Ahilik haftasının içinde bulunduğumuz bu haftada Düzce Esnaf ve Sanatkâr Odalar Birliği Başkanı (DESOB) Mustafa Kayıkçı, Erol Tayhan’la Manşet programına konuk oldu. Programda Kayıkçı, ahilik kültürünün önemine değindi.

 

AHİLİK DİN DERSİDİR

 

Kayıkçı, “ Ahilik felsefesi okullara girerse bence güzel bir toplum gelişebilir. Bizi biz yapan değerleri yakalamalıyız. Ahilik mutluluğun felsefesi. Burada işin edebi anlatıyoruz. Karaktersiz beceri hiçbir işe yaramaz. Ahilik karakterdir. İnancımızın içinde… Ahilik din dersidir. Kimsenin hakkını yememektir. “diye konuştu.


DESTEK BEKLİYORUZ

 

Esnafın sorunlarına da değinen Kayıkçı, büyük marketler karşısında küçük esnafın desteklenmesi gerektiğini söyledi.
Kayıkçı, “Küçülen bitende var. Ayakkabıcı eskisi gibi değil. Hızlı bir hayat var. Globalleşen dünyaya uymak zorundayız. Buna uyarken ahlakı edebi bırakmamalıyız. Avrupa gibi şehrin dışında süper marketler olsa keşke. Bugün 6 bine ulaşan zincir market var. İnsanımızın istifadesi karşı çıkamayız. Ancak esnaf kitlesinin yaşaması lazım. Fındığa pirince verilen destek gibi destek bekliyoruz.” şeklinde konuştu.

 

DİREKSİYONUMUZU BİRİLERİ TUTMALI

 

Bazı kesimler tarafından tepki ile karşılanan içki yasağına da değinen Kayıkçı, yasanın sonuna kadar destekçisi olduğunu belirtti.
Kayıkçı, “İçki satışı 22.00’den 06.00’a kadar yasaklanmıştır. Şikâyetler var. Bu kanunu sonuna kadar destekliyor ve olumlu buluyorum. Avrupa’da sigara alma yaşı 21Bu ülke çok fazla large… Biz yapamıyoruz bir şeyler yaptırmalılar. Bunlara yasak olarak bakmamalılar. Bazen bizim direksiyonumuzu birileri tutmalı.” şeklinde konuştu.

 

BİZDE MESLEKSİZLİKTE SÖZ KONUSU

 

Kayıkçı Düzce’de işsizlik değil iş beğenmeme sorunu olduğuna dikkat çekti.
“Bizde mesleksizlikte söz konusu” diyen Kayıkçı, “ Bizde beğenmeme gibi bir durum var. Kolay işler peşindeler. Telefona bakarım araya giderim, büro hizmeti alıyım diyen var. İyi iş sahibi olmak için mutfakta gözün yanmalı. “dedi.

 

1 DÖNEMDE ADAM HARCAMAK DOĞRU DEĞİL

 

Belediye Meclisinde esnaf temsilcilerinin de olması gerektiğini savunan Kayıkçı, şuan siyasete girmek istemediğini de sözlerine ekledi.
Kayıkçı, gerek başkanlık gerekse belediye meclisinde 2 dönem görev verilmesi gerektiği üzerinde durarak, “ vilayette bile alamadık. 1 senelik vali gidiyor. Bir proje başladı mı iyiyse devam etsinler. Bir daha sıfıra gel yine başla olmuyor. 1 dönemde adam harcamak doğru değil. Keşke Mehmet Keleş bir dönem daha olsaydı. İsmail Bayram kötü diye demiyorum. Başladığı işi yürütseydi. Maalesef siyasetin argümanları değişik ayak oyunları var.” dedi.

 

Haber: S.KAŞKIR