CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal, istifası istenen belediye başkanlarını gündemine aldı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yaptığı açıklamalar üzerinden konuyu Başbakan’a sordu. Soru önergesi ile konuyu Meclis’e taşıyan Tanal’ın soruları ise şöyle:

  1. Cumhurbaşkanının işaret ettiği belediye başkanlarının istifa etmemesi halini işaret ederek ‘bedeli ağır olur’ beyanındaki bedel hukuki bir bedel midir?

  2. Cumhurbaşkanının işaret ettiği Belediye Başkanlarının direnmesi halinde yasal olarak bedel ödetilecek ise ‘mahkeme ve soruşturmalar Cumhurbaşkanının emrinde’ mi demektir?

  3. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ‘Bedeli ağır olur’  ifadesindeki bedel yasal bir bedel değil ise bu bedel nasıl ödetilecektir? Bu bedelin tanımı ve içeriği nedir?

  4. İstifa etmesi için adı geçen Belediye Başkanlarının suçları, yolsuzlukları, dosyaları var ise ve istifa etmezlerse bu dosyalar mı ortaya çıkarılacak? İstifa etmeleri halinde dosyaları mı kapatılacak? Korunacaklar mı? Varsa suçları mı gizlenecek?

  5. Sözü edilen başkanların suçu yoksa tehdit veya şantaj usulü ile istifaya zorlanması demokratik hukuk devletinin yöntem ve usulü müdür? Yoksa kabile devletlerine özgü bir yöntem midir?

“Belediye başkanlarının hazin sonu demokrasinin dramıdır”
Konuya ilişkin Tanal, şunları söyledi: “Seçimle gelmiş belediye başkanları, vatandaşın oyuna saygısızlık ederek kapıya konmaktadır. Seçilmiş belediye başkanı neden görevden alınır? Hırsız mı, yolsuzluk mu yaptı, FETÖ’cü mü bunu bilmek vatandaşın hakkıdır. Külli iradeye zarar gelmesin diye yolsuzluk dosyaları mı saklanacak? Belediye başkanların suçu yoksa tehdit ve şantaj usulü ile istifaya zorlanması demokratik hukuk devletinin yöntem ve usulü değil, kabile devletlerine özgü bir yöntemdir. Belediye başkanlarının hazin sonu demokrasinin dramdır.”

Haber: C. ÜSTÜNER