Seçmen hangi okul ve sandıkta oy kullanacağını bir tık ile Yüksek Seçim Kurulu'nun internet sitesinden öğrenebiliyor. Bunun için kimlik numaralarıyla sorgulama yapmak yeterli.

Oy kullanırken seçmen bilgi kağıdı şart değil, ama üzerinde TC Kimlik Numarası olan bir kimlik kartı olmazsa olmazlar arasında.

CNN Türk'ün haberine göre; 16 Nisan'da yapılacak halk oylamasında YSK tarafından bastırılan "Türkiye Cumhuriyeti Yüksek Seçim Kurulu" filigranlı sarı renkteki zarflar kullanılacak. Birleşik oy pusulası beyaz ve kahverengi olacak. Beyaz renk üstünde "Evet", kahverengi renk üstünde "Hayır" ibareleri bulunacak. Seçmenler,"Tercih" yazılı mühürlerle oylarını kullanacak.

Sandık başına gelindiğinde 3 aşama var
Birincisi, seçmen, sandık kurulunca kendisine verilen, beyaz üzerine "Evet", kahverengi üzerine "Hayır" ibareleri bulunan iki ayrı renkten oluşan birleşik oy pusulası ve 'Tercih' mührünü alarak oyunu kullanmak üzere kapalı oy verme yerine girecek.

İkinci adım, mührü, birleşik oy pusulasında tercih edilen kısmın üzerine basmak. Son günlerde sosyal medyada, evet ya da hayır'ın tam üzerine mühür denk gelmezse oy geçersiz sayılır iddiaları yer aldı. Yetkililer bu konuda uyarıyor. "Evet" veya "Hayır" yazısının tam üzerine mührün vurulma zorunluluğu yok.



Dikkat edilmesi gereken nokta ise şu, "Evet" tercihinin yer aldığı beyaz alana veya "Hayır' tercihinin yer aldığı kahverengi alana mührün basılması halinde oy kullanma işlemi geçerli olacak. Mühür basılırken tercih edilen alanın dışına taşma yapılması durumunda oy geçersiz sayılıyor.



Bu işlem tamamlandıktan sonra ise birleşik oy pusulası zarfa koyularak sandığa atılacak. 3. son ve adımda, oyunu kullanan seçmen, mührü sandık kurulu başkanına geri verecek.