Saldırıya uğrayan CHP İl Başkanı Zekeriya Tozan’a desteğin ardı arkası kesilmiyor. CHP’nin 15 milletvekilinin ardından Parti Lideri Kemal Kılıçdaroğlu ile eski Genel Başkan ve Antalya Milletvekili Deniz Baykal da soluğu Düzce’de aldı. CHP Yalova Milletvekili Muharrem İnce’nin babasının cenazesinin ardından ilk olarak Baykal, Düzce’ye geldi.

“Cumhuriyet Halk Partisi'ne yapılmış bir saldırıdır”

CHP İl Başkanı Zekeriya Tozan'ın market önündeki saldırısı nedeniyle CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu da soluğu Düzce'de aldı. Parti teşkilatı önünde "Başbakan Kılıçdaroğlu" sloganlarıyla karşılanan Kılıçdaroğlu, ardından parti binasına çıkarak basının karşısına geçti.



Kılıçdaroğlu, kısa ve net konuştu:

“İl başkanına yapılan saldırı doğrudan Cumhuriyet Halk Partisi'ne yapılmış bir saldırıdır. Bunu, faillerini yargı sürecini takip edeceğiz. Umarım Davutoğlu da takip eder. İl başkanı cadde üzerinde saldırıya uğruyorsa bu demokrasiye yapılmış bir saldırıdır. Hangi gerekçeyle saldırıyorlar. İl başkanımız adaleti savundu diye mi, yolsuzlukların üzerine gitti diye mi? Bir baskı sürecinin içindeyiz. Baskı ile susturacaklarını sanıyorlar. Şunu iyi bilsinlerki hiçbir güç bizi susturamaz.  CHP'nin köklerinde kuvayi milliye kanı var. Bizim mücadelemiz hak, hürriyet demokrasi. Daha güçlü daha dirençli olacağız, nokta!"

 “Kesinlikle organize bir suç”

CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal da bugün gün boyu Düzce'deydi. İl başkanına destek veren Tanal, mikrofonlarımıza açıklamalarda bulundu. 3 saldırganın cep telefonu kayıtlarının incelenmesiyle olayın arkasındaki asıl kişilerin ortaya çıkacağını söyleyen Tanal, "Bu kesinlikle organize bir suç. Havuz medyası bile haber vermiş olabilir." dedi.

İl Başkanı Tozan'ın Düzce'nin sorunlarını dile getirmeseydi bu olaya maruz kalmayacağını dile getiren Tanal, yaşananların takipçisi olacağını belirtti. Tanal, " Bu barbar eyleme kalkışanlar terör örgütünün ekmeğine yağ sürmüşlerdir. Düzce'nin barışını bozmaya bu barbarların hakkı yoktur." diye konuştu.

Kılıçdaroğlu basın açıklamasının ardından parti binasından çıkarak makam aracına yöneldi. Aracına binmeden parti binasındaki bir dükkana girerek esnaflarla tokalaşan Kılıçdaroğlu ardından İl Başkanı Tozan'ı yanına alarak elini yukarıya kaldırdı. Alkışlarla aracına binen CHP Lideri Düzce'den ayrıldı.

Tozan, kendisini ziyaret eden Milletvekili Deniz Baykal’ı parti önünde karşıladı. Parti binasında olaya ilişkin konuşan Baykal, saldırının sıradan bir asayiş olayı olarak görülemeyeceğini aktarırken saldırının ‘Çok derin siyasi anlamları olan, ülkemizde çok tehlikeli siyasi gelişmeleri işaret eden bir olaydır’ cümlesiyle özetledi.


“Kutuplaşmanın temelinde adaletin işlemediği kaygısı var”

Baykal bu konuda, “İl başkanımıza dayanışmamızı göstermek yaşanan bu olayın niteliğini nasıl değerlendirdiğimizi kamuoyuyla paylaşmak ve olayın işaret ettiği zihniyeti bundan sonra ortaya çıkacak tehlikeyi Türkiye’ye anlatmak için il merkezini ziyaret ettik. Yaşanan olayı bir adli vaka, sıradan asayiş olayı, kendini bilmez birlerinin yaptığı yanlış bir iş gibi algılamak büyük hata olur. Kişiler arasında bir sürtüşme değildir. Bu çok derin siyasi anlamları olan, ülkemizde çok tehlikeli siyasi gelişmeleri işaret eden bir olaydır. Ülkemizde uzun süredir çok gergin, kutuplaşmış bir siyaset var. Kutuplaşmanın temelinde adaletin işlemediği kaygısı var. Adaleti kendileri elde etmeye çalışanlar gerginliğe yol açar.” İfadelerini kullandı.

‘Herkes aklını başına alsın’

‘Bu kişisel bir sapkınlık değil, örgütlü planlı bir uygulamadır’ diyen Baykal, infaz çeteleri dediği bu tür örgütlere toplumun tepki göstererek dışlaması gerektiğini savundu.

‘Herkes aklını başına alsın’ diyerek sert bir uyarıda bulunan Baykal, olayın faillerini değil, dernek üyesi olmalarına atıfta bulunarak, teşkilat olarak ortaya çıkmalarına göz yuman yetkilileri sorumlu tuttu. “Olay, kimsenin görmezden geleceği bir durum değildir. Bunun sorumluları yapanlar değil, onların bir teşkilat olarak ortaya çıkmalarına ve sağa sola saldırmalarına göz yuman varlıklarını sürdürmelerine itiraz etmeyen yetkili sorumlu çevrelerdir. İktidar bu olay karşısında net bir tavır takınmalıdır. Bu bir örgütlenmedir. Türkiye çapında böyle örgütlenmeler mi olacak? Bu ne biçim anlayıştır. Ülke ne halde? Şimdi içeride de davetiye çıkartıyoruz. Toplumun ayağa kalkması lazım, yapanların pişman olması gerekir. O yapanların toplumun nefretini kazandıklarını göstermek şarttır. Bu olayları yapanlara karşı hukuk içinde mücadele edelim.” diye konuştu.

İl Başkanı Tozan da olayın arkasındaki bulacağını dile getirdi.