MHP hariç Meclis'te grubu bulunan partilerin iktidara gelmeleri halinde uygulamaya koyacakları programları açıklamalarıyla, 7 Haziran seçimlerinin hedef kitlesi belli oldu.Sosyal yardım alanlar, öğrenciler, asgari ücretliler, emekliler ve çiftçiler seçimin en büyük vaatlerinin verildiği grupları oluşturdu. 77 milyonluk Türkiye'de 53 milyon seçmen olduğu düşünülürse, söz konusu gruplara mensup 18 yaşından büyüklerin sayısı 30 milyon kişiyi buluyor.

NEREDEYSE YÜZDE 60'A DENK GELİYOR

Rakam seçmen sayısının yüzde 60'ına varan oranda yüzde 56.79'una denk geliyor. Her ne kadar bir hesaplama yapmak mümkün olmasa da bu kitleye dahil olmayan, ancak oy kararında söz konusu seçmen profilinin etkisi altında kalanları da hesaba katmak gerekiyor.

RADARA GİREN KİTLELER

Türkiye'de tamamının seçmen olduğu kabul edilen emekli maaşı ve o kapsamda aylık alan 10.7 milyon kişi bulunuyor. 18 yaşından büyük üniversite ve lise öğrencilerinin sayısı ise 6.5 milyon kabul ediliyor. Sosyal yardımlar hane olarak hesaplanıyor. 3 milyon hanenin yararlandığı ve çocuk sayısı dikkate alındığında seçmen olanların sayısı 6 milyon kabul ediliyor.

Türkiye'de 4 milyon 900 bin asgari ücretli bulunuyor. Bununla birlikte yaklaşık 500 bininin 18 yaş altı olduğu kabul ediliyor. Bu kapsamda 4 milyon 400 bin seçmen partilerin radarına giriyor. Çiftçi sayısı ise köydeki nüfus gibi görünse de geçimini bu yoldan sağlayanların sayısı net değil. Ancak devlet destek ve yardımları için kayıt yaptıranların sayısı 2.5 milyonu bulunuyor. kaynak:habertürk