Cumhuriyet Halk Partisi İl Başkanı Zekeriya Tozan, Gazeteci Erol Tayhan’ın hazırlayıp sunduğu Manşet programına konuk olarak siyasetin sıcak atmosferini değerlendirdi. AK Parti’nin meclisten geçen 18 maddelik anayasa değişilik teklifi ile referandum sürecini yorumlayan Tozan çarpıcı açıklamalar yaptı.

2010 referaundumunun kazananı FETÖ oldu
18 maddeyle getirilecek Partili Cumhurbaşkanlığı Sistemi ile uygulamaya geçecek sistemin ne gibi sonuçlar doğurabileceği hakkında konuşan Tozan, sisteme karşı olmalarının gerkçelerini anlattı. Özellikle Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu üyelerinin Cumhurbaşkanı tarafından seçilmesiyle ilgili maddeye değinen Tozan, HSYK üyelerinin Cumhurbaşkanı tarafından seçilmesinin çok yanlış olduğunu vurguladı. Tozan, yargının bağımsızlığının etkilenmesinin sonucunun Türkiye’de yaşananları işaret ederek  2010 referandumu için “2010 referaundumunun kazananı FETÖ oldu. HSYK’nın yapısını değiştirdiler. FETÖ kadroları oraya yerleşti.” Dedi.

Yargı siyasallaşmamalı
Değişiklikte en büyük problemin yargı olduğunu söyleyen Tozan, yargının siyasallaşmaması gerektiğini kaydederek bireylerin adalet önünde yandaş diye korunması durumunun ortaya çıkabileceğini dile getirdi.

İki liderin kavgasına dönüştü
Anayasa değişikliği sürecininin Erdoğan ve Kılıçdaroğlu kavgasına dönüştürüldüğü değerlendirmesinde bulunan Tozan, değişikliği kabul ettirmek için halkın anlamaması üzerine strateji geliştirildiğini aktardı.

Tek derdimiz sistem değişikliğinin iyi tartışılmasıdır
Sistem değişikliği sürecinde parti olarak tek istediklerinin atılan adımların tartışılarak diyalog ortamının sağlanması olduğunu bildiren Tozan, sahada halka olanı millet meselesi gözüyle bakarak anlatacaklarını paylaştı.

Sonuçlarının ne olacağının muhasebesini iyi yapsınlar
Vatandaşlara referandum için bir tek öneride bulunmak istediğini söyleyen Tozan, değişiklikle söz konusu 18 maddenin neden olacağı sonuçların nereye varacağının muhasebesini iyi yapmalarını talep etti.

Sistemde denge ve fren yok
Yeni sistemi direksiyonu olmayan bir araca benzeten Tozan, “Sistemde denge ve fren yok.  Araç yanlış birinin eline geçtiğinde kötü niyetli olursa ülke bölünür. Ehliyetsiz, liyakatsız bir kişi göreve gelirse Kanun Hükmünde Kararname ile bölgesel yönetimler kurma hakkı var. Ülkenin bölünme süreci ortaya çıkar.” Diye konuştu.

Bakanlar milletvekilleri arasından seçilmeyecek
Değişikliğin referandumda kabul edilmesi halinde seçilen milletvekillerinin hiçbir etkisinin bulunmayacağını, bakan olamayacaklarını, bakanları Cumhurbaşkanının istediği kişilerden seçeceğini ifade eden Tozan, meclisin işlevsiz hale geleceği görüşünü izleyicilere iletti. Tozan, “Milletvekilleri sorun çözemeyecek. Hiçbir özellikleri kalmayacak. Bölgenin sorunları parlamentoya taşıma şansıları elinden alınacak. Millet iradesi temsil edilemeyecek. Muhalefet temsil edilemeyecek. Sistem sorunları karmaşık hale getirecek.” Şeklinde konuştu.

Vatandaşın parası birilerine peşkeş çekiliyor
Referandum sürecinde halka maddeler hakkında bilgi vermelerinin yanı sıra Düzce’ye ilişkin görüşlerini de halka anlatacaklarını açıklayan Başkan Tozan, parti olarak yereldeki hedeflerini izleyicilere aktardı. Düzce’de uygulamaya geçme aşamasında olan Elektronik Denetleme Sistemi (EDS) dair Tozan şöyle konuştu:

“Vatandaşı aptal yerine koyuyorlar. Sistem vatandaşın parasını birilerine peşkeş çekmektir. Belediye Başkanı 50 tane gereksiz harcama yapacak, bedelini vatandaşa ödetecek. Göreve gelirsek birinci görevimiz EDS’yi kaldırmak olacak. Biz fırsatçı anlayışla hareket etmeyiz.”

Vatandaş bizi bir seçse bir daha bırakmaz
Son olarak partisinin 2019 hedeflerine ilişkin konuşan Tozan, belediyenin çok kötü yönetilerek borç batağına sürüklendiğini, vatandaşın kendilerini tercih etmeleri halinde bir daha bırakmacaklarını dile getirerek iddialı bir çıkışta bulundu.