Liderlerin mitinglerde kendi seçmenine en çok söylediği sözcük belki de ‘Sandığa sahip çıkalım.’ Peki böyle bir uyarıyı liderler neden söyleme gereği hissediyor? Milyonlarca oy pusulasının basılması, seçmen listelerinin belirlenmesi, sandık başında oy kullanılması, sandık tutanaklarının ilçe seçim kurullarındaki bilgisayarlar üzerinden elektronik seçim sistemine yüklenmesi sırasındaki hata, hile ve sahtecilik yapıldığı algısı, seçmen iradesini gölgeliyor mu? Oy kullanma ve sayımı sırasında ne gibi olaylar yaşanıyor da liderler seçmeninde böyle bir istekte bulunuyor?

Seçim sürecinde partilerin işi sıkı tuttuğu sandık güvenliği konusunda partiler seçimden olumsuz etkilenmemek için birtakım ön hazırlıklar yapıyor. Sandıkta binlerce kişi görevlendiriyor. Bununla da yetinmeyip sandık güvenliği eğitimi verme gereksinimi duyuluyor. Geçmiş seçimlerde de sonuçların belli olmasıyla çeşitli iddialar günlerce konuşulmuş hatta bazı yerlerde seçimler yinelenmişti. Düzcelilerin sandık güvenliği ve çıkacak sonucun doğruluğuna olan inancı konusundaki düşüncelerini aldık.  Vatandaşlar arasında sandığa olan güveni tam olanların sayısı kadar hemen hemen o sayıya yakın kuşku duyanlarda var. Seçmen sonucun doğruluna ve güveni konusunda farklı düşüncelere sahip olsa da sonuç ne olursa olsun kabul etme konusunda aynı düşüncedeler.

Sandık güvenliği ve seçim sonucunun doğruluğu konusunda farklı düşünceler taşıyan halkın seçimin sonucunun doğruluğundan çok seçimi kazanan tarafın ülke için yapacakları merak ediliyor.

Haber:Y.SEVER