Türkiye, Ocak ayında TBMM'ye gelmesi, nisan ayında da sandığa götürülmesi planlanan Başkanlık Sistemi'ne odaklandı. AK Parti'nin uzun süredir üzerinde çalıştığı Başkanlık Sistemi'ne muhalefet cephesinden yeşil ışık yanmazken, son sözü milletin söylemesi noktasına AK Parti ve MHP'nin hemfikir olduğu konuşmalara yansıyor. Her salı düzenlenen grup toplantıları kapsamında bugün milletvekilleri ve basının karşısına geçen parti liderleri de konuşmalarının önemli bir bölümünü Başkanlık Sistemi'ne ayırdı.

"YARIN BİRİSİ SENİ KANDIRDI, O ZAMAN BİZ NE YAPACAĞIZ?"

Meclis grup toplantısında konuşan CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu, teklife sıcak bakmadıklarını bir kez daha ortaya koydu. Başkanlık Sistemi üzerinden MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'ye seslendi. Kılıçdaroğlu, "Sayın Bahçeli'den istirhamım. Biz gel bu kişiyi kral yapalım ve serbest bırakalım. Ne istiyorsa yapsın. Bir televizyon kanalı da bağlayalım. Sen de kurtul biz de kurtulalım. Bu kişiye diyoruz ki 'Sen nasıl bir Anayasa istiyorsan gel biz Anayasa'yı ona göre yapacağız'. Peki kardeşim, yarın birisi seni kandırdı. Sen de Türkiye'nin başına bela açtın. O zaman biz ne yapacağız? Bu kadar yetkiyi sen niye, hangi gerekçeyle istiyorsun?" diye konuştu.

BAHÇELİ: "MİLLET EGEMENDİR, SON SÖZÜN SAHİBİDİR"

Cumhurbaşkanı’nı milletin seçtiğini ve bunun tartışmasız olduğunu belirten MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ise, "Ancak Sayın Erdoğan’ın seçen millet anayasaya rafa kaldırarak fiilen başkan olsun demedi. Kim ne söylerse söylesin, fiilen devlet idaresi hukukun üstünlüğüyle çelişmektedir.

Biz fermanla ülke yönetilmesini geride bıraktık." dedi.

"Fiili başkanlık uygulaması Türkiye Cumhuriyeti’nin yönetim ve idare sistemine, Cumhuriyet’in miras ve mesajlarına tamamen aykırıdır." diyen Bahçeli, AK Parti'nin teklifine sıcak baktıkları iddialarına da tepki gösterdi. Bahçeli, "Mahalleyi ayağa kaldırmak için bizim başkanlık sistemine olumlu baktığımızı iddia edenler, acaba bu sonuca nereden ve nasıl varmışlardır? Milliyetçi Hareket Partisi parlamenter sistemden yanadır, dahası revize ve reforma tabi tutulmasını istemektedir dedim, ne çare, kulp takmayı sürdürüyorlar. Bunların kulakları var duymuyor, gözleri var görmüyor.

Önemle ifade ediyor, altını kalın olarak çiziyorum; Milliyetçi Hareket Partisi’nin TBMM’de tercihi ne olursa, milletin karşısında da tıpatıp aynısı olacaktır.

"AK Parti’nin muhtemel hazırlığı TBMM’de kabul ve onay görürse millete gitmekten, demokrasinin tartısına çıkmaktan da hiç kimse çekinmemelidir." diyen Bahçeli, "Millet egemendir, son sözün sahibidir." diye konuştu. Öte yandan AK Parti'nin hem yeni anayasa hem de başkanlık sistemiyle ilgili çalışmaları tamamladığı bilinirken, meclisin anayasa değişikliğini onaması halinde de her halükarda son karar için teklif vatandaşa götürülecek.