Erkene alındı alınacak derken Milliyetçi Hareket Partisi Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin seçimlerin erkene alınması açıklamasının ardından Cumhurbaşkanı ve Ak Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’la görüşerek seçimlerin erkene alınması gündeme gelmişti. Görüşmenin ardından Erdoğan, yaptığı açıklamada genel seçimlerin 24 Haziran’a alındığını açıklamaşıydı. Mecliste seçimlerin erkene alınmasını onamıştı.

Seçimlerin erkene alınması kararının ardından sürecin nasıl işleyeceği ise merak ediliyordu.

24 Haziran’da yapılacak erken genel seçimler sonucu Türkiye’nin parlamenter rejimi de son bulacak. Başkan yetkileri olan Cumhurbaşkanı seçilecek ve Meclis dışından 26 bakan atayarak, kabinesini kendi oluşturacak. Bakanlar, Milletvekili olmayacak. Yeni sistemde Başbakan da bulunmayacak. Cumhurbaşkanının en az 2 yardımcısı olacak. TBMM’de de Milletvekili sayısı 50 kişi artacak ve 600'e yükselecek. Meclis’in etkinliği ise azalacak.
 
24 Haziran günü Cumhurbaşkanlığı ve genel seçimler birlikte yapılacak ve seçmen iki sandığa oy atacak. Siyasi partilerin aldıkları oy oranına göre 600 Milletvekilinden oluşacak parlamento belirlenecek. 24 Haziran'daki Cumhurbaşkanlığı seçiminin ilk turunda adaylardan biri yüzde 50'nin üzerinde oy alırsa Başkan seçilecek. Bu oran bulunamaz ise iki pazar günü geçtikten sonra 8 Temmuz günü 2. tur yapılacak ve bu oylamada en çok oyu alan Cumhurbaşkanı seçilecek. 2. tura ilk turda en çok oyu alan 2 aday katılacak.

Erken seçim kararı alınmasından sonra propaganda ve seçim kurallarını belirleyecek ve kampanyalar başlayacak. YSK ilan edilen seçim tarihine göre seçime gidecek partilerin belirlenmesi, adayların ilanı, seçmen kütüklerinin yenilenmesi, il ve ilçe seçim kurullarının belirlenmesi, oy pusulalarının bastırılması hazırlığı yapacak. Yapılacak bu çalışmaların seçimlere yetiştirilip yetiştirilemeyeceği ve çalışmaların hangi aşamalarda yapılacağı ise merak edilen konular arasında yer alıyor.
 
Önümüzdeki Cuma günü ise ittifak için son gün olarak dikkat çekiyor. 

Haber: M.AYDIN