Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Yüksek Seçim Kurulu (YSK) ve Milli Eğitim Bakanlığı ile engellilerin seçme hakkını kullanmalarını kolaylaştırmak amacıyla birtakım düzenlemeler getirdi.
Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğünce, engelli seçmenlerin oylarını rahatlıkla kullanabilmeleri için sandık ataması yapıldı, görme ve ortopedik engellilerin listesinin de elektronik ortamda YSK'ya verildi.
Bilgilerin seçmen kütüğüne işlenip muhtarlık bölgesi askı listelerinde "E" harfi ile gösterildi. -engellilerin "www.ysk.gov.tr" adresindeki "Yurt İçi Seçmen Sorgulama" bölümüne gerekli bilgilerini girerek, engellilik durumlarını sorgulayabilecekleri hatırlatıldı.
"YSK'nın internet sayfası Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğünün de katkılarıyla görme engelli vatandaşların kolayca erişebileceği hale getirildi. Engellilik durumları 'Yok' görünen engelli vatandaşlar ise (ortopedik ve görme) 27 Mart 2015'e kadar YSK'nın sayfasında bulunan 'engelli beyan formu' ve 'kimlik fotokopisi' ile bizzat veya bir yakını aracılığıyla ilçe seçim kuruluna veya ilçe seçim kuruluna gönderilmek üzere muhtarlığa başvurabilecekler. Başvuru sonucu engelli vatandaşlar da 75 yaş ve üzeri vatandaşlar gibi oylarını aile bireyleri ile birlikte sandık kurulan yerlerin giriş katlarında kullanabilecekler.
Ayrıca oy kullanmak isteyen engelli, gebe, hasta ve yaşlı vatandaşlarımız bekletilmeden öne alınacaklar. Görme engelliler, felçliler, elleri eksik olanlar veya bu gibi bedensel engeli açıkça belli olanlar akrabalarından birinin, akrabası yoksa diğer herhangi bir seçmenin yardımı ile oyunu kullanabilecekler. Bir seçmen sadece bir engelliye yardım edebilecek, birden fazla engelliye yardım edemeyecek. Öte yandan engelli seçmene yardım edenlere de öncelik verilebilecek."