Adalet ve Kalkınma Partisi'nin kapatılmasına yönelik olarak açılan dava, Ak Parti'nin olduğu kadar muhalefet partilerinin de hazırlıklarında belirleyici rol oynuyor. Muhalefet partileri, Ak Parti'nin kapatılması durumunda Kasım ayında yapılabilecek bir baskın seçim için hazırlıklarını hızlandırdı.

Aday belirleme çalışmalarının kapatma davasının sonucundan etkilenebileceği belirtilirken, baskın seçim için adayların hazır olmasına karşın, seçimlerin normal zamanında yapılması durumunda bazı adayların değişebileceği belirtiliyor.

Kulislerde, görevdeki belediye başkanlarının baskın seçim olması durumunda yeniden aday gösterilebileceği, ancak seçimin 2009 Mart ayında yapılması durumunda kapsamlı bir değişikliğin beklenmesi gerektiği ifade ediliyor. Ak Parti'de davanın kapanma kararı ile sonuçlanmaması durumunda yapılacak değişikliğin kapsamının büyüyebileceği de gelen bilgiler arasında.

İktidar partisi kadar, Cumhuriyet Halk Partisi ve Milliyetçi Hareket Partisinin de Baskın Seçim senaryosu için bir “B Planı” olduğu, dava sonuçlanmaksızın adaylarını deşifre etmekte gönülsüz davrandıkları değerlendirmeleri yapılıyor.