17 Ağustos 1999 Marmara Depremi'nin yıldönümünde Düzce Belediyesi'ni hedef alan bir açıklama gönderen İşçi Partisi İl Başkanı Fethi Sönmez, ranta dayalı uygulamalara imza atıldığını savundu.
Tarih tekerrür etmezdi, tarihten ders alınsaydı


Düzce Belediyesi'nin uygulamaları için ’Tarih tekerrür etmezdi, tarihten ders alınsaydı’ sözünü hatırlatan Sönmez, şu eleştirilerde bulundu: “Bugün iki deprem yaşayan Düzce'de, belediyenin deprem felaketinden ders çıkartan bir uygulaması yoktur. Tam tersine yeni felaketlere yol açacak ve para hırsına teslim olan rantçı uygulamalar esas alınmaktadır. 15 yılda inşaatlar, iki kattan dört kata çıktı. Bazı mahallelerde kat sınırlaması dahi yok. Peki bir 15 yıl sonra Düzce de kat sayısı ne olacak?Depremin bilimsel olarak nedenleri, alınması gereken önlemler bellidir.”


Depremi Allah'a havale ederek mi karşılayacaksınız?


Başkan Mehmet Keleş'in 15. yıl anma mesajındaki söylemlerine tepki gösteren Sönmez, “Belediye Başkanı, ‘Bu kez amacımız Allah tarafından gelen bir felaketle karşı karşıya kaldığımızda bu felaketi en az hasarla atlatacak bir Düzce inşa etmek.‘ diyor. Depremi Allah'a havale ederek mi karşılayacaksınız? Bu kat sayısını arttırarak mı olacak? Düzce halkına, zemin durumu, inşaat tekniği ve benzer ölçülerle kat artışının ne olacağını açıklayabiliyor musunuz? Açıklamadınız, açıklayamazsınız da. İnşaat ve ranttan başka derdiniz yok. Kentsel dönüşümü de ranta çevirdiniz.” ifadelerini kullandı.


Düzce Belediyesi'ne öneriler


Depreme karşı alınması gereken tedbirlerle ilgili önerilerini sıralayan ve Düzce Belediyesi'ni göreve çağıran İşçi Partisi İl Başkanı Fethi Sönmez, açıklamasını şöyle noktaladı: “AK Parti'li belediye Düzce halkını düşünüyorsa; depreme karşı önlem alacaksa, öncelikle:


1- TOKİ veya belediye eliyle kat artışı uygulamasından vazgeçsin. Vazgeçmiyorsa kat artışının sakıncası olmadığını bilimsel verilerle ve şehircilik anlayışıyla açıklasın.


2- Düzce’deki deprem görmüş bütün binalar belediyece incelensin. Güvenli olmayan binalar devlet ve belediye desteğiyle güvenli hale getirilsin.


3- Yapı denetimleri özel şirketlerce değil kamu kurumlarınca yapılsın.”