileriye götürdü. Başkanlarımız canla başla çalıştı. Seçmenin kendi tercihi. 31 Mart’ta bir gerçek 5 belediyede kaybettik. Buna saygı duymaktan başka yapacak hiçbir şey yok.”
“Teşkilatlarımızı güçlendireceğiz.”
“Teşkilatlarımızı güçlendireceğiz.” diyen Keskin, sözlerini şöyle sürdürdü: “Çoğu ilçe başkanımız benden 2-3 ay önce göreve geldi. Gençlik ve kadın kollarımızla teşkilatlarımızı güçlendirmemiz lazım. Güçlü teşkilat önemli. 2023 hedeflerine ulaşacak teşkilat bunlar. O ilçelere gelecek yatırımlar ak partiyle doğrudan ilişkilidir. Eksiğimiz varsa bazı ilçelerde biz yönetimlerini güçlendiririz. Gerekeni yapacağız zaten.”
Programın devamında Keskin yöneltilen soruları şu şekilde yanıtladı:
Düzce Belediye Başkanı Dr. Faruk Özlü ile koordineli çalışmalarınız nasıl yürüyor?
“Eğer iyi bir organizasyon yaparsak hizmet alanında en iyi neticeleri alırız. İgmdekilerle bir durum toplantısı yaptık. Halktan alığımız sorunları halkın içinde gezerek partimizde görevli ne kadar insan varsa dinleyerek ona göre çözmeye çalışıyoruz. Bunları çözmek için para lazım tabi ki. Milletvekillerimiz bizim bu konuda elimiz ayağımız. Ankara’da ki temaslarını yürütmeleri çok önemli. Bunların hepsinin tek bir nedeni var il başkanı. Günde 150-200 kişi civarında tüm gelenleri dinlemeye çalışıyorum. İnsanlar ne bekliyor ne talepleri var bunlara bakıyorum. Ben işimi doğru ve dürüst yapmaya çalışıyorum. Bizim de projelerimiz var. Kızılcahamam da sadece teşkilat durumunu konuşmadık. Bakanlarımızla görüşme fırsatımız oldu. Bakanlarımızdan düzce için bu konuları görüşmeye çalışıyoruz. Tüm partililerimizi tüm yetkili organları harekete geçirmek bizim başlıca görevimiz.”
Düzce’de özel idare var. Meclis başkanlığı seçiminde Dursun Ay’a büyük haksızlık yapıldığı konuşuluyor. Bu neden böyle oldu?
Sayın Dursun Ay bizimle 2014 yılında göreve başlamıştı. Biz kendisini sayıyor ve seviyoruz. Bu 5 arkadaşImızın hepsi İGM başkanlığını hak eden arkadaşlarımız. Bizler tüm milletvekillerimizle belediye başkanlarımızla istişarelerimizi yaparız. Ve bir şeye karart verirken tek başıma karar vermeyiz. İgm başkanlığında Çiğdem Günal başkanımızı tercih ettik, o öne çıktı. Bizde böyle bir gelenek vardır. Bir partinin disiplini vardır. 2 yıldan sonra belki başka biri seçilecek. Hangisi olursa olsun bu görevi en iyi yapacak arkadaşlardır. Hizmet ne demektir köy ne demektir hepsini bilen kişilerdir.”
Özlü’nün atanan danışmanlar konusunda değerlendirmeniz nedir, maaş almamalarını nasıl yorumluyorsunuz?
“Sayın Faruk Özlü başkan seçildiğinde ben çok iyi biliyorum. Belediye daha aktif daha tasarruf eden bir anlayış geleceğini ben biliyordum. Gerçekten çok çalışkan birisi. İstişareye önem veren bir yapı oluşturuldu. Borçlu belediyelerde tabii ki maaş alınmayacak. Bunların ücret almaması kadar doğal ve güzel bir şey olamaz. Ben belediye başkanımızı ve danışmanlarını tebrik ediyorum. Bu bizim anlayışımızın bir farkıdır. Biz özlüyle beraber gerçekten Düzce’de bir şeylerin değişeceğine inanıyoruz.”
Düzce Belediyesi’nin şirketleri ne yapılan atamalarda sizinle istişare ediliyor mu ? Alınan her türlü kararın arkasında mısınız?
“Siyasi olarak belediyenin attığı tüm adımlarda bizim haberimiz var. Siyasi konularda biz meclisimize bir ortak karar aldırabiliriz. Ama teknik konulara bizim etki etmemiz söz konusu değil. Tek bir patron var belediyede o da belediye başkanımızdır.”
İl özel idaresi diye bir makam var. Bütün atardamarların toplandığı bir nokta.  Genel sekreter atanmadı. Nasıl olacak burası?
“İnsanlarımız il özel idare sekterini sanki siyasi bir kişinin yürüteceği gibi bir makam zannediyorlar. Bu yanlış. Burada devlet memurunu olacak. En az on yıllık devlet memurluğu yapmış biri olması gerekir. Demek ki buraya siyasi bir kişinin gelmesi söz konusu değil. Bizim için önemli olan adaletti. Şaibeye ulaşmamış bir düzen istiyoruz biz. Biz vekillerimizle istişare ederiz.”